Glābs Latvijas dabas dārgumus [1]

2009.gada 7.oktobrī līdz ar Usmas Elku liepas glābšanu savu darbu uzsāk DnB NORD Bankas Vides glābšanas komanda, kas no šī gada rudens sākusi aktīvi apkopot informāciju par kritiskā stāvoklī esošiem vides objektiem visā Latvijā, lai veiktu to sakopšanu, saglabājot šos dabas brīnumus arī nākamajām paaudzēm.

DnB NORD Vides glābšanas komandas kodolu veido Latvijā labi pazīstami vides jautājumu eksperti – dabas pētnieks Māris Olte un atklātā sabiedriskā fonda "Dabas retumu krātuve” vadītājs un dabas pētnieks Guntis Eniņš. Šie speciālisti kopā ar videi draudzīga dzīvesveida aizstāvi Nordiņu un viņa draugiem apmeklēs kritiskā stāvoklī esošos dabas objektus un veiks to aprūpi. Līdz gada beigām ir paredzēts apmeklēt vismaz 10 kritiskā stāvoklī esošus objektus un veikt to sakopšanu.

"Latvija ir bagāta ar dažādiem unikāliem dabas objektiem – dižkokiem, dižakmeņiem, upēm un vienkārši skaistām vietām. Mums ir jāiemācās ne tikai lepoties ar šīm dabas bagātībām, bet arī pienācīgi parūpēties par tām. Mēs dzīvojam laikā, kad ar vienkāršu sabiedrības izglītošanu ir par maz, - ir nepieciešama aktīva un tūlītēja rīcība, lai saglābtu Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu un dabas radītās bagātības. Tieši par šo vērtību saglabāšanu cīnīsies DnB NORD Vides glābšanas komanda, kas ir kā loģisks turpinājums gada sākumā uzsāktajai vides izglītošanas kampaņai "Uzdzīvo zaļi!" – tagad no stāstiem pāriesim pie darbiem,” iepazīstinot ar Vides glābšanas komandu, teica DnB NORD Bankas viceprezidents Ivars Kapitovičs.

Komanda neaizmirst par to, cik svarīgi ir arī izglītot jauno paaudzi par vides aizsardzību, tāpēc katra objekta apmeklējuma laikā komandas dalībnieki tiksies ar vietējiem skolēniem un sniegs lekcijas, lai vairotu bērnu zināšanas par vides aizsardzības nozīmi un sekmētu sociālās atbildības apziņas veidošanos. Skolēniem būs arī iespēja piedalīties dabas objektu glābšanas pasākumos kopā ar DnB NORD Vides glābšanas komandu.

Dabas pētnieks Māris Olte stāsta: "Ir svarīgi izrādīt iniciatīvu un būt gataviem veikt reālus darbus, lai parūpētos par Latvijas dabas bagātībām. Ir ne tikai jāstrādā ar bērniem un jauniešiem, izglītojot viņus, bet arī jārāda piemērs tam, ko katrs no mums var darīt, lai parūpētos par apkārtējo vidi. Bieži vien ir nepieciešams tik maz, lai palīdzētu atjaunot dabas enerģijas dabisko ritumu vietās, kurās tas ir traucēts. Tāpēc aicinu ikvienu apmeklēt projekta mājas lapu www.izglabsim.lv un iesūtīt informāciju par dabas objektiem, kuriem ir nepieciešama palīdzība.”

Projekta ietvaros tiek arī īstenota akcija "Vide mūsu rokās!”, kuras laikā DnB NORD Vides glābšanas komanda ikvienā apmeklētajā vietā aicina cilvēkus atstāt novēlējumu nākamajām paaudzēm saistībā ar vides aizsardzību. Līdz ar novēlējumu cilvēki var atstāt arī savu plaukstas nospiedumu kā apliecinājumu tam, ka viņi gan apzinās - rūpes par vidi ir katra paša rokās, un ir gatavi sniegt arī savu ieguldījumu vides aizsardzībā. Visi plaukstu nospiedumi un novēlējumi tiek apkopoti projekta mājas lapā www.izglabsim.lv. Savukārt novembra beigās tie īpaša albuma formā tiks pasniegti vides ministram, lai kalpotu par iedvesmas avotu nākotnes darbiem.

Aplūkot aktuālāko informāciju par DnB NORD Vides glābšanas komandas aktivitātēm, uzzināt daudz jauna un interesanta par videi draudzīgu dzīvesveidu un Latvijas dabu, kā arī ieteikt arī sev zināmus dabas objektus, kuriem nepieciešama palīdzība, var projekta mājas lapā www.izglabsim.lv.

Usmas Elku liepa ir unikāls dabas un kultūrvēstures piemineklis. No kādreizējās svētliepas atlikusi tikai trešā vai ceturtā atvašu paaudze, no kurām pašlaik saglabājušās tikai divas, turklāt viena no tām jau sasniegusi dižkoka statusu. Liepa pašlaik ir nopietni apdraudēta, jo viens no stumbriem sasvēries par 20 grādiem. Tas nozīmē, ka stiprāks vējš var jebkurā brīdī pārbīdīt lielo smaguma centru un vēsturisko koku nolauzt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 lapa 10/09/2009 13:18 Malači

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Latvija
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 30.06.2024 Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Grand Palace Hotel
,


Latvia Tours
,


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.499614sec.