Ziemassvētku kauju 92.gadadienu atzīmēs arī piemiņas vietā pie "Antiņu" kapiem

SIA Rīgas meži" izveidotajā un apsaimniekotajā Ziemassvētku kauju piemiņas vietā pie "Antiņu" brāļu kapiem 10.janvārī no plkst. 11.00 līdz 16.30 varēs apskatīt ne vien zemnīcas un ierakumu fragmentus, bet arī Latvijas Kara vēstures kluba "Latviešu strēlnieks" izveidoto I. Pasaules kara laika ieroču, ekipējuma, formu un citu laikmeta liecību izstādi. Atjaunotajās zemnīcās un ierakumos kluba biedri būs izvērsuši pastāvīgu kara nometni. Noskaņa kāda valdīja Ziemassvētku kauju laikā tiks radīta parādot vēsturisko priekšmetu un uniformu pielietojumu sadzīvē. Šajā dienā laika rats tiks pagriezts atpakaļ - zemnīcās dzīvos strēlnieki, līdz ar to būs viegli iztēloties un iejusties seno dienu notikumus!

SIA Rīgas Meži valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš uzskata, ka: "Latviešu puiši un vīri Ziemassvētku kauju laikā demonstrēja pārsteidzošas militārās spējas. Šie notikumi un vietas jāzina un jāatceras, jo tie nostiprināja latviešu tautas pašapziņu un ticību suverēnas valsts idejai, kā arī veidoja latviešos spēcīgu nacionālo gribu. Ziemassvētku kauju piemiņas vietas mēs uzskatām par nozīmīgu rekreācijas objektu un turpināsim tā trešās kārtas realizāciju, jo tas ir veids kā mēs - Rīgas mežsaimnieki, vara sniegt savu ieguldījumu mūsu tautas patriotisko jūtu veidošanā. Tikai tādi pilsoņi, kas apzinās savu nacionālo piederību ir spējīgi mīlēt savu dzimto zemi un novērtēt tās mežus."

Šajā apvidū no 1916. gada 23.decembra ar pārtraukumiem līdz 1917. gada 17.janvārim (pēc jaunā stila 1917.g. no 5. līdz 30.janv.) norisinājās sīvas cīņas starp cariskās Krievijas 12. armiju, kurā ietilpa latviešu strēlnieku brīvprātīgo pulki un vācu 8. armiju.

Vēsturē šīs kaujas iegājušās kā Ziemasssvētku un Janvāra kaujas un ieguvušas lielu nozīmi ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas vēsturē, kā vienas no lielākajām kaujām Eiropā 1. Pasaules kara laikā.

Ziemassvētku kaujās pirmo un vienīgo reizi uzbrukumā pēc vienota kaujas plāna gāja visi astoņi latviešu strēlnieku pulki, izmantojot jaunu pozīciju kara taktiku - uzbrukums bez artilērijas atbalsta.

Latviešu strēlniekiem, spītējot sliktiem laika apstākļiem un vāciešu nocietinājumu pārākumam, izdevās pārraut frontes līniju, taču Jelgavas atbrīvošana izpalika.

Ziemassvētku un Janvāra kaujās latviešu strēlniekiem atnesa pasaules slavu, bet arī milzīgus zaudējumus - strēlnieku rindas saruka vairāk nekā par trešdaļu.

Citi piemiņas pasākumi 10.janvārī Ziemassvētku kauju vietās:

• 14.30 Piemiņas brīdis Antiņu brāļu kapos.

• 16.00 Atceres brīdis Valgundes novada Peitiņu kapos

• 11.00 - 17.00 Visi ir aicināti apmeklēt Latvijas Kara muzeja filiāli - Mangaļu mājās - iespējams apskatīt lielāko Ziemassvētku kaujas lauku maketu, papildināto ekspozīciju un atjaunotos vācu armijas ierakumus.

• 17.00 Piemiņas pasākums ar ugunskuriem Ložmetējkalnā.

Rakstnieks Aleksandrs Grīns I. Pasaules kara kaujas un neatkarības cīņas ir nosaucis par "Dvēseļu puteni": "…tad rimstas vācu ložmetēji, ļaudami līķu ķēdēm gulēt viņu miegu purva sniegā, un kluss nu paliek nāves lauks…"

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakts autoorientēšanās sacensības Aizkraukles novada TIC
Atklāsim Aizkraukles pilsētas svētkus jau 12. jūlija naktī kopā! | Skatīt vairāk
Latvija
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2024 - 30.06.2024 Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47129107sec.