Liepājā būs apskatāma izstāde par bēgļu gaitām Gotlandē

15.aprīlī un 16.aprīlī līdz 12 Liepājas muzeja ekspozīcijas ''Liepāja okupāciju režīmos” telpās būs apskatāma neparasta, unikāla fotogrāfiju izstāde – ''Bēgļu laivas. Latviešu bēgļu gaitas 1944/45.g. Gotlandē”.

15.aprīlī plkst 14 Andreja Eglīša Latviešu nacionālā fonda pārstāvji Māra Strautmane un Pēteris Iniņbergs stāstīs arī par citiem ar šo izstādi saistītajiem vēstures notikumiem.

Lielformāta attēlos būs skatāmi mirkļi no skaudra, nežēlīga latviešu dzīves posma, kad, redzēdami kara šausmas savā zemē, izmisuma dzīti, cilvēki kāpa vienkāršās, primitīvās zvejnieku laivās un devās tumšajos Baltijas jūras ūdeņos, lai nonāktu Gotlandē (Zviedrija). Lai gan tā atrodas tikai 167 km attālumā no Kurzemes, ceļš bija skarbs.

Diemžēl ne visi nonāca šajā salā, jo ceļā viņus iznīcināja gan vācu, gan krievu izliktās mīnas, šāvienus raidīja abu armiju karakuģi, dzīvības paņēma arī jūra.

Kad ļaudis nonāca salā, nebija zināms, kā viņu dzīves veidosies tālāk. Bet Gotlandē atradās daudz atsaucīgu cilvēku, kuri bēgļus pieņēma savās ģimenēs, deva viņiem ne tikai patvērumu, bet arī drošības sajūtu.

No Zviedrijas atvestajā izstādē skatāmā Gotlandes iedzīvotāja, fotogrāfa Dāvida Holmerta foto hronika par šiem notikumiem ir vienreizēja dokumentācija ne tikai par latviešu izmisīgajiem centieniem tikt brīvībā no vācu un draudošās padomju okupācijas, bet arī par zviedru iedzīvotāju iesaistīšanos bēgļu sagaidīšanā un aprūpē.

Pēc Liepājas muzeja rīcībā esošajā ziņām no Liepājas, Pāvilostas un Jūrmalciema 1944./45.gadā Gotlandi sasniedza 19 laivas ar 353 bēgļiem. Pēdējā laiva ''Li” ar 9 bēgļiem ceļā no Liepājas devās 1945.gada 8.maijā. Nav ziņu par laivām un cilvēkiem, kuri nesasniedza Zviedrijas krastus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta Lasvegasā! - Jaudīgi! Estravel Latvia
Iestartē vasaru - Lidojums un viesnīca Vegasā // Piedāvājumi 7-14 naktīm // Lidojums no Rīgas | Skatīt vairāk
no 1419 EUR
Strūve nav skrūve! Madonas TIC
20. jūlijā ceļotāju diena Madonas novadā, jo šogad UNESCO Pasaules mantojumā iekļautajam Strūves ģeodēziskajam lokam 200 gadu, kopš mērījumu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 04.07.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 09.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Esi klātienē un vēro pasaules meistarīgākos rallija braucējus leģendārajos Kurzemes ātrumposmos cīņā par sekundēm un uzvaru! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20634413sec.