Etiķetes padomi tūristiem, kas plāno viesoties Āzijā

Piedāvājam dažus noderīgus padomus tiem ceļotājiem, kas nākamās brīvdienas plāno pavadīt kādā no plašās Āzijas zemēm – nenoliedzami, ka šajā pasaules daļā sakņojas neskaitāmu atšķirīgu kultūru šūpuļi, tādēļ ceļojuma laikā gan jāņem vērā arī katras konkrētas valsts vai sabiedrības īpatnības.

Apkalpošana

Bieži vien izskan apgalvojumi, ka Āzijā klientu serviss gan viesmīlības industrijā, gan citās jomās ir ļoti augstā līmenī. Un tā patiešām ir: kā likums, klientam šeit tiek pievērsta maksimāla uzmanība un pret viņu izturas dāsni. Taču, tā kā tiek runāts par milzīgu teritoriju, jāatzīst, ka servisa kvalitāte un apkalpošanas nianses variē no valsts uz valsti. Piemēram, neliecieties traucēti, ja Indijas viesnīcā jūs sveicinās teju katrs personāla darbinieks, pasniedzot jums savas vizītkartes. Šāda "bombardēšana" var šķist pat kaitinoša rietumniekiem, taču indiešu un ķīniešu viesi priecājas par šādu šķietamu lišķēšanos. Taizemē, kur sastopama veselīga viesmīlības industrija, apkalpošana ir sirsnīga un tradīcijām bagāta, bet Japānā to raksturo izteiksmība un laipnība. Interesantākajās zemēs, kas ir relatīvas jaunpienācējas tūrisma lauciņā, piemēram, Vjetnamā, Šrilankā un Butānā viesi var sastapties arī ar šķietami skarbāku un savā ziņā "eksperimentālu" attieksmi no apkalpojošā personāla puses, taču tā ir ne mazāk sirsnīga. Kā viesim jūsu vienīgais uzdevums ir nedaudz piemērot savu soli katras valsts īpatnībām un saprast, ka esat labās rokās.

Valoda

Kā parasti, angļu valodas pamatfrāzes – hello, good-bye, excuse me, thank you – noderēs vienmēr. Lielākā angliski runājošā populācija sastopama Indijā un Singapūrā (angļu valoda šeit ir viena no valsts valodām), Bali, Taizemē un zināmā mērā arī Japānā (lai gan angļu valoda ir obligāts priekšmets skolās, daudzi japāņi kautrējas to izmantot). Un, pavisam noteikti, Āzija nav Eiropa: jums netiks veltīti izbrīnas pilni skatieni, ja kaut ko izrunāsiet nepareizi kādā no vietējām mēlēm. Ja būsiet absolūti iestrēdzis, ļaudis darīs visu iespējamo, lai saprastu jūsu teikto, piemēram, uzmeklējot kādu, kas runā angliski.

Manieres

Patiesībā viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki nevēlas ceļot uz, piemēram, Japānu, ir bailes no izgāšanās, sekojot vietējam etiķetes kodeksam. Pats interesantākais ir tas, ka, visticamāk, tā arī notiks, taču, no otras puses, jums to noteikti piedos. Japāņiem ir viena no vissarežģītākajām manieru sistēmām pasaulē, kas attiecināma uz teju visu – sākot no tualetes apmeklējuma un beidzot ar vizītkaršu pasniegšanas kultūru. Paši japāņi labi saprot, ka svešiniekiem ir teju neiespējami to izzināt perfektā līmenī.

"Nē" vietā "Jā"

Nonākot kādā Āzijas valstī, ļoti reti izdzirdēsiet noraidošu atbildi uz jūsu jautājumu vai lūgumu. "Jā" vārds atskanēs pat tad, ja ir skaidrs, ka patiesā atbilde ir "nekādā gadījumā."
Pirms reaģēt pārāk asi, ievelciet elpu. Ļaudis šeit nevēlas būt melīgi; viņi gluži vienkārši raizējas, ka nespēj sniegt jums to, ko vēlaties, un tādējādi bīstas tikt pazemoti. Tādēļ gadījumā, ja jums šķiet, ka dzirdat vienu, bet patiesībā jums tiek sacīts kas pavisam cits, speriet soli atpakaļ un klusiņām piedāvājiet kādu mierinājumu – paskaidrojiet, ka tas nebūt nav pasaules gals, ja nesaņemsiet kāroto, taču jūs vēlaties zināt patieso situāciju. Galu galā, visticamāk, saņemsiet īsto atbildi.

Kaulēšanās

Protams, Āzija  mūsdienās vairs nepiedāvā tik zemas cenas kā pirms 30 vai pat 10 gadiem. Tomēr, neņemot vērā lidsabiedrību cenas, Āzijā par pieejamajiem līdzekļiem jūs, visticamāk, varēsiet iegādāties daudz vairāk nekā, piemēram, Eiropā (ar dažiem būtiskiem izņēmumiem). Kaulēšanās – entuziastiska, pieklājīga, ar labiem nodomiem – ir pieņemama teju ikvienā Āzijas zemē (izņēmums ir Japāna). Parasti tūristu gidi dod padomus, kad kaulēšanās ir vēlama, bet kad šo "ieroci" labāk likt pie malas. Tikai atcerieties to nedarīt Japānā, kur cenas jau iepriekš ir stingri noteiktas visiem klientiem, un mēģinājumi vienoties par lētāku darījumu parasti rada sarežģījumus visiem iesaistītajiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.06.2024 - 27.06.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Ziemeļkipra - pagarini vasaru! Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu / Augusts - oktobris | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 03.07.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 30.06.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19069004sec.