Tukuma muzeja pasākumi un izstādes jūnijā

Tukuma muzeja pasākumi un izstādes jūnijā

PASĀKUMI

Jaunā iestudējuma rokoperas “Lāčplēsis” tērpu izstādes atklāšana

7. jūnijā 16.00 Džūkstes Pasaku muzejā notiks jaunā iestudējuma rokoperas “LĀČPLĒSIS” tērpu izstādes atklāšana. Pasākumā rokgrupas “Ir Nakts” koncerts.

Izstādē eksponēti Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes leģendārās rokoperas “Lāčplēsis” jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska). Iestudējums, atzīmējot Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” 135. gadadienu un rokoperas “Lāčplēsis” 35. gadskārtu, norisinājās 2023. gadā jūlijā Lielvārdes parkā, gan arī oktobrī “Arēnā Rīga”.

Izstāde apskatāma no 7. jūnija līdz 11. augustam. Ieeja pasākumā: 3.00 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem bezmaksas.

Informācija: 26513314, pasakumuzejs@tukumamuzejs.lv. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv

Vispasaules publiskās adīšanas diena

8. jūnijā no plkst. 11.00 līdz plkst. 14.00 Tukuma Audēju darbnīca aicina interesentus pievienoties Vispasaules publiskās adīšanas dienā. Kopīgi adīsim, dalīsimies pieredzē un jauki pavadīsim laiku. Līdzi ņemt savus dzijas kamolīšus un adāmadatas. Var turpināt savu jau iesāktu adīkli.

Dalība pasākumā bez maksas. Pasākums notiek uz Audēju darbnīcas ieejas kāpnēm.

Informācija: 25622267, audejudarbnica@tukumamuzejs.lv. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstādes “Mīļa kā svētdiena” atklāšana

8. jūnijā 12.00 Tukuma Mākslas muzejā notiks mākslas izstādes “Mīļa kā svētdiena” atklāšana.

Izstādes centrālais mākslas darbs ir Tukuma muzeja krājuma jaunieguvums – izcilā tukumnieka Kārļa Neiļa (1906–1991) glezna “Gleznotāja darbnīcā” (1935), ko šā gada maijā Tukuma muzejs iegādājās klasiskās Mākslas galerijas “Antonija” izsolē.

Izstādē iekļauti darbi no Tukuma muzeja krājuma un deponējumi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Talsu novada muzeja un klasiskās mākslas galerijas “Antonija”.

Ieeja atklāšanas pasākumā bezmaksas. Izstāde apskatāma no 8. jūnija līdz 25. augustam. Informācija: 25494677, makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja grāmatas ar zīmējumiem un ceļojuma piezīmēm par Sibīriju atvēršana

14. jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, pl.14.00 Tukuma bibliotēkas 3. stāvā (Šēseles ielā 3) notiks Tukuma muzeja grāmatas “Ceļojuma piezīmes Sibīrijā. 1941–1943. Daumanta Birznieka zīmējumi ar Agritas Ozolas komentāriem” atvēršanas svētki.

1941. gada 14. jūnija deportāciju norisi un traģisko cīņu par izdzīvošanu Sibīrijā dienasgrāmatas formā zīmējumos attēlojis 16 gadus vecs zēns Daumants Birznieks no Valdgales Talsu apkārtnē. Visā zīmējumu kladē, kas tagad glabājas Tukuma muzejā, deportēto kurzemnieku pieredzējums ir dokumentēts ar lielu precizitāti, bieži vien norādot norises laiku, vietu un tās koordinātas.

Grāmatu būs iespējams iegādāties Tukuma muzeja struktūrvienībās: Mākslas galerijā “Durvis”, Tukuma Pils tornī.

Dalība pasākumā: bezmaksas. Informācija: 27870111, projektuvaditajs@tukumamuzejs.lv. www.tukumamuzejs.lv

Vasaras saulgrieži Pastariņa muzejā

20. jūnijā 15.00 Pastariņa muzejs aicina svinēt Vasaras saulgriežus, atzīmējot gada īsāko nakti un garāko dienu. Gaidīsim uz kopīgu vasaras saulgriežu svinēšanu “Bisnieku” sētā, izzināsim vasaras saulgriežu latviskās tradīcijas.

Lasīsim Jāņu zāles, rotāsim sētu un rotāsimies paši! Ierādīsim, kā Jāņu sieru sien mūsu sētā un, protams, kā nu bez kārtīgas rudzu maizes cepšanas pēc Bisnieku dzimtas receptes. Uzgriezīsim arī kādu danci un dziedāsim dziesmas!

Dalība: 4.00 EUR. Informācija: 28651091, pastarinamuzejs@tukumamuzejs.lv. Adrese: Zentenes pagasts “Bisnieki”, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv

Īpašais piedāvājums

Akcija “Apceļosim Latvijas pilis un muižas 2024”

No 1. jūnija līdz 26. oktobrim visā Latvijā norisinās akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2024”, kurā piedalās arī Durbes pils un Tukuma Pils tornis.

Šogad apceļošana akcija solās būt izglītojoša un aizraujoša - ceļotāju uzdevums būs katrā pilī, muižā atrast burtus, kas noderēs rēbusa atrisināšanā.

Akcijas mērķis ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma – muižu, piļu un parku - vērtību apzināšana un popularizēšana, iesaistot ceļotājus aktīvā Latvijas vēsturisko zemju apceļošanā, akcentējot saglabātā kultūras mantojuma vēsturisko vērtību un vietējā tūrisma daudzveidīgumu, unikalitāti un veicinot objektu atpazīstamību, iepazīšanu un to izzināšanu.

Plašāka informācija par akciju - uz vietas objektos vai www.pilis.lv

Tukuma Mākslas muzeja piedāvājums bērniem vasaras brīvlaikā

No jūnija līdz augustam Tukuma Mākslas muzejs bērniem vasaras brīvlaikā piedāvā pavadīt laiku radoši. Ieeja Tukuma Mākslas muzejā un dalība aktivitātēs skolēniem ir bez maksas.

Izgatavo savu elektronisko pastkarti

No gleznu fragmentiem digitāli iespēja izveidot elektronisku kartīti, virtuāli izvēloties vairākus gleznu fragmentus un saliekot tos vienā attēlā. Pašu radīto mākslas darbu var nosūtīt uz e-pastu sev vai kādam savam tuviniekam un dalīties ar to sociālajos tīklos, pievienojot mirkļbirku #TukumaMākslasmuzejs

Rotaļas uz smilšu gaismas galda

Iespēja izpausties radoši un zīmēt ar smiltīm krāsainās gaismās. Var iedvesmoties no izstādē vai ekspozīcijās redzamajiem darbiem.

Brīvdabas ekspozīcija

Muzejs aicina iepazīt brīvdabas mākslas ekspozīciju, kas atrodas Harmonijas un Dārza ielās. Nolasot QR kodu, aicinām piedalīties digitālā spēlē, kurā jāatpazīst izcili Latvijas mākslas darbi, to autori un mākslas darbu nosaukumi.

Muzeja darba laiks: no otrdienas līdz piektdienai 11.00-17.00, sestdienas un svētdienās 11.00-16.00.

Informācija: 25494677, makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

IZSTĀDES

Tukuma Mākslas skolas absolventu noslēguma darbu izstāde

Izstāde no 31. maija līdz 5. jūlijam Mākslas galerijā “Durvis” skatāma Tukuma Mākslas skolas absolventu noslēguma darbu izstāde “Radošais ceļojums”.

Izstāde atklāj audzēkņu apgūtās zināšanas un prasmes 7 gadu mācību programmā. Audzēkņi savos darbos ir ielikuši emocijas, izmēģinājuši dažādas tehnikas - akrilu, keramiku, datorgrafiku, grafiku, - un materiālus - stiklu, plastikātu, mālu. Jaunie mākslinieki ir uzdrīkstējušies eksperimentēt ar krāsu bagātību, tādējādi parādot savas mākslinieciskās prasmes. Darbus izstrādājuši 23 audzēkņi pie 5 pedagogiem: Guntas Čivles, Zanes Zaueres, Velgas Melnes, Sigitas Šternbergas un Madaras Kļaviņas.

Ieeja izstādē bezmaksas. Informācija: 28391437, galerijadurvis@tukumamuzejs.lv. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Jaunā iestudējuma rokoperas “Lāčplēsis” tērpu izstāde

No 7. jūnija līdz 11. augustam Džūkstes Pasaku muzejā Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes jaunā iestudējuma rokoperas “LĀČPLĒSIS” tērpu izstāde.

Izstādē apskatāmi 17 tērpu mākslinieces Annas Munas (Dana Dombrovska) radītie krāšņie tērpi, kuru radīšanai lielākoties izmantoti lietoti materiāli, domājot par vides ilgtspēju.

Iestudējums, atzīmējot Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” 135. gadadienu un rokoperas “Lāčplēsis” 35. gadskārtu, norisinājās 2023. gadā jūlijā Lielvārdes parkā, gan arī oktobrī “Arēnā Rīga”.

Izstādes apskate: ar muzeja biļeti, pirmsskolas vecuma bērniem bezmaksas. Informācija un grupu pieteikšana: 26513314, pasakumuzejs@tukumamuzejs.lv. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde ‘’Mīļa kā svētdiena’’

No 8. jūnija līdz 25. augustam Tukuma mākslas muzejā skatāma izstāde “Mīļa kā svētdiena”.

Sarežģītais laiks pasaulē vedina akcentēt vieglo, mierīgo, arī nebēdnīgo. Taču pievēršanās atpūtas tēmai nenozīmē tikai izklaidi, tā ir arī prasme apstādināt ikdienas steigu, lai pamanītu, sajustu un novērtētu neparasto, vienreizīgo, neatkārtojamo. Pasaulē ir valodas, kurās svētdiena tiek saukta par saules dienu. Svētdiena ir īpašākā no nedēļas dienām – svēta un svinama. Tā raksturojama arī šīs izstādes pamatnoskaņa.

Izstādes centrālais mākslas darbs ir Tukuma muzeja krājuma jaunieguvums – izcilā tukumnieka Kārļa Neiļa (1906–1991) glezna “Gleznotāja darbnīcā” (1935), ko šā gada maijā Tukuma muzejs iegādājās klasiskās Mākslas galerijas “Antonija” izsolē.

Izstādē iekļauti darbi no Tukuma muzeja krājuma un deponējumi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Talsu novada muzeja un klasiskās mākslas galerijas “Antonija”.

Izstādes apskate ar muzeja biļeti. Informācija: 25494677, makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Kā Tukumā tapa audējas. Audējām 50”

Līdz 13. jūlijam pagarināta Tukuma Audēju darbnīcā izstāde “Kā Tukumā tapa audējas.

Audējām 50”, kas tapusi, atzīmējot TLMS “Durbe” 50 gadu jubileju. Izstādē ieskats audēju 50 gadu vēsturē – no pirmsākumiem līdz mūsdienām - apskatāms TLMS “Durbe” dalībnieču labākais veikums, kā arī eksponēti priekšmeti no Tukuma muzeja krājuma - Tukuma mākslas muzeja aušanas pulciņa darbi no senākiem laikiem.

Izstāde no 30. marta. Izstādes apskate ar muzeja biļeti. Informācija: 25622267, audejudarbnica@tukumamuzejs.lv. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Mainīgais Tukums”

Līdz 14. jūlijam Tukuma Pils tornī skatāma vēsturisko karšu izstāde “Mainīgais Tukums”. Izstādē eksponētas vēsturiskas kartes, kas uzskatāmi atspoguļo ne tikai savam laikmetam raksturīgo pasaules uztveri, bet arī 770 gadu laikā vēsturisko apstākļu ietekmēto Tukuma nosaukuma mainīgumu, kas uztverams kā viena no apdzīvotas vietas identitātes pārmaiņu izpausmēm.

Izstāde no 2023. gada 2. decembra. Izstādes apskate ar muzeja biļeti. Informācija: 25622131, pilstornis@tukumamuzejs.lv. Adrese: Brīvības laukums 19a, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Mednieku stāsti” Durbes pilī

Līdz 27. oktobrim Durbes pils otrajā stāvā skatāma izstāde “Mednieku stāsti”. Līdzās medību ieročiem, trofejām un medību atribūtikai, izstādē eksponēti arī tādu izcilu mākslinieku kā gleznotāju Johana Heinriha Baumaņa un Jākoba Samuēla Bekas, graviera Johana Eliasa Rīdingera un tēlnieka Žila Muanjēza mākslas darbi. 18.–19.gadsimta gleznās, gravīrās un statuetēs, iemūžināti gan medību suņi, gan medību ainas, gan klusās dabas. Lai labāk izzinātu dzīvnieku pasauli, izstādē sagatavoti uzdevumi arī mazākajiem muzeja apmeklētājiem.

Izstāde tapusi sadarbībā ar: Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Mākslas muzeju Rīgas Birža, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Latvijas Kara muzeju, Rundāles pils muzeju, Jūrmalas muzeju, Jaunmoku pils, Kuldīgas novada muzeju.

Izstādes apskate ar muzeja biļeti. Informācija: 26305946, 25721502 durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja izstāde “Sibīrijas vēstules”

Līdz 3. novembrim Durbes pilī skatāma Tukuma muzeja izstāde “Sibīrijas vēstules”, kas izceļ gan bērza tāss simbolisko nozīmi, gan vēstuļu rakstīšanas fenomenu kā garīguma praktizēšanas veidu nebrīves apstākļos Gulaga nometnēs un nometinājuma vietās Sibīrijā (1941-1965). Tās autore ir Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss ir Latvijas simboliskais dokumentārais mantojums, kas iekļauts UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.

Izstādes apskate ar muzeja biļeti. Informācija: 26305946, 25721502, durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja krājuma izstāde “ARTEFACTUM V”

Līdz 3. novembrim Durbes pilī Tukuma muzeja krājuma dinamiski mainīgā izstāde “ARTEFACTUM V”. Ekspozīcijā skatāms Jāņa Krieva (1882-1948) podnieka darbnīcas un Tukuma keramikas ceha veikums. Apmeklētājiem tiek prezentēti arī Tukuma muzeja jaunieguvumi – 1899.gada bļoda, kas savilkta ar auklu, keramiķu Antona Brūveļa apgleznotais māla šķīvis (20. gs. 60. gadi) un Ivetas Jēkabsones veidotā māla bļoda (2023), kā arī ārstes Edītes Bogužas ģimenes dāvinātais māla pods. Glezniecību pārstāv Tukuma mākslinieka Anša Artuma (1908-1997) klusās dabas ar keramikas traukiem un sadzīves priekšmetiem.

Izstādes apskate ar muzeja biļeti. Informācija: 26305946, 25721502, durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv


SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Latvija
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.46217489sec.