Autors: Laura Dace Dzene
Avots: Deepwhite.lv
Eiropas Savienībā katru gadu tiek radīti gandrīz 57 miljoni tonnu pārtikas atkritumu (127 kg uz vienu iedzīvotāju) aptuveni 130 miljardu eiro vērtībā, vēsta 2022. gada Eurostat dati. Vairāk nekā puse pārtikas atkritumu – 55% – tiek radīta mājsaimniecībās. Tikmēr energoresursu cenas un inflācija pēdējā gada laikā krietni ietekmējuši ne vienas vien ģimenes budžetu. “Narvesen” apkopojis vairākus ieteikumus, kā ietaupīt, vienlaikus ieviešot ilgtspējīgus paradumus.
Novērtē izdevīgus piedāvājumus
Reklāma
Pirms veikala apmeklējuma ir noderīgi veikt virtuves plauktu, ledusskapja un saldētavas “inventarizāciju”, jo, visticamāk, atradīsi produktus, kurus vēl vari izmantot nākamajās ēdienreizēs, izvairoties no liekiem tēriņiem. Taču arī iepērkoties, ir iespējams krietni ietaupīt, ja gudri izmanto piedāvātās atlaides un bezmaksas iespējas.
Piemēram, pērc pārtiku ar atlaidi. Izvēloties augļus vai dārzeņus, nevērtē to, cik vizuāli pievilcīgi tie ir.
“Nereti tirgotāji piedāvā ar lielāku atlaidi iegādāties produktus, kam beidzas derīguma termiņš vai kas ir paredzēti īslaicīgai lietošanai un nav iztirgoti, piemēram, no rīta ceptas smalkmaizītes.. Noteikti ir vērts izmantot arī dažādus šķietami mazus ikdienas piedāvājumus, kas ilgtermiņā tomēr veido jūtamu ietaupījumu. Kā piemēram “Narvesen” pieejamo bezmaksas karsto ūdeni māmiņām mazuļa ēdiena pagatavošanai, atlaidi, pērkot kafiju ar savu krūzi, vai pazeminātas cenas produktiem vakara stundās ar tās dienas derīguma termiņu. Tās ir iespējas, kas izdevīgas ne tikai no ilgtspējas aspekta, bet arī ietaupa naudu un laiku,” stāsta SIA “Reitan Convenience Latvia” (“Narvesen”) Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva.
Plāno ikdienas maltītes un dod produktiem otro iespēju
Maltīšu plānošana neprasa daudz laika ikdienā, toties sniedz dažādus ieguvumus, piemēram, novērš impulsīvu produktu iegādi. Plāno ne tikai maltītes, kuras gatavosi mājās, bet arī tās nedēļas dienas un ēdienreizes, kad ēdīsi ārpus mājas! Pusdienās var ēst to, kas palicis pāri no iepriekšējās dienas vakariņām, vai papildināt maltītes, kas palikušas no iepriekšējām ēdienreizēm, ar kādu produktu, kas jau atrodams ledusskapī.
Ja gadījies nopirkt vairāk pārtikas, nekā uzreiz vajadzīgs, un šaubies, vai paspēsi visu izlietot, pirms produkti sabojājas, – sasaldē! Ar dārzeņiem un augļiem var rīkoties līdzīgi: ja tie sākuši bojāties, sagatavo tos nākamajai ēdienreizei un ievieto saldētavā, sadalītus porcijās. Saldētavā var uzglabāt gandrīz jebkuru produktu, taču iepriekš der izpētīt informāciju, ko un cik ilgi ieteicams uzglabāt sasaldētā veidā.
Ja vien ir izvēles iespējas, dod priekšroku pašmāju produktiem. Tiesa, ne vienmēr tas ir lētāk. Rudens ir īstais Latvijas ražas laiks, kad baudīt vitamīniem bagātas dabas veltes un iepirkt sezonas produktus par izdevīgām cenām un arī veidot krājumus ziemai.
Uzglabā produktus atbilstoši derīguma termiņam
Lai regulāri neizniekotu pārtiku, ir svarīgi to arī atbilstoši uzglabāt un sekot līdzi ieteicamajam derīguma termiņam. Produktus, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas, centies izlietot pirmos. Lai atgādinātu sev par to, novieto tos priekšā citiem produktiem vai pievieno pamanāmu atgādinājuma zīmīti. Nevajadzētu laist garām arī produktus un maltītes ar samazinātu cenu, kam tuvojas derīguma termiņa vai ieteicamā izlietošanas laika beigas.
““Nocenotajām” precēm jeb precēm, kurām tuvojas derīguma termiņa beigas, ir samazināta cena, kas bieži vien ir lieliska iespēja krietni ietaupīt. Savukārt “Ieteicams līdz” uz bakalejas produktiem nozīmē, ka tos var droši lietot arī pēc derīguma termiņa beigām, savukārt svaigos produktus ar norādi “Izlietot līdz” īsi pirms termiņa beigām var sasaldēt. Arī mēs klientiem dienas beigās piedāvājam iegādāties par puscenu un gan pārtikas produktiem, gan smalkmaizītēm ar tās pašas dienas termiņu samazinām cenu, jo tas ir izdevīgi gan planētai, gan patērētājiem, gan uzņēmumiem,” saka Ilze Dumceva.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.