Jauna tipa lidmašīnu dzinēji ļaus ceļot piecreiz ātrāk par skaņu

Nesen veiksmīgi noritējuši jauna tipa reaktīvā dzinēja testi, ļaujot uzskatīt, ka jau tuvā nākotnē jaunākās paaudzes lidmašīnās būs iespējams vien 4 stundu laikā sasniegt jebkuru punktu uz pasaules kartes.

Britu kompānijas "Reaction Engines Ltd" inženieriem izdevies pārvarēt nozīmīgu tehnisku šķērsli, kas superātru virsskaņas lidaparātu izstrādes jomā nav ļāvis piedzīvot progresu jau 30 gadus.

Inženieri atzinuši, ka tas uzskatāms par "lielāko sasniegumu kopš reaktīvā dzinēja izgudrošanas".

Jaunradītā sistēma ļauj atdzesēt dzinējā ieplūstošo gaisu no 1 000 līdz pat mīnus 150 grādiem pēc Celsija mazāk kā vienā sekundes simtdaļā – cilvēka plakstiņa pamirkšķināšana aizņem sešas reizes vairāk laika.

Šādai sistēmai teorētiski piemīt potenciāls paātrināt testa lidaparātu līdz 7 242 kilometriem stundā – vairāk kā piecas reizes ātrāk par skaņu (5.5 mahi).

2012. gada novembrī "Reaction Engines", sadarbojoties ar Eiropas Kosmosa aģentūru, veica jaunā dzinēja testu, kurš izrādījās veiksmīgs – tika atzīts, ka sasniegti visi vēlamie mērķi.

Inovatīvais dzinējs ir atslēga jaunā "Skylon" lidaparāta konstrukcijā – tas, gluži kā parasta reaktīvā lidmašīna, varētu pacelties un nolaisties uz teju jebkura skrejceļa, taču lidojuma laikā sasniegtu atmosfēras augšējos slāņus, kas samazinātās gaisa pretestības dēļ nozīmētu maksimāli ātru nokļūšanu jebkurā pasaules vietā.

"Mūsu komanda šo problēmu ir centusies atrisināt jau teju 30 gadus, un nu tas beidzot ir izdevies," atzīst "Reaction Engines" dibinātājs Alans Bonds.

"Dzinējam "Sabre" piemīt potenciāls revolucionizēt 21. gadsimta cilvēka dzīvi gluži tāpat, kā reaktīvie dzinēji to paveica 20. gadsimtā."

Tagad kompānijai nepieciešami "vien" 400 miljoni dolāru, lai dzīvē realizētu iecerēto.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Senās mūzikas festivāla noslēguma koncerts Bauskas TIC
Senās mūzikas festivāla noslēguma koncerti Rundāles pilī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.07.2024 - 09.07.2024 Grila uzkodu meistarklase Liepājas reģiona TIB
Konceptpavārs Renārs Purmalis Hoijeres pagalmā aicina uz grila uzkodu meistarklasi 11. jūlijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 09.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Esi klātienē un vēro pasaules meistarīgākos rallija braucējus leģendārajos Kurzemes ātrumposmos cīņā par sekundēm un uzvaru! | Skatīt vairāk
Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Burtnieka centra laivu kanālā norisināsies tradicionālā Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.22259903sec.