AKCIJAS & SVĒTKI | Diena vēsturē | Līgo un Jāņi

Mazais ABC līgošanai pilsētā

Mazais ABC līgošanai pilsētā

Svētkos “iekritusi” darba diena, pēdējā brīdī atcelti brīvdienu plāni vai vienkārši vēlme atzīmēt citādi – lai arī kāds būtu iemesls lēmumam Līgo vakaru un Jāņu dienu pavadīt pilsētā, lustīga un tradīcijām bagāta svinēšana nav jāatceļ! Jauno projektu attīstītāja “Bonava Latvija” speciālisti apkopojuši idejas, kā izbaudīt vasaras maģiskākos svētkus urbānā stilā.

Radi svētku noskaņu sev apkārt

Šķiet, ikviens piekritīs, ka īstā svētku sajūta rodas tieši gaidot svētkus – gatavojot iecienītākos ēdienus, rotājot māju un sētu ar jāņuzālēm un no gadu aizmirstiem krājumiem no jauna izceļot leģendāru kino klasiku, ko brīvā brīdī baudīt kopā ar viesiem vai vienatnē. Lai gan pilsētā ir grūtāk sameklēt ziedošu pļavu, kurā saullēkta gaismā mazgāties rasā un lasīt jāņuzāles, risinājums ir pavisam vienkāršs – plašs rudzupuķu, margrietiņu, āboliņa, madaru un citu jāņuzāļu klāsts ik gadu pieejams tirgū. Atliek vien izvēlēties, izveidot savu kompozīciju un ievietot vāzē vai uzpīt skaistu zāļu vainagu, ar ko rotāties svētku vakarā. Ja gada garāko dienu un īsāko nakti nākas pavadīt darbā, varbūt vērts kļūt par svētku “vēstnesi” un uzmundrināt kolēģus, dāvājot jāņuzāles vai košus vainagus arī viņiem!

“Jānīts nāca pār gadskārtu...”

Līgo dziesmas, kuru mūsu tradīcijām bagātajā kultūrā ir pārpārēm, ir lielisks palīgs lustīgas svētku noskaņas radīšanā. Pat tad, ja šogad jāiztiek bez danču partnera, dungošanu līdzi tautā tik iemīļotajām dziesmām, piemēram, gatavojot vakariņas vai dodoties mājās no veikala, neviens nav atcēlis. Ja veidot savu dziesmu izlasi nav laika, var iedvesmoties kādā no mūzikas straumēšanas servisiem, piemēram, Spotify, kur atrodamas citu sarūpētas izlases jebkurai gaumei.

Svētku garšas uz galda

Kad jāņuzāles un dziesmas sarūpētas, laiks ķerties pie svētku garšām. Lai gan lauku krāsnī ceptus speķa rausīšus un pašu sietu jāņusieru no dārza labumiem pārspēt ir grūti, pieņem šo izaicinājumu un izmēģini roku tradicionālo svētku ēdienu gatavošanā arī pats! Ja laika trūkuma vai nepietiekamas pārliecības par saviem spēkiem dēļ nevēlies meistarot pīrāgu mīklu pēc vecmāmiņas tradicionālās receptes, dodies uz veikalu un kādā no plauktiem uzmeklē gatavo mīklu vai sauso mīklas maisījumu paciņā. Arī gabaliņos sagrieztu gaļu pīrāgiem vari jau nopirkt gatavu, līdz ar to misija “pīrāgi” kļūst vieglāka nekā jebkad agrāk. Ja jāņusiera siešana šķiet sarežģīta, nebaidies meklēt palīdzību internetā, kur pieejamas desmitiem vienkāršu siera recepšu, kas būs pa spēkam ikvienam. Īsā laikā un bez lielas piepūles varēsi tikt pie gardumiem, kas ar svētku smaržu piepildīs tavu virtuvi, bet ar svētku garšu – tavu vēderu.

Gaiši svētki bez ugunskura

Lai gan pilsētā ugunskurus kurt nav atļauts, var izlīdzēties ar saules enerģiju uzlādējamo lampiņu virtenēm vai laternām, kuras vislabāk iederēsies uz terases vai balkona. Tās ne tikai izgaismos Jāņu nakti, bet arī radīs romantisku gaisotni un būs pavadonis mierīgai vakarēšanai visās vasaras naktīs.

Šašlikam būs būt arī pilsētā

Par daudzveidīgu muzikālās izklaides un notikumu programmu, ko pilsētā palikušajiem parasti sarūpējušas vietējās pašvaldības, droši vien var nestāstīt. Bet, pirms mesties galvu reibinošos dančos, pilsētā palikušam līgotājam, visticamāk, radīsies vēlme iestiprināties ar paša marinētu šašliku. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam gaļas grilēšana Līgo svētkos nav tikai lauku teritoriju un privātmāju iedzīvotāju priekšrocība, jo ne vienā vien daudzdzīvokļu māju pagalmā Rīgā ir pieejami grili. Piemēram, “Bonava” jaunajos projektos māju iedzīvotāju ērtībai ēkas teritorijā ir izvietotas lapenes, kurās iedzīvotāji laipni aicināti gan cept gaļu, gan kopīgi svinēt svētkus. Protams, gatavojot maltīti un svinot svētkus koplietošanas teritorijā, jāņem vērā, ka ar savām aktivitātēm nedrīkst traucēt kaimiņus un citus apkārtnes iedzīvotājus. Ja tomēr svētkus vēlies svinēt savrupi un kaimiņu būšanai nav noskaņojuma, sulīgu šašliku vari pagatavot arī grila režīmā cepeškrāsnī, gaļas gabaliņus saverot uz iesmiem un izvietojot uz cepeškrāsns restes. Lai kulinārijas eksperiments nebeigtos ar vilšanos, zem restēm jānoliek panna vai cits karstumizturīgs trauks, kurā krāties no gaļas iztecējušiem taukiem un marinādes šķidrumam.

Nav viena pareiza Līgo svinēšanas veida

Vienalga, vai Līgo svētkus esi nolēmis atzīmēt laukos vai pilsētā, “Bonava” eksperti atgādina – par īpašu noskaņu vari parūpēties tikai un vienīgi tu pats! Cauri gadsimtiem nostiprinātās tradīcijas, protams, ir būtiska svētku sastāvdaļa, bet jāatceras, ka pats galvenais reibinošajā gatavošanās un svinību virpulī ir gūt prieku. Varbūt ir īstais laiks ieviest jaunas tradīcijas, un, kas zina, varbūt tās padarīs gada maģiskāko nakti tik īpašu kā vēl nekad.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Latvija
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.222404sec.