Aviācijas inženieri iedvesmojas no haizivīm

Aizvien aerodinamiskāku formu, efektīvāku dzinēju un vieglāku materiālu meklēšana aviācijas industrijā, šķiet, uzskatāma par bezgalīgu procesu. Lai ietaupītu degvielu, zinātnieki un inženieri nu nākuši klajā ar plānu izmantot pasaules okeāna vecākās plēsoņas haizivs ādas īpatnības.

Vācijas lielākā lidsabiedrība Lufthansa 2013. gada februāra sākumā paziņoja, ka divi tai piederoši Airbus A340-300 aviolaineri tiks izmantoti testos, lai analizētu haizivs ādai piemītošās īpašības lidojuma laikā.

Izmēģinājumos, kuri noritēs tuvāko divu gadu laikā, uz aviolaineru fizelāžām un spārniem tiks uzklāts jauna tipa krāsojums, kura struktūra līdzinās ātri peldošo haizivju ādai. To radījis Fraunhofera institūts Brēmenē.

Haizivs āda ir klāta sīkām ragvielas plātnītēm, kuras ļauj samazināt ūdens plūsmas virpuļus, attiecīgi samazinot arī radīto pretestību, dzīvniekam pārvietojoties lielā ātrumā.

Haizivs ādas fenomens pētniekiem zināms jau vismaz 30 gadus, un tas jau šobrīd tiek plaši pielietots gan militārās tehnoloģijās un kosmosa izpētē, gan kuģubūvē un vēja ģeneratoru dizainā.

Kā atzīst Folkmars Štencels, projekta vadītājs Fraunhofera institūtā, līdz šim aviācijas nozarē veikti izmēģinājumi, pielietojot haizivs ādu imitējošas plastmasas plāksnītes, taču tās bijušas pārāk smagas.

Taču nu radīts īpašs krāsas pārklājums, kurš jau attaisnojis zinātnieku cerības – atliek vien izmērīt jaunā materiāla ekspluatācijas efektivitāti un izturību. Inženieri aprēķinājuši, ka gadījumā, ja 40 – 70 procenti lidmašīnas virsbūves tiktu pārklāti ar jauno krāsu, izdotos samazināt degvielas patēriņu par vienu procentu – augsto aviodegvielas cenu dēļ šāds ietaupījums aviokompānijām uzskatāms par milzīgu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 20.06.2024 Līgo Liepājas Jūrmalas parkā Liepājas reģiona TIB
Liepājas valstspilsētas pašvaldība aicina liepājniekus un pilsētas viesus svinēt Līgo vakaru un sagaidīt Jāņu rītu Jūrmalas parkā. | Skatīt vairāk
Jūnijs- jaunas atlaides Piedzīvojumu tūrēm Estravel Latvia
Atlaide līdz 30% pēdējā brīža ceļojumiem // līdz 10 - 25% piedzīovoju tūrēm 2024.gadā // AKCIJA līdz 30.06. | Skatīt vairāk
no 363 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 18.06.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūta Lasvegasā! - Jaudīgi! Estravel Latvia
Iestartē vasaru - Lidojums un viesnīca Vegasā // Piedāvājumi 7-14 naktīm // Lidojums no Rīgas | Skatīt vairāk
no 1419 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52065015sec.