Atklāts pārbūvētais Dauderu parks

Atklāts pārbūvētais Dauderu parks

Otrdien, 2024. gada 25. jūnijā, Sarkandaugavā atklāts atjaunotais Dauderu parks, kas ir kļuvis par vēl vienu zaļu, labiekārtotu un ainaviski pievilcīgu vietu, kur rīdziniekiem pavadīt brīvo laiku. Parkā izbūvēts bērnu rotaļu laukums, atjaunotas vēsturiskās pilsdrupas un tornis. Savukārt kultūras pasākumu vajadzībām izbūvēta gan skatuve, gan amfiteātris.

Daudera parks ir viens no vecākajiem Rīgas parkiem un vietējas nozīmes aizsargājams kultūras piemineklis, kas izveidots 19. gadsimta beigās. Parka pārbūvi sāka 2020. gadā un, ņemot vērā lielo darbu apjomu, pārbūves darbi veikti trīs secīgās kārtās.

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis pauž gandarījumu par paveikto darbu: “Daudera parka pārbūve ir bijis apjomīgs un izaicinājumiem bagāts projekts, tāpēc gandarījums sasniegt mērķi un pieredzēt parka atklāšanu ir divtik liels. Sarkandaugavas iedzīvotāji iegūs vēl vienu labiekārtotu vietu sportiskām akivitātēm un brīvā laika pavadīšanai. Mērķtiecīgi strādājam pie tā, lai sakārtotu apkaimi, uzlabojot rīdzinieku dzīves kvalitāti tajā – pērn pabeidzām Dauderu salas pārvadu, kas mazina satiksmes plūsmu Sarkandaugavas centrālajā daļā; šogad noslēgusies Dauderu parka atjaunošana; šīs vasaras izskaņā sāksim būvēt Kundziņu salas tiltu, kas atslogos apkaimes ielas no kravas automašīnām, savukārt, 2026. gadā - Dauderu tramvaja pieturu, kas kalpos par ērtu mobilitātes punktu. Apkaimes iedzīvotāji sen ir pelnījuši pārmaiņas - soli pa solim ar katru paveikto projektu virzāmies uz priekšu, lai sakoptu pilsētvidi un padarītu to pievilcīgu.”

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone parka atklāšanas pasākumā uzsvēra, cik rūpīgs un pacietīgs darbs ieguldīts parka atjaunošanā: “Dauderu parks ir kā dimants, kurš laika griežos apsūbēja un zaudēja savu spožumu. Vairākus desmitus gadu šī vieta bija pamesta likteņa varā un, pateicoties Pilsētas attīstības departamenta un Pilsētas attīstības komitejas atbalstam, tas ir atguvis savu dimanta spožumu. Slīpējot šo skaisto, nosūbējušo dimantu pa šķautnītei, ir atgūts vēl viens skaists parks Rīgas kaklarotā, kas tagad priecēs Sarkandaugavas iedzīvotājus. Lai parks kalpo kā oāze, kur patverties karstās vasaras dienās, gan kā vieta, kur smelties enerģiju, radīt idejas un pozitīvas emocijas.”

Vērienīgākais un tehniski sarežģītākais darbs bija vēsturiskā torņa un mākslīgo pilsdrupu atjaunošana, ko turpmāk varēs izmantot kā skatu laukumu, bet akmens sienas alpīnisma treniņiem. Torņa sienas nostiprinātas un atjaunotas, lai tās būtu drošas gan sportistiem, gan citiem parka apmeklētājiem.

Projekta īstenošanas laikā atjaunots arī parkā esošais bunkurs, kas savulaik kalpoja kā patvertne. Bunkurs atjaunots, saglabājot tā vēsturisko veidolu. Uz bunkura jumta izveidota skatuve, bet tai pretī - amfiteātris, kas ļaus parku nākotnē izmantot dažādu pasākumu organizēšanai, piemēram, koncertiem un brīvdabas izrādēm.

Blakus esošās skolas sporta nodarbību vajadzībām izbūvēts skriešanas celiņš un tāllēkšanas bedre, skriešanai un slēpošanai būs izmantojami arī lokveida parka celiņi 265 metru garumā. Savukārt gados jaunākiem bērniem būs pieejams jauns rotaļu laukums ar gumijas segumu. Mudinot jauniešus pievērsties sportam, projekta 1. kārtā izbūvēts skeitparks.

Lai padarītu parka teritoriju ērtu un drošu, izbūvētas jaunas inženierkomunikācijas- ūdensvada un kanalizācijas pievadi pie Gaujienas ielas, elektrības pieslēgums, kā arī veikti dažādi teritorijas labiekārtošanas darbi. Visā parka teritorijā izbūvēts apgaismojums, atjaunoti apstādījumi, atjaunoti vecie un izbūvēti jauni gājēju celiņi, izvietoti soliņi, atkritumu urnas, velonovietnes.

Parka teritorijā izbūvētas kāpnes, kas caurvij pauguraino reljefu, nodrošinot ērtu pārvietošanos no torņa līdz amfiteātrim un uz citām parka vietām.

Dauderu parka pārbūves trešās kārtas kopējās izmaksas sasniedza divus miljonus eiro bez PVN. Būvprojektu izstrādāja pilnsabiedrība “RE-ARTA”, bet būvdarbus pilnsabiedrība “Guliver Construction”. Būvuzraudzību veica SIA “Jurevičs un partneri”. Projekta īstenošana realizēta sadarbībā ar Latvijas alpīnistu savienību, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļu un parkam blakus esošo Rīgas Sarkandaugavas pamatskolu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Latvija
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakts autoorientēšanās sacensības Aizkraukles novada TIC
Atklāsim Aizkraukles pilsētas svētkus jau 12. jūlija naktī kopā! | Skatīt vairāk
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58143997sec.