Izstāde «Latviešū godi un gadskartas» viesojas Madonā

Izstāde „LATVIEŠU GODI un GADSKĀRTAS”

No 20.11.– 08.01. Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja mazajā zālē notiks projekta LATVIEŠU SAPNIS autores un mākslinieces Agneses Bules izstāde „LATVIEŠU GODI un GADSKĀRTAS”. Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs jau 2009. gada pavasarī uzrunāja mākslinieci un piedāvāja uztaisīt Madonā izstādi. Madonas muzejs piedāvāja tēmu un pat nosaukumu kādu viņi izstādei vēlētos, un māksliniecei praktiski nekas nebija jādara – atlika tikai uzzīmēt izstādes tēmai atbilstošus darbus.

Izstādē „LATVIEŠU GODI un GADSKĀRTAS” varam aplūkot latviskā gara izpausmes gada šķērsgriezumā. Drīz zili, drīz zaļi, drīz sarkani fiksēti latviešu dzīves momenti. Redzam, ko latvieši ziemu ēd, kur vasarā sēd un kā dzīvo bez bēd’. Ir atspoguļoti gan gadalaiki, gan zināmi notikumi, gan tikumi, gan dzīves sīkumi. Grafikas ir papildinātas ar tekstiem, kas kā mūsdienu mītrades spilgts piemērs piešķir izstādei papildu šķautni un ieved skatītāju Latviešu sapņa pasaulē.

Speciāli Madonai māksliniece Agnese Bule un Latviešu sapnis ir radījis mītu par Madonas latvieti. Izveidota arī īpaša Latviešu sapņa suvenīru līnija, kas veltīta Madonai. Interesenti to varēs apskatīt un iegādāties muzeja suvenīru veikalā.

Izstādes tapšanu atbalstīja TEIČU DABAS FONDS: Juris Jātnieks un Māris Rezgoviņš.

 

Madonas latvietis

 

Madonas latvietis jau izsenis ir bijis par gaiļa galvas tiesu pārāks un lepnāks par citiem latviešiem. Jau tajos laikos, kad visu pasauli pārpludināja ūdens, madonietis turpināja dzīvot bez bēdu. Viņa koki un sēnes bija drošībā un viņa gailis dziedāja kā pulkstenis. Visiem zināms, ka Madonas gailis bija no daudz spožāka zelta nekā Rīgas gaiļi, jo tas vienmēr bijis krietni tuvāk debesīm. Arī šodien madonietis var lepoties pats un var skatīties kā lepojas gailis, kas Madonā ir par gaiļa galvas tiesu pārāks nekā citi gaiļi. „Gaiļa galvas tiesa” Madonā kļuvusi par īpašu atšķirības zīmi, un pat Madonas novada ģerbonis lepojas ar to.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 12.07.2024 Tukuma teātra izrāde "Trešā iespēja"  Tukuma TIC
12.jūlijā pulksten 19:00 Slampes Kultūras pilī būs skatāma Tukuma teātra izrāde "Pēdējā iespēja". Ieeja brīva. | Skatīt vairāk
Latvija
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
CHRIS NOAH akustiskais koncerts Jaunpilī Tukuma TIC
Koncerts uz ezera! 13. jūlijā, plkst. 05:00 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65338922sec.