Rundāles pils atzīmē 275. jubileju

2011. gada 24. maijā, Rundāles pils 275. dzimšanas dienā, tiks atklāta pilnībā restaurēta Biljarda zāle ar vienu no lielākajiem vēsturiskajiem biljarda galdiem Eiropā. Biljarda zāles restaurācija notikusi Borisa un Ināras Teterevu fonda „Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 - 2014” programmas ietvaros. Biljarda zāles atklāšanas svinīgās uzrunas teiks Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, programmas „Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 - 2014” patronese Lilita Zatlere un mecenāts Boriss Teterevs. Rundāles pils 275. jubileja tiks atzīmēta ne tikai ar restaurētās Biljarda zāles atklāšanu, bet tiks atklāta arī izstāde „Biljards un citas spēles”, kā arī prezentēta jubilejas monēta, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Banku, Nīderlandes naudas kaltuvi un monētas autoriem J. Strupuli un G. Sietiņu.

Esmu ļoti gandarīts, ka restaurācijas process notiek saskaņā ar plānu, un, ka šajā skaistajā jubilejā mums ir iespēja redzēt Biljarda zāli tās senajā godībā – pilnībā restaurētu un autentiski iekārtotu. Interesanti, ka Rundāles pils biljarda galds būs lielāks kā Versaļas pilī. Tas varētu kalpot kā papildu piesaistes punkts pils apmeklētājiem un viesiem”, atzīmē mecenāts Boriss Teterevs.

1736. gada 24. maijā tika ielikts pils pamatakmens un šis svinīgais brīdis tiek uzskatīts kā Rundāles pils dzimšanas diena, kas tiek atzīmēta katru gadu 24. maijā. Biljarda zāles griestu gleznojumu restaurācija tika uzsākta 1981.gadā un turpinājās desmit gadus. 2009.gadā restaurācijas darbi atsākās, lai pabeigtu gleznotāju Frančesko Martini un Karlo Cuki griestu gleznojuma „Strīdus ābols” zudušo fragmentu uzgleznošanu. Mecenātisma programmas „Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010 – 2014” ietvaros 2010.gadā sākās pilna telpas atjaunošana, kas ietvēra parketa restaurāciju, sienu paneļu izgatavošanu, auduma tapešu uzvilkšanu un 1983.gadā uzstādītās krāsns pabeigšanu, kā arī iekārtas priekšmetu iegādi un biljarda galda izgatavošanu pēc 1770.gados zīmēta Andrē Žaka Rubo projekta.

Zālē atklās izstādi „Biljards un citas spēles”, kurā ar eksponātiem piedalās Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, Jūrmalas pilsētas muzejs, Bauskas pils muzejs, Rundāles pils muzejs, LU Akadēmiskā bibliotēka un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Izstāde rāda populārākās sabiedrības spēles no vissenākajiem laikiem līdz 20.gadsimta sākumam.

Baltajā zālē par godu svinīgajam notikumam uzrunas teiks Valsts prezidents Valdis Zatlers, „Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas programma 2010-2014” patrons Princis Ernsts Johans, kā arī pils direktors Imants Lancmanis. Uzrunu teiks arī Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs un prezentēs jauno monētu „Rundāles pils”, kas veltīta Rundāles pils 275. dzimšanas dienai.

Jubilejas pasākuma noslēgumā skanēs koncerts „Mūzika Kurzemē, Latvijā un Eiropā. (1562 – 1795)”. Koncerta izskaņā klausītājus sagaidīs kāds pārsteigums – Johana Gotlība Naumana (Johann Gottlieb Naumann) Bakhanālija un fināls no operas Orfejs un Eiridīke. Šis un Feihtnera opuss būs pirmatskaņojums Latvijā kopš 18.gadsimta 80.gadiem.

Apmeklētāju apskatei restaurētā Biljarda zāle un izstāde “Biljards un citas spēles” būs pieejama no 25. maija.

Uzziņai:

Pils restaurācijas pabeigšanai ir izstrādāta „Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas programma 2010-2014”, kuras galvenās vadlīnijas paredz vairāku telpu pilnīgu restaurāciju (Hercoga Ernsta Johana bibliotēka, Hercoga 2. darba kabinets). To pabeidzot, Rundāles pils iegūs ne tikai trīs ļoti svarīgas un sarežģītas telpas, bet arī iekļausies pasaules kultūras mantojuma galamērķu sarakstā ar unikālu baroka un rokoko arhitektūras ansambļa pērli, līdzās Pēterhofas ansamblim pie St. Pēterburgas, Potsdamas piļu kompleksam Vācijā un pat Versaļas pils kompleksam Francijā.

Rundāles pils ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem ārvalstu tūristiem Latvijā, kā arī vienīgā ekskluzīvā lokācija valsts līmeņa prezentācijas pasākumiem, starptautiskiem mākslas un mūzikas festivāliem, biznesa vides prezentāciju pasākumiem. Rundāles pils ir visapmeklētākais muzeja komplekss Latvijā, kas atvērts apmeklētājiem visu gadu un katru dienu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 02.07.2024 "Marta & Neftali"  Irlavā Tukuma TIC
No 5. - 7. jūlijam Irlavā tiks svinēti Irlavas pagasta svētki- Irlavas 570. jubileja! Visi tiek aicināti svinēt svētkus kopā ar Saksofonu duetu | Skatīt vairāk
Latvija
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
CHRIS NOAH akustiskais koncerts Jaunpilī Tukuma TIC
Koncerts uz ezera! 13. jūlijā, plkst. 05:00 | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Riga Islande Hotel boulinga centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.37084103sec.