Ēģiptiešu grafiti mākslinieki iekaro Kairas ielas

Šķiet, ka Ēģiptes revolūcija 2011. gadā kļuvusi par cēloni jaunam radošuma vilnim valstī, kas jo īpaši saistīts ar tā dēvēto ielu mākslu. Aizvien vairāk vietējo mākslinieku savu darbību vairs nesaista ar mākslas galerijām, bet gan iziet Kairas ielās, izveidojot īstenas brīvdabas studijas un muzejus.

"Grafiti ir mākslas forma, viens no mūsu izpausmes veidiem," atzīst Ahmeds al-Atārs, dramaturgs un radošais direktors vietējā organizācijā. "Tas ir gluži kā paziņojums, ka sabiedriskā telpa pieder ikvienam no mums," viņš piebilst.

Jāatzīst, ka ielu māksla Kairā pastāvējusi ja iepriekš, tiesa gan, grūti pamanāmā formā. Tomēr kopš 2011. gada aktīvākie mākslinieki regulāri rada grafiti zīmējumus un sienu gleznojumus kā pasīvā protesta vēstnešus. Daudzi no mākslas darbiem ir emocionāli piesātināti un vēsta par sabiedrības niknumu, politisko apjukumu, kā arī kalpo kā goda apliecinājums bojāgājušajiem protestētājiem.

Neskatoties uz ielu mākslinieku pieaugušo ietekmi, viņi aizvien saskaras ar dažādiem šķēršļiem. Piemēram, mākslinieks ar pseidonīmu Ganzeer, kurš, ļoti iespējams, bija viens no Ēģiptes ievērojamākajiem ielu māksliniekiem, dažus mēnešus pēc 2011. gada revolūcijas tika arestēts. Tā iemesls – plakāts, kurā tika kritizēta brīvības apspiešana.

"Ēģiptei ir neaptverami milzīgs mākslas un kultūras mantojums," atzīst al-Atārs. "Un tas ir viens no iemesliem, kādēļ mēģinājumi savaldīt šo sabiedrību piedzīvo neveiksmi. Mēs esam ļaudis, kuri mīl dejot, dziedāt, gardi paēst un uzturēties cilvēkos."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nomā auto Indijā! Europcar
Europcar atklājis 12 stacijas Indijā lielākajās pilsētās, piemēram, Deli, Mumbajā, Bangalorā, Haidarabadā, Čennajā. Rezervē savu auto! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.06.2024 - 12.06.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 10.06.2024 Atpūtas un izklaides vietas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Ieplāno pasākumu kādā no Liepājas atpūtas un izklaides vietām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2024 - 14.06.2024 Pēdējā brīža cena Norvēģijas kruīzam 15.06 Estravel Latvia
Kruīzu piemēri un karstas cenas! Kruīzs no Kopenhāgenas / 7 naktis, viss iekļauts ēdināšana / izklaide uz kuģa | Skatīt vairāk
no 489 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39772201sec.