Aicina Daugavas svētki Ikšķiles novadā «Mēs Daugavas krastā»

Atskatoties Ikšķiles vēsturē, Daugavas svētku tradīcijas iedibināšanas autors bija profesors Jānis Kuga (12.12.1878. – 24.11.1969.), dzimis Ikšķiles pagasta "Purmaļos". Šos svētkus, veiksmīgi sadarbojoties, organizēja divas biedrības – Ikšķiles Kultūras biedrība (dibināta 1927.gadā) un Labierīcības biedrība (dibināta 1929.gadā). Biedrībās iekļāvās sabiedrībā labi zināmi cilvēki ar lielu organizatoriskā darba pieredzi.

Pirmie Daugavas svētki notika 1931.gada jūlija pirmajā svētdienā. Daugavas svētku sarīkojumi notika deviņus gadus. Uzstājās ievērojami latviešu mākslinieki, mūziķi, aktieri, literāti, kultūras biedrības koris.

Astotie un devītie Daugavas svētki piedzīvojuši īpaši lielu apmeklētāju skaitu, kas liecināja, ka biedrībām ir kontakts ar tautu un tautai patīk vienotā garā pulcēties Daugavas krastos.

Desmitie Daugavas svētki izpaliek, šo tradīciju pārtrauc padomju varas laiki Latvijā un līdz ar to ari biedrību darbības pārtraukšana. Tomēr Daugavas tēls caurvij mūsu tautas vēsturiskos brīžus un turpina dzīvot Ikšķiles kultūras dzīves norisēs, neskatoties uz cenzūrām, ar kurām tika nospiests tautas brīvības gars.

1976.gada 17.jūlijā zaļajā kalniņā (kur vēlāk tika uzcelta Ikšķiles brīvdabas estrāde) notika koncertuzvedums "Daugava Ikšķiles ritmos"(Margas Teteres scenārijs un režija).

1985.gadā Ikšķiles astoņsimtgadei veltītajā koncertā "Mazs bij’ tēva novadiņš, bet diženi turējās" (V.Lūriņa scenārijs un režija) kā viena no galvenajām tēmām bija Daugava.

Pēc Kultūras biedrības atjaunošanas 1989.gada 2.jūlijā ar Kultūras Fonda atbalstu notika atjaunotie 10. Daugavas svētki "Daugava – Dvēselīte".

Vēlākajos gados vairākas reizes notika Daugavas tēmai veltītas tikšanās ar profesoru, arheoloģijas zinātņu doktoru Jāni Graudoni , aktīvu dalību Daugavas svētku norisēs ņēma Ikšķiles mākslinieki ar izstādēm.

Plašāks Daugavas svētku pasākums atkal notika 2010.gada 4.jūlijā.

Ikšķiles Kultūras biedrība ir apņēmusies saglabāt un turpināt šo Daugavas svētku tradīciju, aicinot ikšķiliešus atkal pulcēties vienotībā, pozitīvu emociju bagātībā, sveicot Daugavu kā mūsu vēsturiskās, ainaviskās un radošās iedvesmas avotu.

2011.gada 2.jūlijā Daugavas svētki Ikšķiles novadā "Mēs Daugavas krastā"

No 1100 – 1400 visus interesentus aicināsim pulcēties radošajā darbnīcā "Daugava man raksta" (vadītājas Lauma Palmbaha un Diāna Raģele). Katram Daugavas svētku dalībniekam būs iespēja ar gleznieciskiem un grafiskiem līdzekļiem draugiem veidot pašam savu oriģinālu suvenīru kā radošu darbu pašam vai dāvanu par atmiņu no Daugavas svētku apmeklējuma Ikšķilē 2011.gadā.

No 1500 līdz 1700 Ikšķiles tautas namā tikšanās ar vēsturniekiem "No Daugavas sev spēku smeļam"

- vēsturnieks Voldemārs Eihenbaums – par Daugavas svētku tradīciju 20.- 30.gados

- rezerves pulkvedis Jānis Hartmanis – par latviešu strēlnieku gaitām Nāves salā

- A.Pumpura muzeja galvenā speciāliste Irēna Arāja – par Daugavas lomu latviešu tautas likteņgaitās A.Pumpura muzeja skatījumā

1700 piedāvāsim visiem interesentiem tikšanās turpinājumu Nāves salā (pārcelšanās ar laivām no laivu piestātnes)

Ikšķiles tautas namā būs apskatāma Jāņa Hartmaņa veidotā izstāde "Latviešu strēlnieki Nāves salā"

2100 Ikšķiles estrādē koncertā "Mūsu veltījums Daugavai" mūs sveiks viesi –

Bērnu vokālā grupa "Dzeguzīte" (vadītāja Daila Martinsone)

Bērnu deju kolektīvs "Zelta sietiņš" (vadītāja Baiba Šteina)

Bērnu vokālais ansamblis "Puķuzirnis" (vadītāja Sarmīte Viļuma)

TDA "Rotaļa" (vadītājs Gints Baumanis)

Vienosimies kopīgā tautas un koru sadziedāšanā virsdiriģenta Jura Kļaviņa vadībā un dziesmotā noskaņā dosimies pie Daugavas veltot ziedu vainagu un uguns liesmiņu veltes mūsu likteņupei.

Svētku pasākuma režisors Valdis Lūriņš

Aicinām Ikšķiles novada iedzīvotājus piedalīties šo svētku radīšanā, kopīgi veidojot foto izstādi konkursu "Daugava bildēs". Pēc skatītāju balsojuma labāko darbu autoru apbalvošana. Fotogrāfijas izstādei lūdzam iesniegt atbilstoši noformētas (uz pamatnes) Ikšķiles kultūras namā Kultūras biedrības telpā no 27.jūnija līdz 30.jūnijam no plkst. 15:00 līdz 20:00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Latvija
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 05.07.2024 Vēsturisko dārzu dienas Cesvainē Madonas TIC
Šā gada “Vēsturisko parku un dārzu dienu” ietvaros, ko jau sesto gadu jūlija mēnesī organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, aicinām ciemos | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Trakai TIC
,


Daugavkrasti
,


Riga Islande Hotel
,


Krāslavas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62010598sec.