Autors: Ieva Krūmiņa
Avots: BalticTravelnews.com
Mēs dzīvojam laikmetā, kura viena no iezīmēm ir tiekšanās pēc arvien veselīgāka dzīves veida un pārtikas, kas ir tikai apsveicami. Un šajā visnotaļ veselīgajā konceptā, kas cita starpā māca, ka tauku, cukura un balto miltu kombinācijas (jeb citiem vārdiem – kūkas un smalkmaizītes) mūsu organismam nu galīgi nav vēlamas, niekošanās ar šiem “saldajiem grēciņiem” it kā galīgi neiekļaujas. Bet, no otras puses, redzot, ka ik pa laikam atveras un arī ar sajūsmu tiek uzņemta atkal kāda jauna kafetērija, konditoreja, vai kūkotava, ir skaidrs, ka no saldumu baudīšanas tauta atteikties nav gatava.
Labi saldumi garšo arī mums. Mēs nebūt neaicinām jūs ikdienā kāri aprīt jebkuru saldo un trekno izstrādājumu, kam tik tiekat klāt, lai pēc tam mocītos ar nelabu dūšu un sirdsapziņas pārmetumiem. Bet reizi pa reizei kādu saldu grēku var un vajag atļauties, un tad labāk ir to darīt patiesi ar baudu, izvēloties gardu, kvalitatīvu konditorejas izstrādājumu patīkamā atmosfērā, komplektā ar labu kafiju vai kādu citu tīkamu dzērienu. Šādiem mirkļiem šoreiz padalāmies ar savām Rīgā labāko kūku vietu adresēm.
Reklāma
"Traki mierīga kafejnīca" jeb vienkārši Mierā, divas adreses, katrai Rīgas pusei pa vienai – Miera ielā 9 un Pārdaugavā – Meža ielā 4a. Vairāku gadu garumā pārbaudīta vērtība, kuras gardumi ne reizi nav likuši vilties. Viena no “mieriņa” firmas zīmēm ir siera kūkas – visdažādāko veidu, gatavotas ar mīlestību no kvalitatīvām izejvielām. Dievīgas “Pavlovas” ar maskarpones krēmu un daudz ogām. Sava gardumu izvēle arī vegāniem un svaigēdājiem. Kafejnīcās sirsnīga atmosfēra tādā mīlīgā retro stilā; piedomāts pie katras interjera un pasniegšanas detaļas . Darba dienās var paēst vieglas pusdienas, bet brīvdienās – sajusties kā īstās brīvdienās pie omes, jo tad tiek rīkoti “pankūku branči”.
Mazliet uz priekšu pa Miera ielu, numurā 29/31, atrodams krietni mūsdienīgāka stila iestādījums – “Rocket Bean Roastery”, ļoti iecienīts gan pusdienotāju, gan vakarēšanas piekritēju vidū. Kafejnīcas (un arī kafijas grauzdētavas) galvenā specializācija ir – viss par un ap kafiju, tāpat te var nākt izbaudīt Micheline pieredzi guvušā šefpavāra Artūra Taškāna radošo pieeju ēdiena gatavošanai, labus pusdienu piedāvājumus, bet šo vietu savā “pilsētas kartē” būtu vērts atzīmēt arī labu kūku cienītājiem – tās ir patiešām izcilas. Gan medus, gan šokolādes, gan siera, bet noteikti jānogaršo viņu īpašais gardums – marakujas – bezē kūka.
Ideālas kūkas un konditorejas cilvēkiem bieži saistās ar Parīzi, un tā ir pilnīga taisnība – tik perfektus konditorijas izstrādājumus, gan izskata, gan garšas ziņā nav gadījies redzēt nekur citur. Mazi mākslas darbi. Un nu, kā tāds labi paslēpts dārgakmens, viena tāda “mazās Parīzes” oāze ir parādījusies Rīgā – neliela, diskrēta kafejnīca “Bel etage” Lāčplēša ielā 14. Kafejnīcas konditore savu amata prasmi pilnveidojusi Parīzē, un viņas darinājumi patiešām neatpaliek tur nobaudītajiem – katrs ir kā skaists un intriģējošs noslēpums.
Īsteni saldummīļi noteikti jau zina par to “Raunas eklēru trakumu”, kas šajā pavasarī burtiski pārvēlās pār galvaspilsētu. Raunas iela 22A, kur atrodas "Eklērnīca Raunas dārzs" – tā, protams, ir vēl viena vērā ņemama adrese saldumu cienītāju kartē. Eklēri ir brīnišķīgi noformēti un arī tikpat gardi, pieejami vairāk kā 20 dažādi veidi, tiesa gan – ne visi vienā laikā. Lai arī nelielais veikaliņš-kafetērija, kas dala telpas ar dārzeņu tirgotavu, no ārpuses ir tikpat kā nemanāms, taciņa uz to ir labi iestaigāta daudziem, eklēri no plauktiem pazūd zibens ātrumā. Veikala atmosfēra gan pārāk nerosina uz nesteidzīgu pasēdēšanu, tur cilvēki tos vairāk iegādājas līdzi ņemšanai, bet Raunas eklēri ir pieejami arī dažās citās Rīgas kafejnīcās – Innocent Cafe R.Blaumaņa ielā 34-2, “Kas dārzā?” Radio ielā 1 (pie kanāla) un Zvaigznes grāmatnīcas kafejnīcā Kr.Valdemāra ielā 6. Šajās vietās eklēri baudāmi jau komplektā ar visu atmosfēru, bet, kā jau varat nojaust, maksā dārgāk. Īpaša piezīme tiem, kam ar vārdu “eklērs” joprojām asociējas tās ar margarīna krēmu pildītās šausmas, kādas tika tirgotas padomju laikos – NEMAZ nav līdzīgi!
Mazāk populāri, bet ne mazāk īpaši un gardi ir no saulainās Sicīlijas nākušie Canolli - pēc klasiskās sicīliešu receptes pašu gatavots deserts – kraukšķīgas mīklas trubiņas, kas pildītas ar maigu Ricottas siera krēma pildījumu, ko papildina dažādas garšas, piemēram, zemenes vai šokolādes gabaliņi. Tādi ir nobaudāmi picērijā Pizza e Caffe Piccolo Uno, Ģertrūdes ielā 4.
Saldumu cienītāji nebūs vīlušies arī, ja iegriezīsies kafejnīcā – terasē “Pagalms” Kronvalda bulvārī 28, pie kanāla aiz Nacionālā teātra. Līdztekus citām labām lietām, kā garšīgiem ēdieniem, lieliskiem kokteiļiem un vasarīgās terases atmosfēras, apmeklētājus šeit priecē arī plašs gardu kūku un desertu piedāvājums. Īpaši izceļami ar dabīgu augļu garšu apveltītie svaigēdāju deserti (nenobīstieties no šī nosaukuma, garšo tiešām lieliski!).
Patiesībā šo sarakstu varētu vēl turpināt un turpināt, jo lieliskas kūkas pie mums māk cept tik daudzi ! Bet nu šoreiz nobeigsim ar divām nelielām omulīgām kafejnīcām Pārdaugavā – “Lapsas māja” Mārupes ielā 3/5 Āgenskalna rajonā, un “Bulka” Liepājas ielā 76A, kurās abās līdztekus gardām kūkām var tikt arī pie vieglām pusdienām, kāda eleganta dzēriena, un dažādām maizītēm, gan sāļajām, gan saldajām, uz vietas un līdzņemšanai.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.