Brīnišķīgā rudens velte - cidonija

Tradicionālā, taču bieži vien nepietiekami novērtētā rudens oga ir brīnišķīga piedeva dažādām receptēm. Bļoda cidoniju uz galda izskatās patiesi rudenīgi, un to vilinošais aromāts piepildīs istabu ar šķipsniņu rožu, pastaigām mežā, apelsīnu ziediem un safrānu.

Cidonijas nekad nav bijušas tik populāras kā to tuvākie brālēni āboli un bumbieri, kas visdrīzāk ir tāpēc, ka šos augļus nevar ēst svaigus. Noplūcot cidonijas no koka un iekožoties, tās ir cietas, skābas un sīvas, nevis patīkami veldzējošas, taču vārot vai cepot kopā ar cukuru, to maigais aromāts pārvēršas saldā un patīkamā garšas dārgakmenī. Pievienojot kādu cidoniju āboliem un bumbieriem vai aprikozēm un žāvētām plūmēm, lēni gatavotais ēdiens iegūs pavisam citu garšas dimensiju.

Iespaidojoties no vairāku gadsimtu senām receptēm, iespējams pagatavot, piemēram, maz pazīstamo Anglijas saldo ēdienu – iereibušo cidoniju kūciņu. Tā ir gandrīz kā pārmaiņas piedzīvojusi trifele ar kūkas elementiem un piesūcināta ar brendiju.

Cidonijas ļoti labi sader arī ar cūkgaļu, sevišķi kādu treknu gabalu (pleca vai vēdera), kura garšas bagātība līdz ar cidoniju skābumu tiks īpaši izcelta. Spānijā ļoti izplatīta ir cidoniju pastēte, kas labi sader ar dažādiem izteiktas garšas sieriem (piemēram, Čedaras). Garda kombinācija izdodas, arī savienojot cidonijas ar saldējumu.

Cidonija ir ļoti daudzpusīgs auglis, un tiklīdz tiek apjausta tās pagatavošanas specifika, tās var sākt pievienot itin visam – ar jogurtu no rīta, kopā ar siera gabaliņu pusdienās un gaļu vakarā. Protams – cidonijas ir ne tikai garšīgas, bet arī ārkārtīgi veselīgas – C vitamīna tajās ir aptuveni 4 reizes vairāk nekā ābolos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aviobiļetes kūrortu galamērķos Estravel Latvia
Pēdējā brīža piedāvājumi. Viesnīcas jautājiet Estravel Latvia ceļojumu konsultantam | Skatīt vairāk
no 49 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.10.2024 - 12.10.2024 Tūrisma rallijs Liepājas reģiona TIB
Šoruden Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs piedāvā ko īpašu – tūrisma ralliju, kas notiks pirmo reizi, aizsākot jaunu tradīciju šajā | Skatīt vairāk
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē! Viesistaba
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē, 15.10.2024/18:00, Kursu vada: Dzintars Jaunpujāns | Skatīt vairāk
no 60 EUR
Labs ēdiens saliedē cilvēkus! Kaļķu vārti
Gaidām ciemos uz gardām un izsmalcinātām vakariņām pašā Vecrīgas sirdī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18970108sec.