Pieci padomi, kā drošāk doties lidojumos

Ne tikai piloti, apkalpe un lidmašīnu ražotāji ir atbildīgi par drošību lidojumu laikā, savu artavu var pievienot arī paši pasažieri, piemēram, klausot stjuartu norādījumiem. Ir tāds vecs pilotu teiciens, ka bīstamākais lidojumā ir brauciens uz lidostu automašīnā. Tā ir taisnība, jo statistiski pasaulē notiek daudzkārt vairāk auto avārija, ja salīdzina ar lidmašīnu negadījumiem. Tomēr pēdējā laikā aizvien biežāk nācies dzirdēt par negadījumiem gaisā, tehniskām problēmām un nepietiekošu lidmašīnu apkopi. Ko var darīt pasažieris, lai drošības sajūta būtu lielāka? Ko darīt tiem, kam ir bail no lidošanas?

1. Rezervējot lidojumu, pievērsiet uzmanību lidmašīnas modelim un vecumam. Aviosatiksmes uzraudzības padomēm ir interneta vietnes, kur var atrast informāciju par negadījumu statistiku un lidmašīnu modeļiem. Ja tā vai tā nerodas nekāda sajēga, jāpievērš uzmanība vecumam, tomēr jāatceras - lidmašīnas vecumam ir nozīme vien tad, ja tas ir ilgāks par diviem gadu desmitiem. Āzijas lidsabiedrību lidmašīnu flotes vidējais vecums ir deviņi gadi, bet Eiropas - 13 gadi.

2. Jau rezervējot lidojumu, jāpieprasa sēdvieta pie ejas, nevis pie loga. Tā gan jūs zaudējat skatu pa logu, tomēr no drošības viedokļa tā ir labāk - no vietas pie ejas vieglāk nokļūt līdz durvīm. Nākamreiz iekāpjot lidmašīnā, burtiski saskaitiet soļus no jūsu sēdvietas līdz avārijas izejai, jo šādas zināšanas var palīdzēt, ja salonā sarodas dūmi un neko nevar redzēt. Apsēžoties pievērsiet uzmanību tam, vai pieejama drošības veste, un nebloķējiet sev ceļu ar rokas bagāžu. Piesprādzējieties un drošības instruktāžas laikā nelasiet līdzpaņemto žurnālu, jo norādījumu dažādo lidmašīnu modeļu dēļ var atšķirties.

3. Pacelšanās laikā nelasiet, neklausieties mūziku, neguļiet. Saglabājiet koncentrēšanos, bet nekļūstiet panisks. Nelaimes gadījumā tā tiek nodrošināta ātra reakcija, kas ļauj labāk piemēroties jaunajai situācijai. Bet noteikti neļaujieties panikai, ko var izraisīt dažādi trokšņi, kas lidmašīnas pacelšanās laikā ir tikai normāli. Nakts lidojumos izslēdziet lampiņu, lai jūsu acis tumsas gadījumā ātrāk adaptētos un spētu saredzēt. Nenovērsiet stjuartus no viņu darba, jo tieši viņi pirmām kārtām atbildīgi par pasažieru drošību. Ja avārija notiek pacelšanās laikā, piemēram, jūtama spēcīga bremzēšana, palieciet mierīgs un neatsprādzējieties. Klausiet, ko saka apkalpe.

4. Sēdvietu drīkst pamest vien tad, kad citādi vairs nevar. Ja sākas turbulence, tad nepiesprādzēts pasažieris rada briesmas ne tikai sev, bet arī citiem pasažieriem. Nemēģiniet bailes slīcināt alkoholā - šaurajā lidmašīnas alkohols iedarbojas daudz spēcīgāk un nelaimes gadījumā alkohols laupa tik ļoti nepieciešamo spriestspēju. Ja tiek paziņots par "tehniskām problēmām", nemēģiniet neko noskaidrot sīkāk - pētījumā pierādīts, ka detaļas pasažierus drīzāk daudz vairāk uztrauc, nevis nomierina.

5. Arī nolaišanās laikā noteikti jābūt piesprādzētam, jāpievērš uzmanība notiekošajam, bet jāpaliek mierīgam. Nosēšanās laikā jābūt trokšņiem - tie nav nekas nepareizs.

Ievērojot šos ieteikumus, uztraukums lidojuma laikā kļūs mazāks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medumi aicina apmeklēt darbnīcas! TAKA
9. oktobrī plkst. 15.00, radošā darbnīca “Krāsainā svece”, 12+ | Skatīt vairāk
Uzbekistānas ekskursijas tūre! AL SVETS
Aicinām piedalīties Uzbekistānas ekskursijas tūrē (tiešais lidojums Rīga-Taškenta-Rīga) ar iekšējiem transferiem "Afrosiab" ātrvilcienā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.09.2024 - 30.09.2024 Izbaudi nebeidzamu vasaru Turcijā!  Coral Travel Latvia
Ceļošana rudenī ir tā vērta! Tāpēc negaidi un izmanto rudens brīvdienu piedāvājumus diviem pieaugušajiem + diviem bērniem populārākajos Turcijas | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


AL SVETS
,

Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45567203sec.