Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī uzziedējis sniegpārsliņu krūms

Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms Chionanthus virginicus ir liels retums ne vien Latvijā, bet arī Rietumeiropas stādaudzētavās. Savu nosaukumu šis savdabīgais augs ieguvis ziedu dēļ – pilnziedā tas izskatās kā piebiris ar liegām, baltām sniegpārslām. Ziediem ir viegls, patīkams aromāts.

Savvaļā Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms jeb koks ir sastopams Ziemeļamerikā, kur tas izaug līdz 10m augsts. Tā vietējais nosaukums ir „bārkšu koks”. Neraugoties uz izcilo ziemcietību, Latvijā varētu būt tikai aptuveni 10 sniegpārsliņu krūma eksemplāru. Latvijas vasarā augs nepagūst nogatavināt sēklas, turklāt to diedzēšana ir ļoti komplicēta. Ar spraudeņiem sniegpārsliņu koku pavairot praktiski nav iespējams, jo auga jaunie dzinumi nobriest ļoti ātri un nav piedabūjami uz sakņu veidošanu. Savukārt potēšana nav gana efektīva piemērotu potcelmu trūkuma dēļ. Ja Rietumeiropā par vienīgo daudz maz noderīgo potcelmu noder mannas osis Fraxinus ornus, tad Latvijā šis potcelms ir vēl mazāk izturīgs nekā pats uz tā potējamais augs. Piemērotību Latvijas klimata apstākļiem Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms pārliecinoši ir parādījis Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī, kur krūms krāšņi un netraucēti ziedēja gan pēc ļoti aukstās 2005./2006.gada ziemas, gan pēc nepastāvīgās un postošās 2006./2007.gada ziemas, kad kolekcijās cieta pat par visai izturīgām vērtētas augu sugas. 2008. gada pavasarī Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī no Amerikas saņēma puskilogramu sniegpārsliņu krūma sēklu. Šogad pēc stratifikācijas tās tiks iesētas, un nākamgad ceram sagaidīt pirmos dzinumus.

Botāniskā dārza dekoratīvajos stādījumos vēl joprojām zied rozā zirgkastaņa, daudzkrāsainā rododendru kolekcija, smaržo ceriņi. Tuvojas peoniju ziedēšanas laiks - tās būs iespēja aplūkot gadatirgus apmeklētājiem 13. jūnijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.07.2024 - 06.07.2024 Atpūtas un izklaides vietas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Ieplāno pasākumu kādā no Liepājas atpūtas un izklaides vietām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 04.07.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.07.2024 - 08.07.2024 Valsts prezidenta balva vieglatlētikā 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Jāņa Daliņa stadionā 6. un 7. jūlijā aicinām uz ikgadējām sacensībām – “Valsts prezidenta balva vieglatlētikā 2024”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.5356369sec.