Virtuves klasika: sātīgs ungāru gulašs aukstai ziemas dienai [1]

Aukstajās dienās nekas nesasildīs labāk par gardu, sātīgu gulašu, jo īpaši, ja tā recepte nākusi no Ungārijas, kur gulašs pelnīti tiek uzskatīts par nacionālās virtuves slavenāko ēdienu.

Atšķirībā no ragū gulašam gaļa pirms sautēšanas tiek strauji apcepta pannā, līdz iegūst zeltainu krāsu un grauzdējuma garšu. To galu galā pieprasa pats ēdiena nosaukums – ungāru valodā gulašu dēvē par Pörkölt, un šis vārds nozīmē apgrauzdēts / apcepts. Turpretim, gatavojot ragū, liellopa vai teļa gaļas gabaliņi uzreiz tiek sautēti šķidrumā – ūdenī vai gaļas buljonā, tāpēc ragū būs maigāks un gaišāks par gulašu. Kurš garšīgāks? – Tas, protams, ir ēdēja gaumes jautājums.


Produkti 4 personām:

250 g liellopa gaļas (pleca daļa), 250 g cūkas mīkstuma, 30 g sviesta, 500 g sīpolu, 4 ķiploka daiviņas, 1 saldā sarkanā paprika, ½ litrs liellopa buljona, 1 kārba konservētu mizotu tomātu, 1 čilli pāksts, 2 lauru lapas, citrona miza, saldās paprikas pulveris, 1 ēdamkarote sāls, pipari, 1 ēdamkarote ķimeņu, 1 ēdamkarote sviesta.


Gatavošana:

Gaļu sagriež palielos gabalos, samaisa ar divām ēdamkarotēm paprikas pulvera un 1 ēdamkaroti sāls. Sīpolus nomizo, sagriež ripās. Lielā katlā izkausē 30 g sviesta, kurā apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno gaļu un apcep. Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātus un visu sautē uz nelielas liesmas apmēram 30 minūtes. Pielej buljonu un ieliek katlā lauru lapas. Pusi citrona mizas, sakapātas ķiploka daiviņas, 1 ēdamkaroti ķimeņu sakapā kopā ar sviestu un pievieno virumam. Papriku sagriež apmēram 2 cm platās strēmelēs, čilli piparam izņem sēklas, sagriež strēmelēs. Papriku un čilli pievieno gaļai, ļauj vēl 10 minūtes vārīties. Beigās pēc garšas pievieno sāli, piparus, paprikas pulveri. Pasniedz dziļā šķīvī kopā ar vārītiem kartupeļiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Inese 04/11/2012 00:13 Cik biju Ungārijā, tik tika stāstīts, ka tā ir gulāš-zupa nevis mērce vai kas tmldz.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 28.06.2024 Grila un vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 30.06.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68545198sec.