Vai latgaļi Latvijā ir svešzemnieki? [11]


Pagajušās nedēļas Augstākās tiesas paziņojums, ka latgaļu valoda Latvijā ir svešvaloda - izraisījis lielu sašutumu latgaliešos. Arī BalticTravelnews.com redakcija ir neizpratnē par šādu attieksmi no valsts puses, tāpēc vēlamies pievērst sabiedrības uzmanību, ka te kaut kas ir sagājis ''pilnīgi sviestā''! Skatiet, lasiet un vērtējiet!

Informāciju sagatavoja Linda Priedīte, Augstākās tiesas preses sekretāre.

18.augustā Senāta Administratīvo lietu departamentā rakstveida procesā izskatīja biedrības "Latgalīšu volūdys centris" blakus sūdzību administratīvajā lietā, kurā lūgts atcelt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (turpmāk - Uzņēmumu reģistrs) 2007.gada 25.maija lēmumu un izdot administratīvo aktu. Ar Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra 2007.gada 25.maija lēmumu atlikts ierakstīt Uzņēmumu reģistra biedrību un nodibinājumu reģistrā biedrību "Latgalīšu volūdys centris" (turpmāk arī - pieteicēja) sakarā ar to, ka pieteicēja dokumentus iesniegusi latgaliešu rakstu valodā. Pieteicēja 25.maija lēmumu apstrīdēja - lūdzot to atcelt un izdot administratīvo aktu.

Ar Administratīvās rajona tiesas (pirmās instancestiesa) 2008.gada 29.decembra spriedumu pieteikums noraidīts. Pieteicēja iesniedza apelācijas sūdzību, kuru pirmās instances tiesa ar 2009.gada 26.janvāra lēmumu atstāja bez virzības, jo sūdzība nebija noformēta valsts valodā.

Pieteicēja par 26.janvāra lēmumu iesniedza blakus sūdzību, kas arī tika atstāta bez virzības, jo arī blakus sūdzība bija noformēta latgaliešu rakstu valodā. Sūdzības trūkumi tiesas noteiktajā laikā netika novērsti un Administratīvās rajona tiesas tiesnese 2009.gada 27.martā pieņēma lēmumu uzskatīt par neiesniegtu pieteicējas blakus sūdzību.

Par 27.marta lēmumu pieteicēja iesniedza blakus sūdzību, kuru izskatot apelācijas instances tiesā, Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis 2009.gada 11.maijā pieņēma lēmumu nosūtīt lietu atpakaļ Administratīvajai rajona tiesai pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 301.panta otrās daļas 2.punktu. Proti, pieteicējas blakus sūdzība nav valsts valodā vai pie sūdzības pievienotais blakus sūdzības tulkojums nav apliecināts notariāli vai atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai.

Skatot lietu kasācijas kārtībā Senāta Administratīvo lietu departaments nolēma atstāt negrozītu Administratīvās apgabaltiesas tiesneses 2009.gada 11.maija lēmumu, bet biedrības "Latgalīšu volūdys centris" blakus sūdzību noraidīt. Izskatītajā lietā bija izšķirams strīds, vai tiesai var iesniegt blakus sūdzību latgaliešu valodā.

Administratīvā procesa likuma 110.panta pirmā daļa noteic, ka tiesvedība notiek valsts valodā. Savukārt Latvijas Republikas Satversmes 4.panta pirmais teikums noteic, ka valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Tādējādi skaidrojams 4.pantā lietotā jēdziena "latviešu valoda" saturs. Senāta Administratīvo lietu departamenta 2009.gada 18.augusta lēmumā SKA-596/2009 skaidrots, ka gan vēsturiskās, gan sistēmiskās tiesību normas analīzes ceļā secināms, ka ar jēdzienu "latviešu valoda" Latvijas Republikas Satversmes 4.panta pirmajā teikumā apzīmēta latviešu literārā valoda. Citas izloksnes vai valodas Administratīvā procesa likuma 110.panta otrās daļas izpratnē ir svešvalodas un latgaliešu rakstu valodā sastādīts dokuments atzīstams par dokumentu, kas sastādīts svešvalodā. Ikviens dokuments, kas jāiesniedz valsts valodā Latvijas Republikā, jānoformē latviešu literārajā valodā. Augstākās tiesas mājas lapā pieejams pilns lēmuma teksts: http://at.gov.lv/files/decisions/administrative/2008/09_ska_596.doc

Papildu informācija:

Linda Priedīte, Augstākās tiesas preses sekretāre
E-pasts: linda.priedite@at.gov.lv,

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 divas kājas 08/24/2009 23:53 vai maz tagad iemeslu kašķim, kam mums vēl viens?
1) ja gribi cīnīties par šo, tad laiks izvēlēts pagalam nepateicīgs - centieni pazudīs citu problēmu gūzmā;
2) apdomā sekas pirms paraksti petīciju - nākamie būs krievi, kas pieprasīs tieši tādas pat tiesības un ja to pieļaust, tad i latviešu valoda pazudīs no aprites, nemaz nerunājot par latgaļu;
3) cik atceros Latvijas valsti pasludināja Augstākā padome, nez vai tas būtu izdevies, ja uzreiz izgriežot krūtis mēs padomijā mēģinātu ievēlēt Saeimu. Latgalīšu volūdys centris ar varēja iet prātīgo ceļu, bet redz kādam gribējās būt gudrākam par visiem ...

2 Kolna Jezups 08/24/2009 17:10 juu: visu ērtībai vislabāk derētu angļu valoda, tāpēc vislabāk jau būtu norakstīt mūs latgaļus kaut kur tālu prom, bet tas tā nebūs. Somijā zviedru minoritātes var iesniegt dokumentus jebkurā vietā un valodā. Arī Luksemburgā gandrīz retajā lezburgiešu valodā var vērsties jebkurā iestādē. Kāpēc es kā latgalis nevaru to darīt un ja mana vecmama neprot latviešu literāro valodu, ko tad??? Kā lai viņa laukos uzraksta sūdzību jeb viņai 88 gados braukt uz piļsētu pēc tulka!!! Nodokļus maksājam, lai būtu Latvijas radio, televīziju utt. bet vai pretī saņemam tikpat lielā apjomā. Nedariet cietiem pāri tā, kā nevēlētos to paši saņemt!

3 juu 08/24/2009 16:09 Nu nav jau jāpārspīlē... vnk. Latgaliešu valoda nav oficiāla valsts valoda, kurā jāiesniedz oficiāli un juridiski dokumenti, kuriem būtu jābūt saprotamiem visiem valsts iedzīvotājiem, kas neatkarības laikā ieguvuši pamatizglītību.
Latgaliešu valoda ir Latvijas reģiona valoda, bet ja man Kuldīdzniekam nāksies saskarties ar juridisku dokumentu, kas nav sagatavots Latviski, man būs jāalgo tulks. Valsts valoda ir paredzēta visu ērtībai, nevis kultūras izskaušanai.

4 Saņemts no: 85.9.25*.*** 08/24/2009 15:54 Nā nu Latgalīšu volūda nav niķeida svešvolūda Latvejī. Svešvolūda ir Vocu voi Japāņu volūda.Latgaļīši ita dzeivoi un 6-to godsimta. Latvīšu volūda izaveido tikai 16-17godimtā,i Latgalīšu volūdai itimā procesā beja golvono lūma,navys Kuršu,Zemgaļu voi Lībīšu volūdai.Partū mas i saucomās Latvīši,nu vorda Latgaļi,Latgaļīši.Navis mas saucomās Kurzemeja voi Zemgaleja voi Sēleja voi Lībeja :))

5 Latgaliete 08/24/2009 15:19 Jauki, savaam 2 (anglju, krievu) svešvalodu zinaašanaam vareeshu pievenot tresho - latgalieshu (vai arii otraadi - latvieshu)! :)))

6 Kolna Jezups 08/24/2009 13:58 Intai: draudzīgi nenozīmē, ka tikai latviski, bet gan arī latgaliski ;)

7 Inta 08/24/2009 13:37 Loba dīna Vysim!:-) Varbūt es kaut ko palaidu garām, bet man liekas, ka kašķis šoriez galīgi nevietā..... Esmu tīrasiņu latgaliete:-), ļoti mīlu Savu valodu un Latgali. Bet nu, man liekas, ka tiesvedības dokumenti, un dokumenti Valsts iestādēs tomēr iesniedzami latviski, vai- ja jau latgalisksi (vai ventiski...:-)), tad ar notariāli apiecinātu tulkojumu. Pateicoties aktīviem cilvēkiem mums ir gan TV latgalsiki, gan radio, gan prese un grāmatas... Bet vai tiesa būtu tā vieta, kur mācīt latgaliešu valodu?..Nezinu gan...
Protams, ka mums patiktu, ja latvieši- latvieši saprastu latgaliski, bet- es domāju viņiem arī patiktu, ja mēs, latgalieši, runātu skaisti bez akcenta, nelauzītā latviešu valodā:-... Tai ka, meiļī tautīši, šai jau tāpat lielajā kašķu laikā - dzīvosim draudzīgi un iecīetīgi viens pret otru!

8 Kolna Jezups 08/24/2009 13:28 ...un vēl... oficiāli ir teikts Valsts valodas likuma 3.pantā:
(1) Latvijas Republikā valsts valoda ir latviešu valoda.

(2) Latvijas Republikā ikvienam ir tiesības vērsties ar iesniegumiem un sazināties valsts valodā iestādēs, sabiedriskajās un reliģiskajās organizācijās, uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās).

(3) Valsts nodrošina latviešu zīmju valodas attīstīšanu un lietošanu saziņai ar nedzirdīgajiem cilvēkiem.

(4) Valsts nodrošina latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību.

9 Kolna Jezups 08/24/2009 13:14 Lieta ir tāda, ka latgaļiem ir sava rakstu valoda!!! Kāda velna pēc es te Latvijā maksāju nodokļus kā latgals, bet pretī saņemu tikai valsts valodu. Krievu valodā tiek druāti visādi info materiāli no valsts puses, bet latgaļu valodā nekas. Kāpēc tāda diskriminācija uz vismaz 300 000 latviešu Latgalē, Rīgā un citur Latvijā?

10 Lauris 08/24/2009 11:40 Tas ir principiaali un pareizi.
Citaadi kaadam ienaaks paraataa atklaat arī suitu un ventiņu valodu, Augšzemes vai Alūksnes dialektu un visus tos padarīt par valsts valodām.
Mēs krieviem prasām runāt un rakstīt latviski, bet beigās sanāk, ka paši to nedaram un jau tā mazu un apdraudētu valodu vēl vairāk sašķeļam.

11 xc90 08/24/2009 09:38 cik raksti Travelnews ir latgaliski? it kā likums to neaizliedz ;) varbūt, ja sākumā vismaz katru nedēļu pa vienam, tad arī valsts valodas zinātāji pamanīs, ka nav nemaz tik grūti saprast latgaliski

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skaistākie Lietuvas dārzi Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 29.06.2024, 35 EUR | Skatīt vairāk
no 35 EUR
Alūksnes pilsētas svētki Alūksnes TIC
Jau augusta pirmajā nedēļā gaidītākais pasākums šajā vasarā - Alūksnes pilsētas svētki | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.65231705sec.