Japāņu inženieri līdz 2050. gadam cer uzbūvēt kosmosa liftu

Kāds Japānas uzņēmums gatavojas zinātnisko fantastiku pārvērst realitātē, līdz 2050. gadam uzbūvējot pasaulē pirmo kosmosa liftu.

Japānas būvuzņēmuma "Obayashi" inženieri ir pārliecināti, ka viņiem izdosies uzbūvēt liftu, kas sniegtos 96 000 kilometru augstumā. Ja ārkārtīgi ambiciozais projekts tiktu realizēts, tas, visticamāk, ne vien revolucionizētu kosmosa tūrismu, bet pārveidotu arī globālo ekonomiku.

Automatizēti "vagoni" ļautu kravu un pasažierus nogādāt jaunuzbūvētā kosmosa stacijā par summu, kas sastāda vien niecīgu daļu no nesējraķetes palaišanai nepieciešamiem līdzekļiem. Lai nokļūtu teju 100 000 kilometru attālumā no Zemes, būtu nepieciešamas septiņas dienas.

"Obayashi" pārstāvji atzīst, ka, pateicoties attīstībai oglekļa nanocaurulīšu izstrādē, šāds projekts patiesi var kļūt par realitāti.

"Tās ir teju 100 reižu izturīgākas par tērauda trosēm, tādēļ tas viss noteikti ir iespējams," norāda "Obayashi" pētniecības un attīstības direktors Jodži Isikava. "Patlaban mēs vēl nespējam radīt pietiekami garas troses. [..] Tomēr domājam, ka ap 2030. gadu varēsim to paveikt."

Universitātes visā Japānā jau ilgāku laika risina dažādas problēmas, kas saistītas ar kosmosa liftu izbūvi, un pieredzes apmaiņai rīko savstarpējus konkursus. Savukārt 2012. gadā veiktā pētījumā tika secināts, ka kosmosa lifta izbūve nebūt nav neiespējama, tomēr šādu projektu vislabāk īstenot, sadarbojoties vairākām valstīm.

Eksperti norāda, ka kosmosa lifts varētu pielikt punktu dārgo un bīstamo nesējraķešu izmantošanai. Salīdzinājumam: viena kilograma kravas nogādāšana izplatījumā ar daudzkārtizmantojama kosmosa kuģa starpniecību izmaksā aptuveni 17 500 eiro, bet kosmosa lifta gadījumā – vien nepilnus 160 eiro. Tāpat tiek liktas lielas cerības, ka kosmosa lifts palīdzētu risinātu arī pasaules enerģijas problēmas – to varētu izmantot saules enerģijas ieguvei, kā arī kodolatkritumu glabāšanai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.05.2024 - 03.06.2024 Būū koncerts Vaidavā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
2.jūnijā plkst.16.00 iesildīsim vasaru kopā ar burvīgo dzirksteli un dabas mīli – dziedātāju Būū, atklājot Vaidavas vasaras sezonu! | Skatīt vairāk
no 12 EUR
Lote aicina ciemos! Atpūta Pērnavā Estravel Latvia
1 nakts 3* viesnīcā Pärnu ģimenei, brokastis un Lotes ciema apmeklējums // 2 + 1 vai 2 + 2 // | Skatīt vairāk
no 250 EUR
Nomā auto Indijā! Europcar
Europcar atklājis 12 stacijas Indijā lielākajās pilsētās, piemēram, Deli, Mumbajā, Bangalorā, Haidarabadā, Čennajā. Rezervē savu auto! | Skatīt vairāk
Mazpilsētu un lauku koru konkurss Valmieras novada Tūrisma pārvalde
15.jūnijā plkst. 12.00 Mazsalacas Kultūras centrā norisināsies X Mazpilsētu un lauku koru konkurss! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58080792sec.