Latvija atbalsta arheoloģijas festivālu Polijā "Balti - slāvu ziemeļu kaimiņi"

15. septembrī Biskupinas arheoloģijas rezervātā (Polija, Kujāvijas-Pomerānijas vojevodiste) tika atklāts brīvdabas festivāls, ko ik gadu rīko Biskupinas arheoloģijas muzejs. Pasākums turpināsies līdz 23. septembrim; šogad tā tēma ir "Balti - slāvu ziemeļu kaimiņi". Pasākumu atbalsta Latvijas vēstniecība un Lietuvas vēstniecība Varšavā.

 

Latviju pasākumā pārstāvēja arī eksperimentālās arheoloģijas grupa "Senzeme", kas specializējusies dažādu Latvijas vēlā dzelzs laikmeta arheoloģisko senlietu, apģērba, ādas apstrādes, keramikas, celtniecības metožu izpētē un atdarinājumu izgatavošanā, kā arī regulāri piedalās dažādos publiskos pasākumos.

 

No trešdienas pasākumam pievienosies latviešu tradicionālās kultūras apzināšanas kopa "Trokšņu iela", iezīmējot savu klātbūtni ar tradicionālo dziedāšanu un muzicēšanu, kā arī prezentējot dziedniecības augus, dabīgās krāsvielas un latviešu virtuvi.

 

Kopš augusta Biskupinas muzejā ir apskatāma Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) izstāde "Senās Latvijas dārgumi". Izstādē aplūkojamas 1154 arheoloģiskās senlietas no VIII līdz XIII gadsimtam, kas glabājas LVNM krājumos - rotas, darbarīki, sadzīves priekšmeti, māla trauki, ieroči. Izstādi papildina plaša informācija par latviešu tautu un Latvijas valsti, kā arī ilustrēts katalogs poliski un angliski. Atbalstu izstādes organizēšanā sniegusi Latvijas Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Varšavā.

 

Biskupina ir viens no slavenākajiem arheoloģiskajiem rezervātiem Centrāleiropā. Izrakumi šeit notiek kopš 1934. gada, kad tika atrasta 2700 gadus sena, lieliski saglabājusies apmetne, kuras koka konstrukcijām saglabāties ļāva ūdens un kūdras konservējošās īpašības. Rezervāta teritorijā atrodas eksponāti no akmens laikmeta līdz viduslaikiem.

 

Eiropas eksperimentālās arheoloģijas tīkla (EXARC) ietvaros Biskupinas muzejs sadarbojas ar daudziem muzejiem, tostarp arī Latvijā. Muzeja izcilie panākumi arheoloģiskā mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā, izglītības un zinātniskajā darbā pērn tika novērtēti ar Eiropas Savienības balvu kultūras mantojuma jomā "Europa Nostra". Balvu iedibinājusi Eiropas Komisija kopīgi ar "Europa Nostra" federāciju; tā tiek piešķirta kopš 2002. gada un tiek dēvēta par Nobela balvu kultūras un muzeju nozarē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 09.07.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Esi klātienē un vēro pasaules meistarīgākos rallija braucējus leģendārajos Kurzemes ātrumposmos cīņā par sekundēm un uzvaru! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 07.07.2024 Koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
6.jūlijā plkst. 20.00 aicinām uz Dikļiem, Neikenkalna dabas koncertzāli, kur notiks koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā”! | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Ģimeņu diena Sajūtu parkā  Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Sestdien, 29. jūnijā, plkst. 12.00-15.00, aicinām uz piedzīvojumiem un aizraujošām nodarbēm bagātu dienu “Sajūtu parkā” Ģimeņu dienas ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47519898sec.