Latvijā uzsāk gulbju gredzenošanas ekspedīciju

No 25.-30.07.2010 Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko uzsāks ziemeļu gulbju (Cygnus cygnus) gredzenošanas ekspedīciju. Šis būs jau 8. gulbju gredzenošanas gads.

Ziemeļu gulbju gredzenošanas mērķis ir gulbju iezīmēšana, izmantojot krāsainus plastmasas kakla gredzenus. Šī gulbju iezīmēšanas metode Eiropā ir plaši izplatīta tieši gulbju un zosu sugām, tai skaitā arī ziemeļu gulbjiem. Ar šo gredzenošanas metodi pētnieki uzzina putnu migrācijas virzienus, iegūst informāciju par gulbju ziemošanas vietām, spalvu maiņas vietām, kā arī citām ar gulbju dzīvi saistītām vēl neizzinātām lietām.

Šogad gulbju gredzenošana notiks dažādās Latvijas vietās: Tukuma, Saldus, Kuldīgas, Liepājas un Talsu rajonos. Ekspedīcijas laikā pārsvarā paredzēts apgredzenot gulbju mazuļus. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad ornitologs Dmitrijs Boiko paredz, ka Latvijā apgredzenoto ziemeļu gulbju skaits varētu būt vislielākais Eiropā. Līdzīgas ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīcijas notiks arī Lietuvā, Polijā, Vācijā un Baltkrievijā.

Šīs vasaras pirmajā ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīcijā Skrundas zivju dīķos izdevās apgredzenot kopā 11 putnus – 7 spalvmetējus un 4 mazuļus.

Dmitrijs Boiko norāda, ka šogad aukstās ziemas dēļ barošanās un izdzīvošanas apstākļi gulbjiem ziemošanas vietās bija nelabvēlīgi. Atlidojušie gulbji bija vārgi un tiem ir neliels mazuļu skaits, vidēji 3 – 4 mazuļi (vismazākajos perējumos 2 mazuļi, vislielākajos – 7). Tomēr vasara ziemeļu gulbjiem ir labvēlīga, jo ligzdošanas vietās, neskatoties uz ilgstošo karstumu, krasas ūdens līmeņa pazemināšanās nav novērotas, un arī barības gulbjiem ir pietiekami.

Latvijā ir sastopamas trīs gulbju sugas. Izplatītākā no tām ir paugurknābja gulbis, kuriem knābis ir ar sarkanu krāsojumu un melnu pauguru virs knābja, otra izplatītākā suga ir ziemeļu gulbis, kuru var atšķirt pēc dzeltena knābja krāsojuma, trešā Latvijā sastopamā suga ir mazais gulbis, kurš Latvijā no minētajām sugām sastopams tikai migrācijas laikā pavasarī un rudenī.

Šogad ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīciju finansiāli atbalsta: SIA“ITCentrs”, zivsaimniecība SIA “Skrunda”, IU “Rimzāti”, Raimons Vējonis, Viesturs Silenieks un Edgars Lediņš.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Latvija
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Tukuma novada svētki TIEKAMIES TUKUMĀ! Tukuma TIC
Šovasar no 18. līdz 21. jūlijam Tukumā svinēsim Novada svētkus “Tiekamies Tukumā!” Svētku laikā tiksimies Brīvības laukumā un vairākās citās | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,


Jūrmalas TIC
,


Biznesa augstskola Turība
,


1st-studio.com
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52541304sec.