Jūrmalā atjaunotas aizsargājamo teritoriju robežas

Jūrmalas pilsētas dome, lai nodrošinātu dabas vērtību saglabāšanu, dabas liegumā „Lielupes grīvas pļavas” un dabas parkā „Ragakāpa” turpina pagājušajā gadā uzsāktos darbus un atjauno aizsargājamo dabas teritoriju robežas, izvietojot robežstabus, kā arī patvaļīgi izbraukātām meža un pļavu takām priekšā uzstādot koka stabiņus.

Dabas parks „Ragakāpa” atrodas Rīgas jūras līča piekrastē starp Bulduriem un Lielupes grīvu. Tā ir viena no Latvijas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kas iekļauta Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo teritoriju sarakstā NATURA 2000.

Dabas parks ir izveidots, lai saglabātu ar vecu priežu mežu apaugušās kāpas un dabas daudzveidību jūras piekrastē. Dabas parka platība ir 150 ha. Ragakāpa izveidojās Lielupes plūduma maiņas dēļ, kad tā izlauza savu pašreizējo gultni līdz jūrai. Tā rezultātā izveidojās viena no augstākajām kāpām Latvijā, tā ir 12 – 17 m augsta. Dabas parkā redzamas arī zemākas, aprimušas, ar mežu klātas dažāda vecuma un formas jūrmalas kāpas. Tās liecina par šeit notikušo cīņu starp smiltājiem un mežu.

Dabas liegums “Lielupes grīvas pļavas“ atrodas Jūrmalas pilsētā, tā ir viena no Latvijas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kas arī iekļauta Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo teritoriju sarakstā NATURA 2000.

Tas, ka liegumu veido sešu izolētu teritoriju komplekss abos Lielupes krastos, liecina par biotopu fragmentāciju, kas notikusi Jūrmalas pilsētas atsevišķo daļu vēsturiskās attīstības gaitā. Saglabājušies pļavu fragmenti veido nozīmīgu ekoloģisko koridoru, kas ir dabisks migrācijas ceļš palienes augu un dzīvnieku sugām. Šie Lielupes palienes dabiskie fragmenti ir liecība par apkaimes augu un dzīvnieku valsti. Paliene veidojusies Lielupes palu, kā arī vējuzplūdu laikā upes grīvā ieplūstošo iesāļo Rīgas jūras līča ūdeņu ietekmē. Šo apstākļu kopums veicinājis savdabīga, tikai Lielupes grīvai raksturīga, neatkārtojama sugu kompleksa izveidošanos.

Latvijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju robežu apzīmējošais simbols ir „Ozollapa”. Tā ir speciālā informatīvā zīme: zaļš kvadrātveida laukums baltā ietvarā ar stilizētu ozollapas piktogrammu. Šo zīmi uzstāda uz staba, kas apzīmē īpaši aizsargājamās dabas teritorijas robežu.

Jūrmalas pilsētas dome lūdz ievērot transporta līdzekļu stāvēšanas un apstāšanās noteikumus, dodoties uz īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, tāpat arī aicina visiem kopā saudzēt dabu un nepiegružot to ar atkritumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta Lasvegasā! - Jaudīgi! Estravel Latvia
Iestartē vasaru - Lidojums un viesnīca Vegasā // Piedāvājumi 7-14 naktīm // Lidojums no Rīgas | Skatīt vairāk
no 1419 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.06.2024 - 28.06.2024  Līgo Liepājas Jūrmalas parkā Liepājas reģiona TIB
Liepājas valstspilsētas pašvaldība aicina liepājniekus un pilsētas viesus svinēt Līgo vakaru un sagaidīt Jāņu rītu Jūrmalas parkā. | Skatīt vairāk
Premium klases kruīzi  Estravel Latvia
7 naktis uz kuģa // dažādas ostas pilsētas // lieliska apkalpošanas kvalitāte // aizraujoši maršruti // Aicinām Premium klases kruīzā! | Skatīt vairāk
no 529 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,


Hotel Jūrmala SPA
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69613099sec.