16. maijā Zemgales lielākajās pilīs apmeklētājus gaidīs pārsteigumi

Sestdien, 16. maijā Jelgavas, Bauskas un Rundāles pilī, kas ir vienas no lielākajām un spožākajām kultūrvēsturiskā mantojuma pērlēm ne vien Zemgalē, bet visā Latvijā un Baltijā, apmeklētājus gaidīs virkne pārsteigumu.


Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli pirms 270 gadiem celtās Jelgavas pils pašreizējie saimnieki – Latvijas Lauksaimniecības universitātes ļaudis pirmo reizi nolēmuši iesaistīties starptautiskajā Muzeju nakts akcijā un 16. maija izskaņā, laikā no pulksten 22 līdz 24, pils vēstures muzejā apmeklētājiem rīkos pieņemšanu pie Hercoga.


Kādreizējā Zemgales hercogistes hercoga Ernsta Johana Bīrona līdzinieks iepazīstinās ar pils, kas savulaik bijusi gan Livonijas ordeņa bruņinieku mājvieta, gan hercogu rezidence, unikālo vēsturi, aicinās atstāt ierakstu pils viesu grāmatā un noskatīties pērnajā vasarā – pils 270. jubilejas svinību laikā uzņemto videofilmu. Senatnīgajos un garajos pils gaiteņos, kā arī kolonādēs varēs sastapt mūkus un galma dāmas, kopīgi fotografēties un ieklausīties dažādos interesantos nostāstos. Savukārt pils pagalmā ikviens ceļotājs varēs izkalt savu laimes monētu un baudīt karstu tēju ar saldumiem, kopā ar Studentu teātra aktieriem ļauties dažādām izklaidēm.


Sevišķi gaidīti ciemiņi būs pašreizējie vidusskolēni – lauksaimniecības augstskolas nākamie studenti, kuriem tā būs lieliska iespēja izjust ne vien Jelgavas pils grezno varenību un noslēpumainību, bet arī sastapties ar zinātkāriem jauniešiem, kuri dzied universitātes sieviešu korī „Liepa” un vīru korī „Ozols”, ikdienā Jelgavas pili dēvē par savām otrajām mājām. Turklāt ne visiem atbraucējiem agrāk būs bijusi iespēja izcilo arhitektūras pērli vērot nakts stundās, kad tā iezaigojas jaudīgu gaismekļu staru kūļos.


Muzeju nakts dalībnieki būs gaidīti ciemiņi arī Bauskas pils muzejā, kas pēc vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem apmeklētājiem durvis vēris tikai maija sākumā.


Tā ir vienīgā daļēji saglabājusies pirmo Kurzemes Zemgales hercogu Ketleru rezidence, kas būvēta 16. gadsimta beigās. Tā ir vienīgā pils Latvijā, kura var ilustrēt manierisma laika arhitektūras un lietišķās mākslas izpausmes Kurzemes hercogistē. Pēdējos trīs gados vien pils restaurācijā ieguldīts pusotrs miljons latu Eiropas Savienības līdzekļu. Pilij izveidots jumta kārniņu segums, veikta fasāžu renesanses sgrafito dekoratīvā un gludā apmetuma restaurācija un rekonstrukcija, veikti iekštelpu apdares darbi muzeja ekspozīcijas un citām telpām, ierīkotas nepieciešamās komunikācijas, telefona sakaru un datortīkls. Turklāt objekts iekļauts akcijas „Dižā Baltijas apceļošana” jaunajā maršrutā.
Muzeju nakts ietvaros pulksten 20 ar atkārtojumu pulksten 22 Bauskas pilī izskanēs koncerts „Deju vakars galmā”, ko sniegs pils seno deju un mūziķu grupa. Uz pasākumiem Jelgavas un Bauskas pilī Muzeju naktī apmeklētājiem ieeja ir bez maksas.


Savukārt Rundāles pilī, ko pērnajā gadā vien apmeklējuši vairāk nekā 168 000 ekskursantu, 16. maijā pulksten 11 atklās Dārza svētkus, kas šoreiz būs veltīti pavasara puķēm. Tāpēc turp doties īpaši aicināti ir sīpolpuķu mīļotāji, jo būs iespēja apmeklēt speciālistu vadītus seminārus, izzināt tulpju audzēšanas vēsturi Latvijā, klausīties dažādus muzikālos priekšnesumus un vērot pavasara ziedu pušķu veidošanas demonstrējumus. Muzeja kolektīvs gan pilī, gan Dārznieka mājā svētku dalībniekiem būs sarūpējis tulpju, fotogrāfiju un floristu darbu izstādi. Bez tam par neatsveramu ieguvumu ikvienam svētku dalībniekam kļūs plaukstošā dārza noskaņas, ko varēs baudīt visas dienas garumā.         

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2024 - 30.06.2024 Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Zemgales Tūrisma asociācija
,


Atpūtas komplekss “Miķelis”
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5740118sec.