Kā tikt galā ar šūpes kaiti?

Daudzi cilvēki nevar pilnībā izbaudīt ceļojuma burvību šūpes kaites dēļ. Kā tikt galā ar šo problēmu?

Statistikas dati rāda, ka no šīs kaites cieš aptuveni 70% cilvēku visā pasaulē. Dažiem ceļojums ar automobili, motorkuģi un lidmašīnu pārvēršas par nopietnu pārbaudījumu vai pat īstu izdzīvošanas testu.

Kustības slimībai, zinātniski runājot kinetozei, visvairāk “patīk” sievietes. ASV zinātnieki ir pierādījuši kā cilvēces daiļākā daļa daudz biežāk cieš no šūpes kaites, nekā vīrieši. Dažādas endokrīnas pārkārtošanas samazina noturību pret kinetozi. Tieši tāpēc sievietes grūtāk pārnes šūpošanās menstruācijas un grūtniecības laikā. Šādos gadījumos speciālisti iesaka atlikt braucienu uz vēlāku laiku, kad “hormonālā vērta” pāries. Ja atlikt ceļojumu nav iespējams, tad iepriekš ir jāparūpējas par savu pašsajūtu un kofortu.  

Sākumā ir jānoskaidro jūsu atrašanās vieta transporta līdzeklī. Ja jūs ceļojat ar lidmašīnu, tad ir jāizvēlas vieta starp lidmašīnas spārniem tuvāk ejai, bet, ja padomā ir kruīzs ar kuģi, tad jūsu kajītei ir jāatrodas vienādā attālumā no kuģa sākumgala un pakaļgala un pēc iespējas tālāk no kuģa virtuves.

Ir vēl viens “zelta likums”: pirms brauciena nedrīkst pārēsties un lietot alkoholu! Izsalkušiem arī nav ieteicams doties ceļā, tāpēc speciālisti piedāvā kompromisu – jāēd 1,5 – 2 stundas pirms brauciena, bet ēdiens nedrīkst saturēt lielu tauku daudzumu.

Atrodoties transporta līdzeklī nav ieteicams dzert gāzētus dzērienus, vairāk piemērotas ir skābas sulas, piemēram, apelsīnu vai ananāsu. 

Zinātnieki iesaka paņemt ceļā arī skābas sūkājamās konfektes, jo pastāvīga norīšana novērš kinetozes simptomu parādīšanos.

Ja, neskatoties uz visiem veiktajiem piesardzības soļiem, jums ir slikta dūša, ir jāmēģina mazāk kustēties. Apsēdieties, nolaidiet galvu, ieņemiet pussēdošu stāvokli, aizveriet acis un nofiksējiet skatienu augstāk par horizonta līniju. Tas palīdzēs jums novērsties no mirdzošas ainavas un “apstādināt” redzes impulsu plūsmu, kas ir galvenais kinetozes iemesls.  

Var palikt zem mēles 1-2 tabletes visiem pazīstamā volidola, kas palīdzēs tik galā ar sliktu dūšu un vājumu. Tāda pati iedarbību ir arī volokardīnam un korvalolam. 20-40 pilienus šo zāļu ir jāizšķīdina nelielā ūdens daudzumā vai jāuzpilina uz cukura gabaliņa. Pašsajūtas uzlabošanos jūs sajutīsiet ļoti ātri, bet zāļu iedarbība ilgst diemžēl tikai 30-40 minūtes.

Daudz efektīvākās ir speciālās “zāles no šūpes kaites”, piemēram, kinedrils. Vienu kinedrila tableti ir jāiedzer stundu pirms braukšanas un tad pa vienai tabletei ir jādzer ik pēc 2-3 stundām. Ar šo devu pilnīgi pietiks slimības novēršanai, bet, ja pirmie simptomi jau ir parādījušies, tad ir jālieto divas tabletes. 

Jāatceras, ka kinedrilam ir blakus parādības, piemēram, galvassāpes, miegainība un vājums. Bez tam šis preparāts samazina piena izstrādāšanos organismā, tāpēc ir aizliegts māmiņām, kuras baro ar krūti, un grūtniecēm.

Kā jau tika minēts iepriekš, kinerlis izsauc miegainību, tāpēc ir aizliegts autovadītājiem. Ja transportlīdzekļa vadītājs ir pakļaut šai slimībai, pirms tāla brauciena viņam noteikti ir jākonsultējas ar ārstu. Tikai pieredzējis speciālists var sniegt kvalificēto padomu un atrast piemērotus medikamentus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Strūve nav skrūve! Madonas TIC
20. jūlijā ceļotāju diena Madonas novadā, jo šogad UNESCO Pasaules mantojumā iekļautajam Strūves ģeodēziskajam lokam 200 gadu, kopš mērījumu | Skatīt vairāk
Džerbas sala - Vai Tu zini, kur tā ir? Estravel Latvia
Vai zini, cik skaista ir tā? // 7 naktis, viss iekļauts, lidojums no Minhenes // Pagarini vasaru! | Skatīt vairāk
no 582 EUR
Atpūta Lasvegasā! - Jaudīgi! Estravel Latvia
Iestartē vasaru - Lidojums un viesnīca Vegasā // Piedāvājumi 7-14 naktīm // Lidojums no Rīgas | Skatīt vairāk
no 1419 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.07.2024 - 08.07.2024 Valsts prezidenta balva vieglatlētikā 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Jāņa Daliņa stadionā 6. un 7. jūlijā aicinām uz ikgadējām sacensībām – “Valsts prezidenta balva vieglatlētikā 2024”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33454299sec.