Itālijā noteikti jānobauda autentisks risoto

Risoto, mazie rīsi, ir izsmalcināta Ziemeļitālijas virtuves specialitāte. Risoto pagatavošana pavāru vidū tiek uzskatīta par īstu meistardarbu, kurā jāiegulda daudz laika un tikai augstvērtīgi produkti.

Svarīgākais ir rīsi - tikai dažas rīsu šķirnes vārīšanās laikā uzņem tieši tik šķidruma, lai ēdienam piešķirtu krēmīgumu, tomēr paliktu pietiekoši graudaini. Parastie apaļgraudu vai tvaicētie rīsi neuzņem tik daudz šķidruma un tāpēc neder risoto pagatavošanai.

Iecienītākās risoto rīsu šķirnes Arborio, Vialone Nano un Carnaroli, bet augstas klases pavāri mēdz izmantot arī Acquarello - rīsus, kas novākšanas un apstrādes procesā tiek pārlasīti ar rokām. Šīs rīsu šķirnes lielākoties tiek sagatavotas Pjemontas, Veneto un Lombardijas reģionos - tieši tur, kur meklējama risoto izcelsme.

Rīsi katlā jāliek nemazgāti, lai nezustu ciete. Risoto pamatreceptē teikts, ka no sākuma apcep smalki sagrieztus mazos sīpoliņus, tiem pievieno rīsus, ko piesardzīgi zemā temperatūrā apcep. Pakāpeniski pievieno buljonu un rīsus tajā vāra 17 līdz 21 minūti, līdz tie ir gandrīz gatavi. Lai rīsi nepiedegtu, tos pastāvīgi jāapmaisa ar koka karoti.

Akcentu risoto piešķir tā saucamā mantecatura, kad rīsiem pievieno sviestu un rīvētu parmezāna, pekorini vai gorgonzola sieru, kas risoto padara īpaši gardu un krēmīgu. Risoto, kas nāk no pamatīgās ziemeļu virtuves, Itālijā tradicionāli tiek servēts lēzenos šķīvjos ļoti karsts.

Risoto garšu ļoti ietekmē buljons, kurā rīsus vāra. Blakus tradicionālajiem dārzeņu, gaļas vai vistas buljonam iespējams izmantot arī baraviku vai scampi buljonu.

Pārējās risoto sastāvdaļas ir bezgalīgu iespēju dažādība. It viss, ko tirgū var atrast, iederas risoto, piemēram, zirņi, sparģeļi, cukīni, tomāti, dažādas sēnes, tomāti, virziņkāposti.

Risoto tradicionāli pasniedz bez citām piedevām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ziemeļkipra - pagarini vasaru! Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu / Augusts - oktobris | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Taizemes kulinārā pieredze! Estravel Latvia
Labākai dzīvei, enerģijai un aizraujošam piedzīvojumam - Īpašas tūres un kulinārijas meistarklases Taizemē! | Skatīt vairāk
no 363 EUR
Strūve nav skrūve! Madonas TIC
20. jūlijā ceļotāju diena Madonas novadā, jo šogad UNESCO Pasaules mantojumā iekļautajam Strūves ģeodēziskajam lokam 200 gadu, kopš mērījumu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Riga Islande Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Novatours
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4615531sec.