13 lidmašīnas Austrijas gaisa telpā uz brīdi mistiski pazūd no radaru ekrāniem

Divos atsevišķos gadījumos jūnija sākumā Austrijas gaisa telpā uz aptuveni 25 minūtēm no gaisa satiksmes kontrolieru radaru ekrāniem pēkšņi nozuda kopumā 13 lidaparāti.

5. un 11. jūnija incidentos, kas nodēvēti par "bezprecedenta gadījumu", informācija par lidaparātu augstumu, atrašanās vietu un citi dati uz brīdi pazuduši no radaru ekrāniem, norāda Austrijas lidojumu drošības organizācija. Ir pamats uzskatīt, ka vairāki no attiecīgajiem lidaparātiem bijuši pasažieru aviolaineri.

Markus Pohanka, "Austro Control" pārstāvis, atzinis, ka attiecīgajām ES aģentūrām lūgts izmeklēt neparasto incidentu. Viņš piebildis, ka līdzīgi gadījumi fiksēti arī Austrijas kaimiņvalstīs, un jau šobrīd Eiropas Aviācijas drošības aģentūrai (EASA) lūgts veikt padziļinātu notikušā izpēti.

Kā vēsta laikraksts "Kurier", bez Vīnes gaisa satiksmes kontrolieriem par līdzīgām problēmām ziņots arī Minhenē, Karslrūē, Prāgā un Bratislavā. Tāpat tajā minēts, ka noslēpumaino lidaparātu izzušanu no radaru ekrāniem oficiāli apstiprinājušas attiecīgās Vācijas institūcijas, piebilstot, ka tobrīd sadursmes nav notikušas, pateicoties gaisa satiksmes kontrolieru rīcībai.

Šķiet, ka šādam, neizskaidrojamam misēklim varēja būt dramatiskas sekas – Austrijas gaisa telpā ik dienu atrodas vairāk nekā 4 000 gaisa kuģu, bet ik brīdi – vismaz 50 lidmašīnu, tā ziņo "Kurier". Tiek piebilsts arī, ka incidenta brīdī gaisa satiksme kontrolēta tā dēvētajā "aklajā režīmā" – izmantojot tikai radiosakarus.

Notikušo daudzi pamanījušies saistīt ar apstākļiem, kādos šī gada 8. martā pazuda aviokompānijas "Malaysia Airlines" reiss MH370 no Kualalumpuras uz Pekinu. Lidmašīna "Boeing 777" ar 239 pasažieriem un apkalpes locekļiem uz klāja aptuveni stundu pēc pacelšanās pazuda no radaru ekrāniem. Jāatzīmē, ka pazudušā gaisa kuģa meklēšanas darbi, kuros iesaistījušās vairākas pasaules valstis, tostarp ASV, Lielbritānija, Austrālija, Ķīna, Japāna, Dienvidkoreja un Jaunzēlande, pagaidām panākumiem nav vainagojušies.

Saistībā ar 13 uz brīdi "pazudušajām" lidmašīnām Eiropā, "Kurier" citējis vārdā nenosauktus ekspertus, kuri norādījuši, ka notikušajā varētu būt vainojama lidaparātu retranslatoru un gaisa satiksmes kontroles iekārtu interference. Tiesa gan, Pohanka šādu apgalvojumu nav apstiprinājis, taču norādījis, ka neviena dzīvība ne brīdi nav bijusi briesmās. Viņš piebildis, ka incidenta brīdī sistēma nav norādījusi par kādu kļūdu, un nepieciešams sagaidīt izmeklēšanas rezultātus, lai varētu runāt par iespējamo cēloni lidaparātu izzušanai no radaru ekrāniem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 06.07.2024 Festivāls "JAUDĪGI AR SAVĒJIEM" Tukuma TIC
6.jūlijā festivālā "Jaudīgi ar savējiem" dzīvā mūzika Šlokenbekas muižas pagalmā skanēs visas dienas garumā! Dakota, Tumsa, Opus pro un citi. | Skatīt vairāk
Dodies garšu ceļojumā Latgalē Latgale.travel
Rēzeknes un Ludzas Mājas kafejnīcu dienas jau šajā nedēļas nogalē! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77570701sec.