Ogres Vēstures un mākslas muzejs aicina uz izstādi "Stundā sēdēšu klusu"

2009.gada 1.septembrī Ogres Vēstures un mākslas muzejā notika izstādes „Stundā sēdēšu klusu" atklāšana, kuras laikā tika dota iespēja iejusties dažādu laiku skolas gaisotnē. Viss kā īstā skolā – skanēja zvans, klasē rosījās skolotājs, skolēni sēdās solos, rakstīja ar spalvu un tinti, boksterēja, apguva rēķināšanu, dziedāšanu un citas skolas zinības gan no 19.gadsimta beigu, gan 20. gadsimta dažādu gadu desmitu mācību programmām. Starpbrīži tika veltīti populārāko skolas laiku nedarbu apguvei. Bet tiem, kas stundā nesēdēja klusu un neklausijās skolotāju, bija jābūt gataviem uz savas ādas izjust arī kādu no dažādu laiku skolēnu sodīšanas paņēmieniem. Visi, kas izturēja līdz galam, tika pie skolas beigšanas apliecības, konfektēm un labas omas visam jaunajam mācību gadam.

Izstāde „Stundā sēdēšu klusu" ir muzeja krājuma materiālu - fotogrāfiju, dokumentu un priekšmetu – bagātīgi ilustrēts ceļvedis skolu vēsturiskajā attīstībā no 19.gadsimta otrās puses līdz pat 20.gadsimta vidum. Skolas formas, soli, rakstāmpiederumi, tāfeles, skolas lādes, kā arī fotogrāfijas un dokumenti izstādē stāsta par mums visiem kopīgo, bet katra atmiņās citādo skolas ikdienu. Par vecvecāku skolas gaitām senās skolas lādes, šīfera slānekļa tāfelītes un zirņu birums klases stūrī, kādam atmiņā palikuši grūti savaldāmie tintes traipi uz burtnīcas, citam - ik rītu sienamais pionieru kaklauta mezgls, vēl kādam skolas nedarbus atmiņā atsauks un pasmaidīt liks dienasgrāmatās lasāmās piezīmes. Arī izstādes nosaukums radies, pārlapojot kāda skolēna atmiņas, kuru autoram savas draiskulības nācies „labot", glīti pierakstot burtnīcas lapu ar teikumu „Stundā sēdēšu klusu".

Izstādei skolas priekšmetus laipni atvēlējuši arī muzeja sadarbības partneri un draugi: Ruta Andersone no Veckaktiņu mājām Tomē, Māra Andersone no Ķeguma skolas muzeja, Daina Melnūdre no Birzgales pagasta muzeja „Rūķi", Rita Vitenberga no Sudrabu Edžus memoriālā muzeja Meņģelē, kā arī Ogres 1.vidusskola.

Izstāde „Stundā sēdēšu klusu" Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz pat 18.novembrim. Tās laikā skolēniem tiks piedāvātas atraktīvas muzejpedagoģiskās programmas, bet pēc tam izstāde ceļos pa Ogres rajona skolām.

Gaidīsim visus, kam skola ir gan atmiņas, gan šodiena, gan rītdiena!

Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Ogrē, Kalna prospektā 3, tālr. 65022251.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 06.07.2024 Festivāls "JAUDĪGI AR SAVĒJIEM" Tukuma TIC
6.jūlijā festivālā "Jaudīgi ar savējiem" dzīvā mūzika Šlokenbekas muižas pagalmā skanēs visas dienas garumā! Dakota, Tumsa, Opus pro un citi. | Skatīt vairāk
Reklāmas rakstu publicēšana Travelnews.lv TurismaBizness.lv
Reklāmas rakstu publicēšana tūrisma ziņu portālā Travelnews.lv (LV / ENG) | Skatīt vairāk
130 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. Pasākums aptvers teritoriju no rallija pilsētas Liepājas līdz pat galvaspilsētai Rīgai. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Salaspils novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.96931195sec.