Grilēšanas ābece saviesīgiem un ģimenes pasākumiem

Grilēšanas ābece saviesīgiem un ģimenes pasākumiem

Klāt dārza svētku un ārā gatavošanas laiks! Vasarā grilēšana ir viens no iecienītākajiem ēdiena gatavošanas veidiem, un pieredzējušiem grilētājiem viss ir skaidrs – ir savi iecienītākie rīki, metodes un receptes. Bet kā neapjukt plašajā grila piederumu klāstā, ja grilēšana ir jauns hobijs? Iesaka “Kesko Senukai Latvia” grilu eksperte Marta Treimane.

Grila izvēli nosaka četri “k”: ko, kur, kā un kam vēlamies gatavot

“Grili ir prece, kam raksturīga izteikta sezonalitāte – līdz ar siltāka laika iestāšanos cilvēki labprāt izmanto grila sniegtās priekšrocības un gatavo dārzā vai uz terases. Novērojam, ka “Kesko Senukai” klienti Latvijā pārsvarā izmanto gāzes un BBQ grilus, bet arvien lielāku popularitāti iemanto arī keramikas grili,” stāsta “Kesko Senukai Latvia” grilu eksperte Marta Treimane.

Vispopulārākais grilēšanas veids Latvijā ir grilēšana uz kokoglēm vai malkas, kas ēdienam piešķir neatkārtojamu dūmu aromātu un pēc vēlēšanās arī gardu, kraukšķīgu ogles “garoziņu”. Savukārt gāzes grilu lielākā priekšrocība ir to ērtā lietošana – gāzes grils ir gatavs darbam 2–5 minūšu laikā, tajā ir viegli uzturēt nepieciešamo temperatūru, un tas ir viegli kopjams.

Grila iekārtas ilgmūžība ir atkarīga no metāla biezuma. Jo plānāks, jo lētāks, bet arī kalpošanas ziņā tas nebūs tik ilgmūžīgs. Tāpēc labāk investēt mazliet vairāk modeļos, kas izgatavoti no biezāka materiāla un kalpos ilgāk, kā arī būs piemērotāki grilēšanai ar malku.

Attiecībā uz ēdāju pulka izmēru viss ir vienkārši – jo vairāk izsalkušo, jo lielāks grils jāizvēlas.

Malkas vai kokogļu grili

Šašliku uz iesmiem visērtāk pagatavot klasiskajos taisnstūra formas šašlika grilos jeb mangālos. Dažu grilu komplektācijā ir iekļautas arī grilēšanas restes. Līdz ar standarta formām pieejami arī dizaina grili ar plauktiem, un savu nišu grila aprīkojuma klāstā ir atradis arī vertikālais grils, kura priekšrocība ir tā, ka tauki nepil uz oglēm, nedeg un nedūmo.

Lai dažādotu gatavošanas procesu, lieti noderēs grila vāks, kas ir nopērkams gan atsevišķi, gan arī mēdz būt iekļauts komplektā. Vāks ir labs palīgs, lai izkausētu sieru uz ēdiena, atsevišķus ēdienus padarītu mīkstākus, bet lietus laikā neļauj mitrumam nodzēst ogles, toties šāda tipa grila tīrīšanā ir jāiegulda salīdzinoši lielākas pūles, lai atbrīvotos no ogļu pārpalikumiem.

Grilējot uz “lidojošā šķīvīša” formas jeb tējkannas tipa griliem ar vāku un restēm, rezultāts nedaudz atšķiras no iepriekš aprakstītā, jo gatavošana parasti notiek ar vāku apsegtā iekārtā. Grili mēdz būt aprīkoti ar termometriem, traukiem pelnu savākšanai, pārklāti ar porcelāna emalju.

Atvērtā tipa grili ir izmantojami arī kā ugunskura vietas, kas nesabojā piemājas zālienu. To konstrukcija parasti ir uz kājiņām uzmontēts metāla trauks, kurā tiek ievietotas restes. Pievienojams arī āķis tējkannas vai katla iekarināšanai un rotējošs grilēšanas iesms, ja uznāk iedvesma uzcept veselu vistu.

Ja plānots grilēt pārgājienā, jādomā par pārnēsājamu grilu vai resti grilēšanai uz ugunskura.

Jau vairākus gadus savu nišu iekarojuši arī Kamado tipa keramiskie grili, kuru uzbūve nodrošina daudz mazāku siltuma zudumu un spēj ilglaicīgi noturēt nemainīgu temperatūru – līdzīgi kā uz gāzes grila. Temperatūra tiek kontrolēta ar gaisa atveru palīdzību. Gatavojot zemā temperatūrā, šis grils darbojas arī kā kūpinātava. Nereti vadošie restorāni vasaras sezonā izvēlas klientiem gatavot ēdienu tieši uz Kamado tipa griliem.

Gāzes grili

Gāzes grilu iekārtas ir pieejamas dažādos izmēros – no pavisam kompaktām līdz krietni iespaidīgām. To lielākā priekšrocība ir ērtā lietošana: atšķirībā no kokogļu griliem, kam vajadzīgas vismaz 20–30 minūtes kokogļu sagatavošanai, gāzes grils ir gatavs lietošanai dažu minūšu laikā. Ar vienu 10 kg gāzes balonu parasti pietiek, lai grilētu visas sezonas garumā. Līdz ar to gāze kā enerģijas avots ir lētāka nekā kokogles, vienīgi pašā sākumā mazliet vairāk jāinvestē gāzes balona iegādē.

Lai dažādotu gatavošanu, iespējams iegādāties arī dažādas sildvirsmas, piemēram, grila pannu vai speciālu akmens masas sildvirsmu picas pagatavošanai.

Nav vienas atbildes uz jautājumu, kas labāks, – liels vai mazs, kokogļu vai gāzes grils. Viss atkarīgs no personīgajām vajadzībām un grilēšanas paradumiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 29.06.2024 Goran Gora koncerts Kalsnavas arborētumā Madonas TIC
29. un 30. jūnijā - "Peoniju ziedu parādē 2024" Goran Gora koncerts un bērnu programma | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 02.07.2024 "Marta & Neftali"  Irlavā Tukuma TIC
No 5. - 7. jūlijam Irlavā tiks svinēti Irlavas pagasta svētki- Irlavas 570. jubileja! Visi tiek aicināti svinēt svētkus kopā ar Saksofonu duetu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.21055007sec.