Notiks monogrāfijas "Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā" atvēršanas svētki

2013. gada 25. februārī pulksten 13:10 Daugavpils Universitātē (Vienības iela 13, 2. stāva foajē) notiks Daugavpils Universitātes (DU) Mūzikas un mākslu fakultātes Mākslas zinātņu institūta  direktora p. i., pētnieces, Mg. art, Mg. paed. Zeltītes Barševskas monogrāfijas "Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā" atvēršanas svētki.

Autores monogrāfija ir kultūrvēsturisks pētījums, kura mērķis ir Latgales tradicionālās materiālās kultūras vērtību apzināšana, dokumentēšana un saglabāšana nākošajām paaudzēm, par izpētes objektu izvēloties 20. gadsimta laikā mājsaimniecībā darinātus un rotātus dvieļus. Pirmo reizi grāmatas formātā ir apkopota kultūrvēsturiska informācija par Latgales tautas mākslā un dzīvesziņā nozīmīgām, fenomenam pieskaitāmām tekstilijām – rotātiem jeb goda dvieļiem, to darināšanas, rotāšanas un lietošanas tradīcijām novadā 20. gadsimta periodā.

Pētījums veikts no 1996. līdz 2012. gadam autores un DU studentu individuālo zinātnisko ekspedīciju laikā, kā arī papildināts ar privātpersonu laipni piedāvātajām senajām tekstilijām.

Grāmatā "Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā" autore analizē 118 apdzīvotajās vietās Latgalē savāktos materiālus, tos klasificējot un sniedzot kultūrvēsturisku informāciju par 266 rotātajiem dvieļiem. Monogrāfijas pielikumu sastāda plašs un līdz šim nepublicēts vizuālais materiāls –  149 ar izšuvumiem un mežģīnēm greznotu dvieļu fotogrāfijas.

Monogrāfija "Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā" izdota ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latgales reģiona attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.visitdaugavpils.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tukuma teātra izrāde "Trešā iespēja"  Tukuma TIC
12.jūlijā pulksten 19:00 Slampes Kultūras pilī būs skatāma Tukuma teātra izrāde "Pēdējā iespēja". Ieeja brīva. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 04.07.2024 Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
IGO Cepļa ceturtdienu koncerti jūlijā Bauskas TIC
Igo Mūzikas un mākslas Centrs CEPLIS ieskandina jūlija mēnesi ar ceturtdienu vakara koncertiem! | Skatīt vairāk
13.-14.07. VIVAT CURLANDIA Bauskā! Bauskas TIC
Senās mūzikas festivāls VIVAT CURLANDIA Bauskā ar ārvalstu un pašmāju senās mūzikas koncertiem Bauskas pilī, Bauskas Sv.Gara baznīcā, Bauskas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89771414sec.