AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Līgo un Jāņi

Jāņi bez raizēm – kā svinēt droši?

Jāņi bez raizēm – kā svinēt droši?

Jāņi ir vieni no gaidītākajiem svētkiem Latvijā. Vasaras saulgrieži ģimenes un draugu lokā visbiežāk tiek pavadīti pie dabas un jautrā gaisotnē. Lai šie svētki noritētu priecīgi un bez raizēm, apdrošināšanas kompānija “Gjensidige Latvia” piedāvā padomus drošai Jāņu pavadīšanai.

Lai neapmaldītos, nedodies pēc Jāņu zālēm viens!

Jāņu zāļu lasīšana ir neatņemama svētku tradīcija, taču lielās pļavās vai mežos, sevišķi mazāk pazīstamā apvidū, var viegli apmaldīties. Esi prātīgs un dodies pēc rudzupuķēm un ozolu zariem draugu vai ģimenes kompānijā. Ja ej viens, pirms tam ir noderīgi vienoties par laiku, cikos būsi atpakaļ. Nodrošinies ar uzlādētu viedierīci vai lokācijas izsekošanas sistēmu, lai nepieciešamības gadījumā varētu atrast ceļu atpakaļ.

Ja nu tomēr gadījies apmaldīties, ir svarīgi saglabāt mieru. Informē glābšanas dienestu par radušos situāciju, zvanot 112. Ja zvana laikā esi noskaidrojis, ka drīksti pārvietoties, tuvumā meklē elektrības vadus, upi vai dzelzceļu – ejot gar tiem, iespējams, nonāksi pie cilvēkiem. Viedierīci centies izmantot tikai nepieciešamības gadījumā, lai taupītu akumulatora enerģijas līmeni. Savukārt, ja uz mežu devies tavs ģimenes loceklis vai draugs un neatbild jau pāris stundu, nedodies viens viņu meklēt, jo pastāv liels risks, ka arī pats vari apmaldīties. Drošākā izvēle būtu ziņot 112, par pārējo parūpēsies viņi.

Esi piesardzīgs, ne tikai atrodoties ugunskura tuvumā, bet arī ēdot mielastu!

Jāņi ir jautras kopā būšanas svētki – ziedu vainagi, dziesmas, ugunskurs vai grils, kas nozīmē arī bagātīgu maltīti. Šādā reizē nav lieki atcerēties, ka ēdiena baudīšana vienlaikus ar sarunām un aktīvām kustībām var izraisīt negadījumus. Aizrīšanās gadījumā mudini cietušo klepot un vispirms mēģināt atklepot svešķermeni pašam. Ja tas neizdodas, noliec cietušajam ķermeņa augšdaļu, uzsit 5 reizes starp lāpstiņām un lieto t.s. Heimliha paņēmienu (5 reizes spēcīgi spied ar savu dūri cietušajam starp nabu un krūtīm). Ja nepieciešams, turpini, pārmaiņus veicot sitienus starp lāpstiņām un pielietojot Heimliha paņēmienu. Vajadzības gadījumā, protams, izsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), zvanot 113.

Savukārt, esot ugunskura tuvumā, pārliecinies, vai liesma nav pārāk augsta, izvairies no viegli uzliesmojošām vielām un parūpējies, lai tuvumā būtu dzēšanas līdzekļi, piemēram, ūdens vai smiltis. NMPD informē, ka apdedzināšanās risks Jāņos gandrīz vienmēr ir paaugstināts – pagājušogad svētku laikā pie ugunskuriem apdegumus guva 14 cilvēki. Par to, kā jārīkojas apdegumu un citu traumu gadījumā, vari uzzināt NMPD mājaslapas sadaļā “Kā palīdzēt cietušajam”: Ko darīt traumu un nelaimes gadījumos? | NMPD Ja pirms tam nav izdevies atsvaidzināt zināšanas, kā rīkoties nelaimes gadījumā, zvani 113, un ārkārtas tālruņa dispečers sniegs atbalstu un pirmās palīdzības padomus telefonsarunas laikā.

Alkohola reibumā nesēdies pie stūres!

Operatīvo dienestu statistika pierāda, ka alkohola lietošana ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ svētkos notiek nelaimes gadījumi. Pērn Valsts policija divās svētku dienās fiksēja 158 avārijas, kurās kopumā cieta 49 cilvēki un 1 gāja bojā. 42 šoferi vadījuši transportlīdzekli alkohola reibumā.

Ja zini, ka svētku laikā būs nepieciešams pārvietoties, nepārvērtē savas spējas un nevadi transportlīdzekli reibumā. Nodrošini sev atbildīgu autovadītāju vai plāno braucienu, izmantojot sabiedrisko transportu. Paturi prātā, ka neesi viens un ka esi atbildīgs arī par citiem satiksmes dalībniekiem. Uzraugi arī savus līdzcilvēkus un neļauj viņiem vadīt transportlīdzekli pēc alkohola lietošanas. Ja tomēr tu pamani kādu, kurš, iespējams, ir alkohola reibumā un pārvietojas satiksmē, nekavējoties informē Valsts policiju, zvanot 110.

Pēc alus baudīšanas neej pirtī vai peldēties!

Jāņi bieži saistās ar peldēšanos vai pirts apmeklējumu. Lai izvairītos no traģiskiem nelaimes gadījumiem, alkohola reibumā nedodies pirtī un neej peldēties! Traucēta apziņa un reakcijas ātruma samazināšanās ir tikai pāris no iespējamām sekām alkohola lietošanai. Svarīgi apzināties, ka arī pazīstamās ūdenstilpēs var būt zari, naglas vai dažādi sanesumi, pat ja iepriekš tie tur nav bijuši. Tāpēc esi piesardzīgs! Atceries, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina atpūtā pie ūdens izmantot glābšanas vestes un neuzvesties pārgalvīgi.

Svinēsim atbildīgi un baudīsim Jāņus bez raizēm! Lai lustīgi svētki!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2024 - 30.06.2024 Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 29.06.2024 Goran Gora koncerts Kalsnavas arborētumā Madonas TIC
29. un 30. jūnijā - "Peoniju ziedu parādē 2024" Goran Gora koncerts un bērnu programma | Skatīt vairāk
Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.21314096sec.