Kā izskaidrojama Kipras burvība?

Afrodītes – mīlestības un skaistuma dievietes – mīts Kiprā izpaužas gandrīz visur. Neskaitāmas vietas un pilsētas no Petra tou Romiou klintīm līdz pat Akama pussalas avotiem stāsta ceļotājiem stāstus par mītiem apvīto dievieti. Kipra ir neatraujami saistīta ar Afrodīti – sala pazīstama kā dievietes dzimtene.

Kiprā iespējams apmeklēt daudzus tematiskus kultūras objektus, kas izseko dievietes pēdas salā. Afrodīte radusies no jūras putām salas dienvidrietumos pie Petra tou Romiou klintīm, kas atrodas uz austrumiem no Pafos. Kultūras maršruta svarīgākie punkti ir antīkās pilsētas Palaipafos (Kouklia), Amathous un Kition, tomēr mīlas dievietes skaistums redzams arī salas brīnišķīgajā dabā.

Pafos reģions senāk bija viens no Afrodītes kulta centriem. Idilliskā Kouklia ciema vietā, kas atrodas aptuveni piecpadsmit minūšu attālumā no Afrodītes klintīm, senāk atradās Palaipafos pilsēta ar Afrodītes templi, kura 12. gadsimta drupas ir UNESCO pasaules kultūras pieminekļu sarakstā. Mazjā kulta vietas muzejā atrodams arī viens no pašiem svarīgākajiem arheoloģiskajiem atradumiem – melns, konisks akmens, kas senāk ticis godināts kā dievietes Afrodītes simbols. Ieeja muzejā un arheoloģisko izrakumu vietā maksā 3,50 eiro.

Arī pilsētvalsts Amathous pie Lemesos līča, kā arī Kition svētvieta pie Larnaka senāk bija dievietes pielūgšanas vietas. Mūsdienās Amathous var apmeklēt 1. gadsimtā būvētā Afrodītes tempļa drupas. Antīkās kapsētas, kas atrodas ap tempļa drupām un kas bijušas izrotātas ar daudzām sieviešu skulptūrām, apstiprina Afrodītes nozīmi šajā kulta vietā.

Papildus svētvietām dievietes skulptūras un zīmējumi atrodami gandrīz visos salas muzejos. Pafos District Museum atrodamas gan akmens figūras, gan Marmora statujas no romiešu laikiem, savukārt Larnaka District Museum atrodas gan neolīte perioda figūras, gan arī statujas no 6. gadsimta pirms mūsu ēras. Svarīgākos eksponātus par Afrodītes kultu var apskatīt Kipras muzejā un Leventis Municipal Museum Lefkosijā, kur Kipras salas izcelšanās tiek salīdzināta ar Afrodītes izkāpšanu no jūras.

Bez izrakumiem un muzejiem Afrodīti var apskatīt arī dabas objektos – Akama pussalā, 46 kilometrus uz ziemeļiem no Pafos atrodas vieta, kur Afrodīte pie vannas kādā alā pirmo reizi sastapa savu iemīļoto Adonīdu. No alas sākas trīs dabas takas, kas ir līdz 7,5 kilometru garas. Tajās var izpētīt salas daudzveidīgo floru un faunu. Takas ved pa Akama pussalu pa Afrodītes un Adonīda romantiskās mīlas pēdām.

Kipra, trešā lielākā sala Vidusjūrā, ir pazīstama ar maigu klimatu un daudzām augstas klases viesnīcām, kas izslavētas kā wellness oāzes. Tāpēc sala ir ļoti iecienīta aukstajā gadalaikā, kad turp dodas atpūtnieki, lai izbaudītu atslābinošu atvaļinājumu. Salā pieejami kompleksi, kas piedāvā visa ķermeņa kopšanu, masāžas, ajūrvēdu, aroma terapiju, karsto akmeņu terapiju - un tas viss smalkās pieczvaigžņu viesnīcās. Pasaules viesnīcu reitingos Kipras spa viesnīcas bieži atrodamas pašā augšgalā. Īpašs uzsvars wellness atvaļinājumos Kiprā tiek likts uz vietējo jūras produktu izmantošanu, kas spēcina ķermeni un garu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 27.05.2024 Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze! Latvia Tours
Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve. | Skatīt vairāk
no 325.00 EUR
Neaizmirstams randiņš tumsā Neredzamā Pasaule
Izbaudiet neaizmirstamu randiņu tumsā! 90 minūšu ekskursija piecās telpās ar neredzīga gida vadību un romantiska divvientulība kafejnīcā ar uzkodām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 24.05.2024 SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 22.05.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


1st-studio.com
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Liepājas reģiona TIB
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68420196sec.