Nacionālajā vēstures muzejā runās par zemūdens arheoloģiju un muižniekiem Latvijā

2009.gada 4. un 5. aprīlī Nacionālajā vēstures muzejā jubilejas lasījumi par zemūdens arheoloģiju un muižniekiem Latvijā

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) turpina 140 gadu jubilejai veltītos lasījumus Rīgas pilī, piedāvājot tos par brīvu apmeklēt ikvienam interesentam.

4. aprīlī, 13.00, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina izmantot unikālu izdevību un apmeklēt leģendārā arheologa Jāņa Apala lasījumu „Zemūdens arheoloģijas pirmsākumi Latvijā”. Dažādus zemūdens pieminekļus Latvijas teritorijā atrada jau 19. gs., taču tā īsti tos sāka apzināt un pētīt tikai 20. gs. 50. gados. Jānis Apals sāka zemūdens arheoloģijas pieminekļu apzināšanu un pētniecību uz zinātniskiem pamatiem un daudzu gadu garumā bija šīs zinātnes nozares „smagsvars” un virzītājs. Plašākai sabiedrībai redzamākais viņa mūža darbs ir Āraišu ezerpils izpēte, rekonstrukcija un izveide par unikālu kultūrvēsturisku objektu.

5. aprīlī, 13.00, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz tematisku ekskursiju „Muiža un muižnieki 18. – 19. gs.”

Jubilejas lasījumi sestdienās un svētdienās notiks līdz aprīļa beigām.

LNVM vēsture cieši saistīta ar 1868. gadā nodibināto Rīgas Latviešu biedrību (RLB), kuras sastāvā darbojās vairākas kultūrizglītojošas komisijas. Viena no tām, 1869. gadā izveidotā Zinību komisija, uzsāka muzejisku priekšmetu vākšanu, lai radītu Latviešu muzeju pretstatā jau esošajiem, baltvācu organizētiem un vadītiem muzejiem. To arī uzskata par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pirmsākumiem.

Nepilna pusotra gadsimta laikā muzejs ir kļuvis par lielāko latviešu tautas muzejisko vērtību krātuvi - tā kolekcijās ir gandrīz 1 000 000 priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotu un monētu depozīti, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas u.c. Latvijas vēstures liecības. Muzeja misija ir Latvijas valsts un tautas interesēs vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Latvijas un pasaules garīgās un materiālās kultūras liecības no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kam ir arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas, vēstures vai mākslas vēstures nozīme.

Muzejs atrodas Rīgā, Pils laukumā 3, Rīgas pils 3. stāvā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Premium klases kruīzi  Estravel Latvia
7 naktis uz kuģa // dažādas ostas pilsētas // lieliska apkalpošanas kvalitāte // aizraujoši maršruti // Aicinām Premium klases kruīzā! | Skatīt vairāk
no 529 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.07.2024 - 10.07.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Gida pakalpojumi Liepājā Liepājas reģiona TIB
Piedāvājam grupām iepazīt Liepāju un Karostu gida pavadībā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.07.2024 - 13.07.2024 ILŪKSTES PILSĒTAS SVĒTKI – “ILŪKSTE VIENO! TAKA
Ilūkste ar aizraujošu svētku programmu aicina svinēt pilsētas 474. dzimšanas dienu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Estravel Latvia
,


Jūrmalas TIC
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56875801sec.