Evalda Vasilevska keramikas burvība skatāma izstādē "…un viss ir pa īstam…"

Līdz 8. novembrim Latgales Kultūrvēstures muzeja Izstāžu namā skatāma Evalda Vasilevska 55 gadu jubilejai veltītā izstāde "...un viss ir pa īstam...".

Šī izstāde ir kā savstarpējo domu, ideju un vērtību saspēle, jo mākslinieks izstādi atver kopā ar saviem draugiem un domubiedriem, kur kopā savijas Evalda Vasilevska keramikas burvība ar Gundegas Muzikantes grafikām un Ulda Muzikanta fotogrāfijām.

Evalds Vasilevskis Latgales keramikas pasaulē pazīstams ar svēpēto jeb melno keramiku un joprojām turpina strādāt Rēzeknes rajona Kaunatas pagasta „Akminīšos”. Darbojies apvienībā „Latvijas keramika”, mācījies Tautas universitātes Keramikas nodaļā, podnieka amatu apguvis patstāvīgi, praktisko pieredzi pilnveidojis pie Pētera Ušpeļa un Vladislava Vinceviča, tajā pašā laikā vienmēr uzmanību pievērsis etnogrāfisko materiālu izpētei, lai savos darbos atspoguļotu Latgales māla visdziļāko vērtību, informē Latgales Kultūrvēstures muzeja Sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste Maija Upeniece.
Kopš 1990. gada E.Vasilevskis vada Latvijas Kultūras fonda keramiķu kopu „Pūdnīku skūla”, kurā apvienojušies vairāki mākslinieki, lai saudzētu, atjaunotu un popularizētu senās podniecības tradīcijas. "Pūdnīku skūla" regulāri rīko plenērus, to laikā izmēģinot senās keramikas apdedzināšanas metodes un paņēmienus, arī šoruden E.Vasilevska „Akminīšos” plenērs pulcināja keramiķus un brīnums notika, – māla trauki tika apdedzināti tāpat kā daudzus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras – zemē izraktā bedrē svēpējuma tehnikā, bet izstādē tie atklāsies pavisam citādi – mūsdienīgā spožumā.
„Pūdnīku skūlas” moto atklājas arī Evalda Vasilevska darbos – tajos atrodama gudra vienkāršība, pirmatnēja noslēpumainība un praktisks skaistums.

Gundega Muzikante – grafiķe, vairāku grāmatu ilustrāciju autore (E.Virza "Karalis Nameitis”, latviešu tautas pasaka „Eža kažociņš”, G. Andersone „Ābece”, „Rūķis šķiro” u.c.), Jauno mākslinieku apvienības biedre, interesējas par trīsdimensiju grafikas darbiem un netradicionāliem grāmatu iespiešanas veidiem. Māksliniece ar līniju var skatītāju aizvest pavisam citā pasaulē – dimensijā, kas ir zīmējumā. Līnija grafikās uzrunā, pārsteidz un aicina meklēt pašam, atliek vien atsaukties.

Uldis Muzikants – arhitekts, pievērsies fotogrāfijai un plašākai publikai zināms kā fotogrāfiju autors vairākos žurnālos (“Mājas un Dārzs”, “Sievietes pasaule”, “Dārza pasaule” u.c.), fotokluba „Rīga” un Latvijas Fotomākslinieku savienības biedrs, Latgales keramiķu vērotājs un iemūžinātājs fotogrāfijās. Caur fotogrāfijām mākslinieks ļauj sajust gaisotni Evalda Vasilevska un „Pūdnīku skūlas” keramikas tapšanas procesā, kad notiek māla un uguns satikšanās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 09.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Esi klātienē un vēro pasaules meistarīgākos rallija braucējus leģendārajos Kurzemes ātrumposmos cīņā par sekundēm un uzvaru! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 07.07.2024 Koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
6.jūlijā plkst. 20.00 aicinām uz Dikļiem, Neikenkalna dabas koncertzāli, kur notiks koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā”! | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 06.07.2024 Festivāls "JAUDĪGI AR SAVĒJIEM" Tukuma TIC
6.jūlijā festivālā "Jaudīgi ar savējiem" dzīvā mūzika Šlokenbekas muižas pagalmā skanēs visas dienas garumā! Dakota, Tumsa, Opus pro un citi. | Skatīt vairāk
Džerbas sala - Vai Tu zini, kur tā ir? Estravel Latvia
Vai zini, cik skaista ir tā? // 7 naktis, viss iekļauts, lidojums no Minhenes // Pagarini vasaru! | Skatīt vairāk
no 582 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46617985sec.