Autors: Asnāte Ziemele
Avots: Lauku Ceļotājs
„Rudzu ceļš”
ir jauns kulinārā tūrisma piedāvājums. Vēsajās rudens dienās tas aicina ciemos
uz laukiem pie siltas maizes krāsns baudīt tikko ceptas rudzu maizes garšu un
smaržu, veidot maizes kukulīti savām rokām un klausīties maizes tapšanas
stāstos.
Reklāma
Kāpēc
ēst rudzu maizi?
Latvietis
rudzu maizi ēd ne tikai iecienītās un ierastās garšas dēļ. Latvijas maiznieku
biedrība norāda, ka tā ir arī ļoti veselīga. Rudzu maizes sastāvā esošie
vitamīni paaugstina organisma aizsardzības spējas pret slimībām, ogļhidrāti
nodrošina organismam izturību un spēku, šķiedrvielas tīra organismu un uzlabo
asinsriti, olbaltumvielas spēcina muskuļus un nervu šūnas, bioloģiski aktīvi
savienojumi stiprina imūnsistēmu. Rudzi no augsnes uzņem mazāk kaitīgo vielu,
piemēram, dzīvsudrabu, svinu.
Kas ir
„īstā” rudzu maize?
Tradicionālā
latviešu rudzu maize ir gatavota no vietējo, vēsturiski audzēto graudu šķirņu
miltiem, raudzēta ar dabīgo ieraugu, veidota ar rokām un cepta ar malku
kurinātā maizes krāsnī uz klona.
Latvijas
salinātā rudzu rupjmaize ir iekļauta ES aizsargāto kvalitatīvo produktu
sarakstā un ieguvusi Eiropas kvalitātes zīmi „Garantēta Tradicionālā Īpatnība”.
Vārds „salināt” nozīmē saldināt, piemēram, plaucējot miltus ar verdošu ūdeni,
kas piešķir rudzu maizei īpašo, saldi skābeno garšu.
Ieskats salinātās rudzu rupjmaizes cepšanā: https://youtu.be/brd47pbVBjQ.
Ko var
redzēt „Rudzu ceļā”?
„Rudzu
ceļā” var viesoties pie kopumā 52 maizes cepējiem, rudzu audzētājiem, viesu
namos un restorānos visā Latvijā, kur cep rudzu maizi pēc tradicionālām vai
mūsdienu receptēm, gatavo dažādus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu miltiem un
ceļ tos galdā viesiem. Saimnieki apmeklētājiem rāda, kā top maize, piedāvā
maizes un rudzu ēdienu gatavošanas meistarklases un degustācijas, stāsta par
tradīcijām, kas saistās ar rudziem un maizi. „Rudzu ceļā” var ne tikai apgūt un
pilnveidot savas maizes cepšanas prasmes, bet arī iegādāties visneparastākās un
gardākās maizes šķirnes no nelielām vietējām ceptuvēm, kuru produkcija nav
sastopama lielveikalos. (Ar konkrētiem piedāvājumiem varat iepazīties šīs
ziņas praktiskajā pielikumā.)
Kā
doties „Rudzu ceļā”?
Ceļojumu
sāciet plānot, ielūkojoties www.celotajs.lv/rudzucels. Te informācija par katru no apmeklējamām vietām –
maizes cepējiem un to piedāvātajām apmeklējumu programmām, restorāniem un
kafejnīcām, kur piedāvā īpašus rudzu graudu un miltu ēdienus, uz vietas ceptu
maizi, meistariem, kuri gatavo koka abras maizes cepšanai vai puzurus Ziemsvētku
rotājumiem, rudzu audzētāju saimniecībām, dzērienu darītavām, kur no rudzu
iesala gatavo kvasu un citus gardus dzērienus. Ceļojuma ērtākai plānošanai divi
maršrutu piemēri, ko var pielāgot savām vajadzībām un interesēm.
„Rudzu
ceļa” interneta vietnē interesentiem arī plašāka informācija par rudzu vēsturi
Latvijā, maizes tradīcijām gadskārtu svētkos, rudzu ēdieniem, maizes zīmēm,
ticējumiem, maizei veltītiem pasākumiem un svētkiem Latvijā.
Karte un brošūra „Rudzu ceļš”
Brošūra
ir īss iepazīšanās stāsts par rudzu maizi un tās vērtībām, rudzu šķirnēm un
īpašībām, rudzu ēdieniem, svētkiem un pasākumiem, kas balstīti uz rudzu maizi,
kā arī iepazīstina ar 6 rudzu maizes cepējiem, projekta "Rudzu ceļš"
partneriem.
Karte ir
pielikums brošūrai, tajā atzīmēti visi 52 „Rudzu ceļa” dalībnieki. Par katru
„Rudzu ceļa” dalībnieku kartē atradīsiet īsu aprakstu un tūrisma piedāvājumu –
īpašo rudzu ēdienu vai dzērienu, ražotos produktus, degustācijas, darbnīcas un
meistarklases apmeklētājiem. Katrai saimniecībai norādīta kontaktinformācija.
Karte un
brošūra lejupielādējama PDF formātā „Rudzu ceļa”
interneta vietnē un pieejama iespiedmateriālā Lauku ceļotāja birojā, Kalnciema
ielā 40.
„Rudzu
ceļa” iniciatīva
„Rudzu
ceļa” iniciatīva pieder LLTA „Lauku ceļotājs” un sešiem lauku uzņēmējiem: z/s
„Bērziņi” Jūrkalnes pagastā, lauku māja „Caunītes” Ozolnieku pagastā, Vineta
Cipe Āraišu Dzirnavās, z/s „Buliņi” Drustu pagastā un z/s „Klajumi” Kaplavas
pagastā un Aina Barsukova IK Dzīles Kārsavas novadā. Šis kulinārā tūrisma
piedāvājums domāts visiem, kas novērtē dabīgu un veselīgu ēdienu, kam ir
svarīga ēdiena enerģētiskā un uzturvērtība, pārtikas izcelsme, un kas vēlas
izzināt rudzu kulinārās tradīcijas un iemācīties ko jaunu.
Par biedrību „Lauku ceļotājs”: Biedrība „Lauku ceļotājs” ir vecākā un spēcīgākā lauku tūrisma organizācija Latvijā, dibināta 1993. gadā. Biedrības mērķis ir lauku tūrisma attīstība Latvijā kopējā lauku ekonomikas kontekstā, sadarbojoties ar lauksaimniecības, pašvaldību, dabas aizsardzības un citām nozarēm. „Lauku ceļotājs” pārstāv savu biedru intereses, iesaistās uzņēmējiem labvēlīgas politikas veidošanā, kalpo kā profesionālas informācijas forums un mārketinga platforma. „Lauku ceļotāja” biedri ir lauku tūrisma, lauksaimniecības, amatniecības uzņēmēji, pašvaldības, valsts iestāžu un organizāciju struktūrvienības visos Latvijas novados.
Projekts "Rudzu ceļš" (Nr.19-00-A01630-000002) tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu. „Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai – Eiropa investē lauku apvidos”.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.