Cīņa ar liekajiem kilogramiem: 5 bieži sastopamas kļūdas, kāpēc diēta nenes gaidīto rezultātu

Cīņa ar liekajiem kilogramiem: 5 bieži sastopamas kļūdas, kāpēc diēta nenes gaidīto rezultātu

Vasara un pludmales sezona jau pilnbriedā, un ne vienam vien rodas vilinājums izmēģināt kādu no diētām, kas īsā laikā sola panākt brīnumainu efektu. Tomēr, ievērojot pārmērīgu kaloriju deficītu, izvēloties nabadzīgu un vienveidīgu uzturu vai uzņemot pārlieku niecīgas maltītes, iespējams ne vien palikt bez gaidītā rezultāta, bet pat nodarīt kaitējumu veselībai. Kādas lamatas var slēpt biežākās diētu kļūdas, atklāj Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa un aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

„Domājot par to, kā uzturēt optimālu svaru, daļa cilvēku tiecas uz izmaiņām ilgtermiņā, pārdomāti mainot dzīvesveidu pa solīšiem un tādu to arī pastāvīgi uzturot. Taču, kā liecina pieredze, nereti līdz šim dzīvesveidam nonāk vien pēc neskaitāmiem ātro diētu un izaicinājumu mēģinājumiem. Sabiedrībā joprojām ir diezgan zema veselības pratība, izpratne par to, ko nozīmē sabalansēts uzturs un veselīgs dzīvesveids ilgtermiņā. Diemžēl arvien ir cilvēki, kuri uzķeras uz dažādiem „ātrajiem risinājumiem”, nekritiski uztverot informāciju internetā un sociālajos medijos, piemēram, sekojot līdzi ieteikumiem no kāda, kam nav atbilstošas izglītības un izpratnes par uzturu. Rezultātā bieži vien tiek pieļautas kļūdas, kas var būtiski ietekmēt veselību un pašsajūtu, turklāt svars nebūt nekritīsies vai ātri vien atgriezīsies ar uzviju. Vislabāk dzīvesveida un uztura izmaiņas būtu sākt, vispirms vēršoties pie speciālista, lai izvērtētu veselības stāvokli, veiktu analīzes un kopīgi izstrādātu nepieciešamo rīcības plānu,” skaidro sertificētā uztura speciāliste Laila Siliņa.

1. Pārāk mazas porcijas

Maldīgs ir priekšstats, ka jo mazāk ēdīsi, jo labāks būs diētas rezultāts. Tieši pretēji – lai sasniegtu labu rezultātu ilgtermiņā, ir jāēd pietiekami un regulāri. Izlaistas ēdienreizes un pārāk mazas porcijas agrāk vai vēlāk tiek kompensētas ar mazāk vērtīgu uzturu, piemēram, našķiem, turklāt organisms nonāk pastiprinātā uzkrājumu veidošanas režīmā, un tu riskē iedzīvoties uzturvielu deficītā. Nepieciešams ieturēt regulāras, sabalansēta uztura ēdienreizes, kas dod sāta sajūtu uz trīs četrām stundām. Individuāli pielāgotas uztura rekomendācijas vēlams izveidot, konsultējoties ar sertificētu uztura speciālistu.

2. Bailes no taukiem

Uzsākot diētu, no uztura nereti tiek drastiski izslēgti tauki un ogļhidrāti, cenšoties pārtikt teju no salātiem vien. Pārāk vienveidīgas mono diētas, proti, tādas, kad uzturā tiek lietots tikai konkrēts produkts, var novest pie vielmaiņas traucējumiem un straujas imunitātes pasliktināšanās. Labai pašsajūtai, veselībai un vielmaiņai papildus augļiem un dārzeņiem nepieciešams uzņemt arī olbaltumvielas, saliktos ogļhidrātus un veselīgos taukus, maltītēs iekļaujot gan pilngraudu produktus, gan liesu gaļu un labas kvalitātes taukvielas, piemēram, pirmā aukstā spieduma olīveļļu, riekstus un avokado. Tāpat nevajadzētu atteikties no pākšaugiem, olām, zivīm un piena produktiem ar zemu tauku saturu, tostarp biezpiena un bezpiedevu jogurtiem ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu.

„Pārāk optimistisks redzējums par vitamīniem un uzturvielām, ko papildus uzņem diētas laikā, ir viens no būtiskākajiem riskiem, kas var apdraudēt veselību. Ēdot pārāk maz, ieturot striktas diētas ar vienveidīgu uzturu, tiek novājināts organisms, un var iedzīvoties vitamīnu un minerālvielu trūkumā. Nepieciešamās uzturvielas ikdienā jāuzņem ar atbilstošu pārtiku, kā arī, konsultējoties ar savu veselības speciālistu, vismaz reizi gadā jānodod paplašinātas asins analīzes un nepieciešamības gadījumā jālieto papildu minerālvielas, vitamīnus. Vielmaiņas darbībai ir svarīgs B1, B2, B6 vitamīnu daudzums organismā, jo tie palīdz pārvērst ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas enerģijā, vienlaikus uzlabojot arī vielmaiņas darbību. Tāpat tās procesus labvēlīgi ietekmē kalcija patēriņš kopā ar D vitamīnu, dzelzs un magnija uzņemšana, arī C vitamīns – tas ne tikai pastiprina citu vitamīnu darbību, bet palīdz kontrolēt holesterīna līmeni un samazināt triglicerīdu daudzumu. Tāpat nevajadzētu aizmirst arī par omega-3 taukskābju uzņemšanu,” stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

3. Cukura lamatas

Nereti diētas laikā kārtīgas maltītes tiek aizstātas ar vieglāku ēdienu – kādu jogurtu, musli vai smūtiju –, tomēr, šādi rīkojoties, ir risks iekrist cukura lamatās, jo šķietami mazā porcija var saturēt ievērojamu daudzumu kaloriju, turklāt nepaies ne mazs brīdis, kad izsalkums atgriezīsies. Lai no tā izvairītos, vērīgi jālasa produktu etiķetes, jo cukurs var slēpties arī zem tādiem apzīmējumiem kā saharoze, fruktoze, glikoze, maltoze, melase, dekstroze, medus, hidrolizēta ciete, kukurūzas saldinātājs un agaves nektārs.

Vienlaikus uztura speciāliste piebilst, ka kūkas un citus saldumus nevajadzētu demonizēt: ja vismaz 80 % laika tiek ievērots sabalansēts un veselīgs uzturs, tad deserts svētkos neko ļaunu nenodarīs. Būtiskākais būt piesardzīgam ikdienā, jo ar našķiem tiek uzņemts daudz liekas enerģijas un pievienotā cukura, kas izraisa straujas cukura līmeņa svārstības, radot vēl lielāku kāri pēc saldumiem. Vēlams izvēlēties vērtīgākas alternatīvas, piemēram, konfekšu vietā dodot priekšroku proteīna batoniņam, kas saturēs vairāk šķiedrvielu, olbaltumvielu un ilgāk nodrošinās sāta sajūtu.

4. Kaloriju bumba glāzē

Vai tas ir ēdiens šķīvī, vai dzēriens glāzē – kalorijas ir un paliek kalorijas, un tās visas ir jāņem vērā. Gardās kafijas ar krēmīgām piena putām, dzirkstošās limonādes un pat svaigi spiestās sulas – šie dzērieni ir īstas cukura un kaloriju slēptuves, un ar to palīdzību dienas laikā pavisam nemanāmi var uzņemt ievērojamu daudzumu kaloriju. Lai gan uz alkoholisko dzērienu etiķetēm nav norādīts kilokaloriju daudzums, arī tie mums par labu nenāk, un princips ir vienkāršs – jo vairāk grādu un cukura, jo vairāk kaloriju. Bieži vien gan alkoholiskajiem, gan bezalkoholiskajiem dzērieniem ir pievienoti dažādi sīrupi, saldinātie dzērieni un citas kalorijām bagātas sastāvdaļas, tāpēc pat vienā glāzē var slēpties pārsteidzoši daudz kaloriju. Nepieciešamais dienas šķidruma daudzums, vidēji 30–35 mililitri uz kilogramu sava svara, vienkārši jāuzņem ar parastu negāzētu dzeramo ūdeni.

5. Kampaņveida diētas

Dažkārt tievēšanas mēģinājumi svārstās galējībās starp drastiskām diētām un atslābumu, kad, pārtraucot ierobežojumus, kilogrami ne vien ātri atgriežas, bet organisms arvien vairāk tiecas uzkrāt rezerves, un katrā nākamajā diētas reizē kļūst arvien grūtāk panākt progresu.

„Īsi sakot – brīnumdiētas neeksistē. Kampaņveida diētas ne vien nedos iecerēto efektu, bet arī izjauks izsalkuma un sāta līdzsvaru, liks ar uzviju atgūt zaudēto un var novest pie pārēšanās lēkmēm. Kas nav mazsvarīgi – nereti šādas diētas pavada slikta pašsajūta, nespēks, nevēlēšanās kustēties. Lai zaudētu lieko svaru ilgtermiņā, ir nepieciešama dzīvesveida maiņa, kas ietver gan sabalansētu, pārskatītu ēdienkarti, gan noteiktu ēšanas režīmu, regulāras fiziskās aktivitātes, veselīgu miegu un stresa mazināšanu ikdienā,” saka uztura speciāliste Laila Siliņa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 12.07.2024 Tukuma teātra izrāde "Trešā iespēja"  Tukuma TIC
12.jūlijā pulksten 19:00 Slampes Kultūras pilī būs skatāma Tukuma teātra izrāde "Pēdējā iespēja". Ieeja brīva. | Skatīt vairāk
Latvija
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Tukuma novada svētki TIEKAMIES TUKUMĀ! Tukuma TIC
Šovasar no 18. līdz 21. jūlijam Tukumā svinēsim Novada svētkus “Tiekamies Tukumā!” Svētku laikā tiksimies Brīvības laukumā un vairākās citās | Skatīt vairāk
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73103499sec.