Foto: BALTIC BEER STAR 2018
Autors: Zane Auziņa
Avots: BALTIC BEER STAR 2018
Līdz 10. septembrim alus, kvasa un iesala dzērienu ražotāji savu pēdējā gada laikā tapušo produkciju var pagūt pieteikt starptautiskajam alus konkursam “Baltic Beer Star 2018”.
Gadu no gada Baltijas valstu alus ražotāju veikums ir līdzīgi augstvērtīgs un konkurence ir sīva, tomēr pērn konkursā visvairāk atzinības saņēma alus ražotāji no Lietuvas un Igaunijas, savukārt Latvijas ražotāju produkcija palika nepārspēta kvasa un iesala dzērienu kategorijā. Kurai no vairākiem desmitiem jauno garšu, smaržu un veidu šajā gadā žūrija piešķirs augstāko vērtējumu, kļūs zināms līdz septembra beigām.
Reklāma
Alus, iesala dzērienu un kvasa biedrības “Alus brālība” rīkotais konkurss “Baltic Beer Star2018” risināsies no 18. līdz 21. septembrim. Šogad konkurss notiks jau sesto gadu, bet pirmo reizi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas alus darītāju iepriekšējā gada veikums tiks vērtēts Lietuvā nevis Rīgā. Konkursa pamata uzstādījums un mērķis gan paliek nemainīgs – ražotājiem radīt draudzīgu konkurenci un sniegt iespēju, vienam otru novērtējot, iepazīt jaunākās tendences, bet dzērienu baudītājiem palīdzēt saprast, kas no plašā piedāvājuma, ir pats labākais.
“Latvijā ir turpat 50 alus ražotāju, kas ik gadu izstrādā desmitiem jaunu alus garšu un veidu, lai savu “īsto” dzērienu varētu sameklēt pat visprasīgākais pircējs. Turklāt, lai cik ierasta un Latvijā šķietami klasiska vērtība arī būtu alus, kvass vai iesala dzērieni, arī tos tiešā veidā ietekmē mode un pircēju nerimstošā prasība pēc jaunām garšām un sajūtām. Lai milzīgajā “jaunā” piedāvājumā neapjuktu un pircējiem palīdzētu izvēlēties dzērienu ar “kvalitātes zīmi”, jau sesto gadu organizējam konkursu “Baltic Beer Star”, kas veicina kvalitatīvas produkcijas ražošanu un veicina konkurenci, tātad - ceļ arī produkcijas kvalitāti,” skaidro biedrības “ Alus brālība” biedrs Kārlis Tomsons, kurš iepriekš 35 gadu garumā bija “Cēsu alus” vadītājs, tehnologs un joprojām ir alus darīšanas entuziasts.
Konkurss “Baltic Beer Star” savā būtībā ir līdzīgs ikgadējam Eiropas alus ražotāju konkursam Vācijā un konkursam “World Beer Cup” ASV uz kuru ar savu jaunāko produkciju ik gadu sabrauc alus ražotāji no visas pasaules. Konkursā aklajā degustācijā kompetenta profesionālu ekspertu žūrija, ko veido gan ražotāju vadošie tehnologi, gan LLU mācībspēki un alusziņi, pēc striktiem parametriem novērtē ražotāju iesūtītos paraugus, nosaka to atbilstību standartiem, vērtē garšas, smaržas, krāsas un citas īpašības, lai noskaidrotu iepriekšējā gada pašus veiksmīgākos produktus.
“Ražotājiem konkurss ir būtiska iespēja satikties, novērtēt vienam otra veikumu, izzināt jaunākās tendences, dalīties pieredzē ar jaunām izejvielām, garšām tehnoloģiskajiem procesiem. Konkurss kā sevis parādīšanas un pieteikšanas vieta īpaši būtiska ir mazajiem un jaunajiem alus ražotājiem, kādu īpaši daudz ir eila alus ražotāju kategorijā. Būtiski, ka konkursā mēs varam identificēt jaunākās, veiksmīgākās un interesantākās visu triju Baltijas valstu alus garšas, kas ražotājiem sniedz impulsu arī ciešākai savstarpējai sadarbībai, meklējot jaunu, plašāku tirgu Eiropā vai pasaulē, kuru Batijas ražotājiem apvienojoties, iespējams, ir vieglāk iekarot,” vērtē Kārlis Tomsons.
Šis būs pirmais gads, kad konkurss risināsies pie kāda no alus ražotājiem – “Baltic Beer Star 2018” notiks alus darītāja “Volfas Engelman” telpās. Kārlis Tomsons gan akcentē, ka norises vieta nekādā veidā neietekmēs kompetentās žūrijas vērtējumu – visi paraugi pie ekspertiem nonāks anonīmi un uzvarētāju noteiks godīga vērtēšana. “Alus darītavas telpas un ražotnes tuvums, iespējams, konkursam piešķirs īpašu noskaņu un, neizslēdzam iespēju, ka, konkursu attīstot, alus darītavās rīkosim arī konkursus citus gadus. Tomēr ekspertu vērtējumu var ietekmēt tikai testējamā produkta īpašības, nevis vieta, kurā tās tiek vērtētas, tādēļ konkursam iesūtīto dzērienu vērtēšana būs absolūti godīga,” akcentē Kārlis Tomsons. Viņš atgādina, ka žūrija par katru no produktiem aizpildīs anketu, kurā ar atzīmi vērtēs virkni dažādu sensoro parametru. Rezultātu apkopošana turpināsies līdz septembra beigām, kad publiski tiks arī paziņoti un godināti šā gada uzvarētāji. Tradicionāli katrā dzērienu kategorijā tiks pasniegtas zelta, sudraba un bronzas godalgas. “Mēs vēlamies, lai alus baudītājiem ir pieejams labākais no labākā un palīdzam viņam noorientēties plašajā dzērienu klāstā. Kvalitatīvs alus ir gards dzēriens un lielisks papildinājums maltītei. Taču akcentēju, ka alus ir labs tikai līdz brīdim, kad tiek lietots ar saprātu un mērenās devās!” uzsver Kārlis Tomsons.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.