Foto: Jūrmalas pilsētas dome
Autors: Zanda Krastiņa
Avots: Jūrmalas pilsētas dome
Gada aukstajā sezonā zināmas korekcijas pieprasa arī ikdienas ēdienkarte. Lai stiprinātu imunitāti un vairotu enerģiju, Jūrmalas rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere iesaka veselīga dzīvesveida pamatprincipus.
Enerģijas uzņemšanai un patērēšanai jābūt līdzsvarā
Reklāma
“Ziemas periods ir sniega un zemas temperatūras laiks, kad cilvēkam nepieciešami organismu sildoši ēdieni. Tomēr jārēķinās ar to, ka šajā laikā fizisko aktivitāšu daudzums samazinās. Ja jau cilvēks ēd, lai gūtu enerģiju, tad kāpēc pēc ēšanas nereti rodas noguruma un smaguma sajūta? Atbilde nav tālu jāmeklē – enerģiju zaudējam, arī ēdot un pārstrādājot ēdienu. Ir izpētīts, ka gremošanas sistēmas darbība tērē apmēram desmit procentus organisma enerģijas. Tas ir būtiski pie nosacījuma, ja enerģijas uzņemšana un patērēšana ir līdzsvarā. Mūsu sajūtas mums ziņo, kad šis līdzsvars ir izjaukts,” uzsver I. Lutere.
Garšvielu spēks
Ar garšvielām ir tāpat kā ar smaržām – ja visas notis sakrīt, to lietošana pārvēršas baudā. Izmantojot garšvielas, mēs varam ne tikai papildināt vai izmainīt ēdiena garšu, bet arī uzlabot gremošanu, stiprināt imunitāti un vairot enerģiju.
Atsevišķām garšvielām piemīt arī antibakteriālas īpašības gan pret sēnītēm, gan vīrusiem. Šķiet, pati daba, domājot par cilvēku, ir radījusi tādas garšvielas, kas ne tikai rada baudu, bet arī uzlabo veselību. Gandrīz visās garšvielās lielākā vērtība ir ēteriskās eļļas, tāpēc vislabāk tās iegādāties nemaltas (neapstrādātas) un pirms lietošanas saberzt piestiņā. Piemēram, kanēļa pievienošana ēdieniem un dzērieniem, ne tikai rosina apetīti, bet arī uzlabo garastāvokli. Recepte ir diezgan vienkārša – jo vairāk (bet ne pārspīlēti) garšvielu būs pievienots ēdienam, jo mazākas problēmas sagādās pārēšanās. Garšvielu minimums vēsajos mēnešos: anīss, koriandrs, kardamons, pipari, kanēlis, kurkuma, krustnagliņas, muskatrieksts, vaniļa.
Receptes veselīgām pusdienām ziemā:
Sildoša lēcu - ķirbju biezzupa ar “Piena spēks”
(6 porcijas)
• ķirbis – 600 g
• burkāni – 400 g
• puravi – 400 g
• sarkanās lēcas – 100 g
• pētersīļi, dilles – 200 g
• “Piena spēks” (zilās krāsas) – 1 iepakojums
• pēc izvēles ķirbju sēklas, olīvas, siera bumbas vai garneles
Pagatavošana: notīra un sagriež gabaliņos dārzeņus, pievieno noskalotas lēcas, nedaudz pārlej ar ūdeni, lai dārzeņi virspusē paliek sausi. Vāra uz lēnas uguns ar vāku apmēram 15 min. Noceļ no plīts un sablenderē. Pielej “Piena spēks”, pievieno sasmalcinātus zaļumus un uzkarsē (neuzvārot). Pasniedz, pēc izvēles pievienojot pēc izvēles ķirbju sēklas, olīvas, siera bumbas vai garneles.
Bezgrēka deserts “Pupiņu trifeles”
• 1 glāze vārītu pupiņu (250 ml)
• 2 žāvētas aprikozes, 2 žāvētās plūmes, 2 dateles un pāris rozīņu
• 2 ēd.k. sviesta
• 3 ēd.k. kakao (ja vēlas rūgtākas, var vairāk)
• 50 g mandeļu vai citi rieksti
• apviļāšanai var izmantot kakao, kokosriekstu skaidiņas, sasmalcinātus riekstus vai pūdercukuru
Pagatavošana: žāvētos augļus kopā ar pupiņām samaļ gaļasmašīnā vai sablenderē. Sasmalcina riekstus. Savieno kopā visas sastāvdaļas viendabīgā masā, pievieno mīkstu sviestu un kakao. Masai jābūt maigai, mīkstai, lai labi notur formu. Veido bumbiņas un apviļā samaltos riekstos vai pārkaisa ar kakao.
Jūrmalas pilsēta ziemā piedāvā daudz iespēju, kā palutināt sevi, uzlabot labsajūtu un aktīvi atpūsties. Jūrmalas spa, kūrortviesnīcu, restorānu un aktīvās atpūtas piedāvājumi atrodami mājaslapā ziema.jurmala.lv
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.