Iepazīsti Rāznas Nacionālā parka teritorijas daudzveidību Ceļotāju dienās

Iepazīsti Rāznas Nacionālā parka teritorijas daudzveidību Ceļotāju dienās

2024. gada 13. un 14. jūlijā Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar novadu pašvaldībām un vietējiem uzņēmējiem rīkos Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas. Divu dienu piesātinātā programma ikvienam apmeklētājam atklās dabas un  kultūrvēstures vērtības, ļaus sajust Latgales viesmīlību un izgaršot teritorijai raksturīgo kulināro mantojumu. Turklāt šogad piedāvājumā ir daudzveidīgas dabas izziņas aktivitātes gan noteiktās vietās un laikos, gan apkopoti velomaršruti, dabas takas un apskates objekti, individuāli plānojot to apmeklējumu sev ērtā laikā un kompānijā.

Ceļotāju dienas programma vīsies līkločiem gar ezeriem un pauguriem, bet kā allaž centrālie objekti ir Rāznas ezers un Ežezers. To tuvumā gaidāms bagātākais pasākuma piedāvājums – izbrauciens pa Rāznas ezeru ar buru vai motorlaivu, ar kuteri vai airu laivu pa Ežezeru, SUP dēli un ūdensvelosipēdu atpūtas vietās, kā arī pikniks viesu mājas pagalmā utt. Detalizēta pasākumu programma skatāma vietnē https://www.daba.gov.lv/lv/raznas-nacionala-parka-celotaju-dienas. Vēršam uzmanību, ka vairumam pasākumu jāpiesakās iepriekš, sazinoties pa norādītajiem tālruņa numuriem.

“Šīs būs septītās Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas. Līdzšinējā pieredze un apmeklētāju interese rosināja uzņēmējus šogad piedāvāt visu Latgales kolorītu – gleznainu pārgājienu, mākslas un garšas festivālu, virvju trases kokos, Ginesa rekorda kandidātu jeb plašāko zvanu privātkolekciju, durvis vērs arī vairāki dievnami, tostarp vecticībnieku draudzes lūgšanu nams, amatnieku saimniecības utt. Un, akcentējot dabas vērtības, kuru dēļ parks pirms 17 gadiem izveidots, ikviens laipni aicināts uz Rāznas Nacionālā parka dabas centru Lipuškos, organizētajiem pārgājieniem vai pavadīt laiku ieteiktajos apskates objektos, dabas takās un velomaršrutos,” mudina Rāznas Nacionālā parka dabas centra vadītāja Regīna Indriķe.  

Laivotājiem 13. jūlijā būs iespēja gūt jaunu pieredzi kajaku braucienā pa Narūtu, bet 14. jūlijā garo maršrutu gājējiem iziet ~30 km Latgales pārgājienu maršrutu Kaunata-Jaunsloboda-Pārtovas ezers-Lielais Liepukalns-Akminīši-Kaunata  kopā  ar ģeogrāfu Ivaru Matisovu.

Amatnieku arodu palīdzēs iepazīt cepļa dedzināšana 13. jūlijā un uguns stihijas vērošana tai pat vakarā. Bet koka izstrādājumu meistars Ēriks Ruhmans rādīs, kā mežā atrastie šķietami parastie sprunguļi pārtop mākslas darbos. Copes gids Jānis Kupra stāstīs par makšķerēšanu Rāznā, bet Ludmila Merkulova izrādīs Latvijā lielāko zvaniņu privātkolekciju.

Ceļotāju dienās notiks arī mākslu un garšu festivāls “Mākslas pikniks 2024”, kur Lūznavas muižā varēs baudīt ne tikai mākslu, bet gūt atbildes, kādas krāsas un garšas atrodamas dabā, kuri augi ir sargājami, bet kuri ir svešinieki. Atbildes sniegs Dabas aizsardzības pārvaldes Mobilā dabas klase ar vides pētniecības un radošām aktivitātēm un vides izziņas spēlēm mazākajiem pasākuma apmeklētājiem un pieaugušajiem.

Neiztiks arī bez kulinārā matojuma baudīšanas, tādēļ šoreiz piedāvājumā daudzveidīgs zivju ēdienu klāsts, plānās pankūkas, soļanka, plovs, pašcepta maize utt. Tāpat varēs arī degustēt augļu un dārzeņu pulverus, vegāniskos un bezglutēna izstrādājumus abas pasākuma dienas.

Savukārt 13. jūlijā Kroma kolna pilskalnā īstenu Latgales senatni palīdzēs sajust Aleksandrs Lubāns. 14. jūlijā Andrupenes lauku sētā uz Tradīciju skolas nodarbību kopā ar Eviju Maļkeviču-Grunduli īpaši gaidītas ģimenes ar maziem bērniem, bet Jaundomes muižā fotografēšanas dabā nianses varēs apgūt fotogrāfa Andra Eglīša meistarklasē. Pieaugušie aicināti atvilkt elpu un izbaudīt bišu dziedinošo spēku apiterapijas namiņā Lūznavā, savukārt loku šaušana aktīvās atpūtas parkā “Čīkurs” un virvju trases kokos gaidīs aktīvās atpūtas cienītājus.

Tāpat Dabas aizsardzības pārvalde atgādina par mobilo lietotni “Dabas tūrisms”, kas sniedz iespēju īsā laikā saplānot dienu pastaigai vai izbraucienam dabā ne vien Latgales pusē, bet visā Latvijā. Vietnē ir 700 dažādi dabas tūrisma galamērķi – dabas takas, dažādi apskates objekti, laivošanas maršruti un putnu vērošanas punkti. Līdz ar to tā ir ērta un noderīga ikvienam dabā gājējam.

Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas rīko Dabas aizsardzības pārvalde, Latgales tūrisma asociācija, Rēzeknes, Ludzas un Krāslavas novadu tūrisma informācijas centri sadarbībā ar tūrisma pakalpojumu sniedzējiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Latvija
CHRIS NOAH akustiskais koncerts Jaunpilī Tukuma TIC
Koncerts uz ezera! 13. jūlijā, plkst. 05:00 | Skatīt vairāk
Tukuma teātra izrāde "Trešā iespēja"  Tukuma TIC
12.jūlijā pulksten 19:00 Slampes Kultūras pilī būs skatāma Tukuma teātra izrāde "Pēdējā iespēja". Ieeja brīva. | Skatīt vairāk
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76356292sec.