Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi "Gopperu dzimta"

2008.gada 15.novembrī plkst.15.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Izstāžu zālē K.Barona ielā 14 tiks atklāta izstāde „Gopperu dzimta”. Tā ir turpinājums izstāžu ciklam „Dzimta latviešu kultūrā”, kas sekmīgi noris jau daudzu gadu garumā.

Izstāde sakrīt ar Latvijas valsts 90.gadadienu un ir veltījums Tēvzemei, kurai uzticīgi kalpojuši un joprojām kalpo šīs dzimtas pārstāvji. Par to liecina ekspozīcijā apskatāmie iespieddarbi, fotogrāfijas, sarakste, dokumenti, memoriālie priekšmeti.

Ģenerālis Kārlis Goppers (1876 – 1941) bija cilvēks ar izteiktu nacionālu pārliecību un absolūti godprātīgu attieksmi pret uzticēto uzdevumu kara laukā gan leģendārajās Ziemassvētku kaujās Latvijā, gan cīņās Krievzemes plašumos.

K.Goppers apbalvots ar II šķiras Lāčplēša kara ordeni, Triju Zvaigžņu ordeni un daudziem ārzemju ordeņiem. Savu militāro pieredzi K.Goppers aprakstījis grāmatās Četri sabrukumi, Strēlnieku laiki un O.Kalpakam veltītajā grāmatā Krusttēvs Oskars.

K.Goppers tiek dēvēts arī par latviešu skautu ģenerāli. 1921.gadā pirmajā skautu Centrālās pārvaldes sēdē viņš tika ievēlēts par tās priekšnieku un ar degsmi un pašuzupurēšanos pildīja šo amatu līdz 1940.gadam. K.Goppera vadībā Latvijas skautu organizācija izveidojās par lielāko jaunatnes organizāciju Latvijā. Viņš sarakstīja pirmo grāmatu latviešu valodā par skautisma ideju Esi modrs.

Baigais gads bija liktenīgs arī K.Gopperam, kad padomju vara 1941.gadā piesprieda viņam augstāko soda mēru – nošaušanu. 1944.gadā Goppera mirstīgās atliekas tika atrastas netālu no Rīgas un apbedītas Brāļu kapos pie Mātes Latvijas, bet Tēvzemei uzticīgā karavīra sirds atdusas dzimtajā pusē Trikātā.

Viņa dēls grāmatizdevējs Miķelis Goppers (1908 – 1996) izveidoja apgādu” Zelta Ābele” (1935 -1985), kas bija unikāla parādība Latvijas 20.gs.grāmatas kultūrā.

Grāmatniecībā ienāca jauns uzņēmums, kas laida klajā izmeklēti labu literatūru mākslinieciski augstā poligrāfiskā iesējumā, spējot ap sevi pulcināt gan spilgtākos latviešu rakstniekus – Kārli Skalbi, Veroniku Strēlerti, Anšlavu Eglīti u.c., gan māksliniekus – Jāni Plēpi, Oskaru Norīti, Voldemāru Krastiņu un citus.

M.Goppera apgādā izdots fotouzņēmumu krājums Baigais gads, kas stāsta par padomju varas zvērībām 1941.gadā.

1945.gadā mītnes zemē Zviedrijā M.Goppers atjaunoja izdevējdarbību, kas ritēja līdz 1985.gadam. Apgāds, rosīgi darbojoties, izdevis gan oriģinālliteratūru, gan monogrāfijas par Latvijas kultūru un vēsturi.

Būdams Latvijas patriots, M.Goppers laidis klajā Latvijas vēsturei, brīvības cīņām, Latvijas armijas personībām veltītus izdevumus, piemēram, vēsturnieka Arnolda Spekkes darbus Latvijas vēsture, Atmiņu brīži, Senie dzintara ceļi un Austrumbaltijas ģeogrāfiskā atklāšana.

Miķeļa Goppera dēls Kārlis Goppers ir ekonomists, kas specializējies attīstības, strukturālās koriģēšanas un izmaksu jautājumos. Pēc aģentūras „Jaunie trīs brāļi” pasūtījuma viņš 2006.gadā veica finanšu un ekonomisko analīzi par nozīmīgu nacionālu kultūras objektu celtniecību un to ekonomisko atdevi. No 1992. līdz 1994.gadam K.Goppers bija divu Latvijas premjerministru padomnieks starptautiskos ekonomiskos jautājumos.

2008.gada oktobrī LNB saņēma dāvinājumu no Zviedrijas. K.Goppers bibliotēkas rīcībā nodeva tēva Miķeļa Goppera arhīvu, kas ietver bagātīgu izdevējdarbības dokumentāciju, saraksti, Zelta Ābeles izdevumu maketus, klišejas un memoriālus priekšmetus.

Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Latvijas Kara muzeju, Latvijas Gaidu un skautu muzeju un Gopperu dzimtas pārstāvjiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.09.2024 - 30.09.2024 Ekskursiju laiks Rēzeknē!  Rēzeknes pilsētas TIC
Gaisā jūtams rudens, tas nozīmē, ka ir laiks saplānot savu izzinošo ekskursiju Rēzeknē. Pilsēta Latgales sirdī piedāvā piedzīvot aizraujošu | Skatīt vairāk
Mirage Jazz orchestra koncerts  Valmieras novada Tūrisma pārvalde
11. oktobrī plkst. 19.00 aicinām uz Mirage Jazz orchestra koncertu Mazsalacas Kultūras centrā “Tā skan dzīve”. | Skatīt vairāk
no 15 EUR
Jaunums! Pankūku rīti Hercogā! Hercogs Mārupe
No rīta nekas nesmaržo labāk par svaigi ceptām pankūkām! 🧑‍🍳 Ielūdzam jūs uz gardām brokastīm sestdienu un svētdienu rītos no plkst.11 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.09.2024 - 30.09.2024 Stand-up komēdija “Mačo” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. augustā plkst. 18.00 Trikātas Kultūras namā aicinām uz stand-up komēdiju “MAČO”! Mačo lomā iejutīsies aktieris Ainārs Ančevskis. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6489079sec.