Valmieras Kultūras centrā apskatāma Kārļa Skalīša gleznu izstāde

Otrdien, 05.10.2010, plkst. 12:00 Valmieras Kultūras centrā tiks atklāta Tautas tēlotājas mākslas studijas vecmeistara Kārļa Skalīša (1900.-1997.) gleznu izstāde. Izstādes atklāšanā piedalīsies vīru koris «Baltie bērzi», kurā dzied arī vecmeistara dēls Andris Skalītis.

«Ideja par šādas izstādes veidošanu pieder māksliniekam Jurim Orem, kurš rosināja mākslinieka dēlu Andri Skalīti savākt plašāku kolekciju gan no personīgajiem, gan muzeja fondiem, un parādīt to izstādē. Sākotnēji vecmeistara dēls Andris domājis sakārtot tēva darbus, ierāmējot no jauna dažas gleznas apskatīšanai tikai šauram lokam, taču viss izvērtās daudz plašāk,» informē Valmieras Kultūras centra kultūras darbu organizatore Skaidrīte Āboltiņa.

K. Skalītim pusaudža un jaunekļa gadi pagāja Ropažu pagastā smagā darbā, palīdzot mātei tikt galā ar trūkumā un nabadzībā grimstošo saimniecību. Pirmais pasaules karš ierāva bēgļu gaitās un skolā iet izdevās pamaz. Pēc mātes nāves, K. Skalītis pārcēlās uz Valmieru un sāka strādāt par tirgotāja palīgu. Darbā bija nepieciešamas zināšanas un kopš tā brīža pašizglītība kļuva par viņa dzīves vadlīniju. 1934.gadā jauneklis kā autodidakts nokārtoja Valsts eksāmenus pie Skolu departamenta pilnā vidusskolas kursa apmērā un sāka strādāt Valsts Zemes bankā. Otrais pasaules karš sagrāva sapņus par tālāku izglītošanos un darba gadi aizritēja vienmuļā grāmatveža amatā.

Aizejot pensijā 1960.gadā, kad bija dēli aizvadīti lielajā dzīvē, K. Skalītis pilnībā varēja pievērsties savam ilgus gadus lolotajam aicinājumam - glezniecībai, kaut arī visus gadus nebija otai pieskāries, vien dzīvi gleznieciski skatījis un izjutis visu mūžu. Kopš 1962.gada, kad tika nodibināta gleznošanas studija pie Valmieras kultūras nama, K. Skalītis kļuva aktīvs tās dalībnieks. Mākslinieks uzsāka aktīvu darbību - piedalījās Emīla Melngaiļa Tautas mākslas nama rīkotajos semināros un kursos, dažādās izstādēs novada un republikas mērogā, kā arī Mākslas dienās. Daži viņa darbi aizceļojuši pat uz izstādēm Viļņā un Maskavā.

Mākslinieks J.Ore 1973.gada laikrakstā «Liesma» rakstījis: «Vienatnē, līdzi ņemot gleznošanas piederumus, nostaigāti simtiem kilometru. K. Skalītis iemīlējis Valmieras apkaimes ainavu. Visbiežāk viņa skatiens saplūdis ar vasaras rītā ziedošo rudzu druvu ar līganiem laukiem un mazliet romantiskiem, tālē dziestošiem mežu masīviem. Sirdij tuvi siltie, brūni pelēcīgie toņi, irdens, smalkjūtīgs otas raksts. Mieru nedod ziedu gleznojumi. Un smalka kolorīta izjūta ir tā, kas Kārļa Skalīša darbus atšķir no pārējo studijas biedru veikuma».

Uz izstādes atklāšanu mīļi tiks gaidīti bijušie un esošie Tautas tēlotājas mākslas studijas vadītāji un dalībnieki. Izstāde Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma līdz 31.10.2010.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 20.06.2024 Apceļo Svitenes pili! Bauskas TIC
Svitenes pils piedalās akcijā "Apceļosim Latvijas pilis un muižas"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 20.06.2024 Koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māra Zālīte” Aizkraukles novada TIC
5. jūnijā plkst.19.00 Likteņdārzā, neparastā vietā - uz Saieta nama jumta, norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” pirmais | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 21.06.2024 Limuzīns Jāņu nakts krāsā TUMĒ Tukuma TIC
21. jūnijā, paredzēts ekskluzīvs koncertuzvedums "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", koncerts norisināsies pie Tumes kultūras nama | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 23.06.2024 Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI" Tukuma TIC
Lapmežciema parka estrādē 23.jūnijā pulksten 23:00 būs Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI". | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46653414sec.