Papildināta Jūrmalas seno peldkostīmu kolekcija

Jūrmalas pilsētas muzeja peldkostīmu kolekcija, kura ir vienīgā šāda veida kolekcija Latvijā, šomēnes tika papildināta vēl ar pieciem, šoreiz padomju laika peldkostīmiem. Tos muzejam dāvinājusi Liene Opmane. Viņas māmiņa, bijusī Mērsraga iedzīvotāja Sarma Opmane (1948-2008, dz. Kalna), tos valkājusi atpūšoties Rīgas Jūrmalā.

Jūrmalas pilsētas muzejs patiesi lepojas ar lielāko peldkostīmu kolekciju Latvijā - 33 sieviešu peldkostīmi (kopējie un atsevišķie), 1 vīriešu peldkostīms, 4 vīriešu peldbikses, 1 bērnu kopējais peldkostīms. Kopsummā muzeja krājumā pašlaik ir 39 dažāda veida un dažādu laiku peldkostīmi, no kuriem septiņi apskatāmi muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā „Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrorta vēsture 18.-20.gadsimtā”.

Kolekcijā visplašāk pārstāvēti ir 20.gadsimta sieviešu peldkostīmi. Tie ir dominējošā pārsvarā, jo acīmredzot sievietes bijušas aktīvākas gan peldkostīmu pirkšanā, gan valkāšanā. Šie peldkostīmi ir arī vislabāk saglabājušies, jo zinot Sievietes būtību, vairākas sezonas ar vienu peldkostīmu nestaigāsi.

Divi sieviešu kopējie peldkostīmi (20.gadsimts, 30-tie gadi), kas apskatāmi muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, iereģistrēti jau 1959. gadā. Tie ir paši pirmie no 39 muzeja krājumā esošajiem peldkostīmiem.

Lielākā daļa peldkostīmu ir no padomju laikiem (25), tad seko 20.gadsimta 20.-40. gadi (13), bet 20.gadsimta sākumu pārstāv tikai viens unikāls eksemplārs - vīriešu kopējais peldkostīms (skatāms pastāvīgajā ekspozīcijā). Noteikti pieminams ir arī vienīgais kolekcijā esošais bērnu kopējais peldkostīms ( 1934.gads, glabājas krātuvē). To muzejam dāvinājusi žurnāliste Māra Miķelsone. Šo peldkostīmu divu gadu vecumā valkājusi viņas māte Biruta Miķelsone (1932., dz. Grīnberga), kad kopā ar vecākiem atpūtusies Majoros un Dzintaros.

Jāakcentē tas, ka arī paši Jūrmalas pilsētas muzeja darbinieki aktīvi papildinājuši šo peldkostīmu kolekciju. Gandrīz pusi no tajā esošajiem peldkostīmiem nēsājuši mūsu darbinieku radinieki. Tāpēc muzeja darbinieki aicina ikvienu, kuram varbūt drēbju skapja visdziļākajā nostūrī ir saglabājies kāds ar Jūrmalas kūrorta vēsturi saistīts peldkostīms, dalīties ar mums, tādejādi papildinot šo kolekciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūties par labāko cenu! Latvia Tours
Tieši tagad ir tavs lieliskais laiks noķert neticamus ceļojumu piedāvājumus par cenām, kas liek smieties. Izbaudi neaizmirstamus piedzīvojumus pludmales | Skatīt vairāk
no 389.00 EUR
Alūksnes pilsētas svētki Alūksnes TIC
Jau augusta pirmajā nedēļā gaidītākais pasākums šajā vasarā - Alūksnes pilsētas svētki | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.07.2024 - 09.07.2024 Pēdējā brīža piedāvājumi uz Alikanti! Atlantic Travel
Biļetes cena (turp un atpakaļ) par 299EUR! 12/07 -19/07/24 atlikušas tikai 5 vietas! | Skatīt vairāk
no 768 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.07.2024 - 09.07.2024 Grila uzkodu meistarklase Liepājas reģiona TIB
Konceptpavārs Renārs Purmalis Hoijeres pagalmā aicina uz grila uzkodu meistarklasi 11. jūlijā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Hotel Jūrmala SPA
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53921914sec.