Autors: Marta Mackeviča
Avots: BalticTravelnews.com
No spēcinoši sātīgām
putrām līdz saldiem kārumiem, no gardām dabas tējām līdz stiprinātiem
dzērieniem, no silta maizes klaipa līdz zeltainiem siera rituļiem – tik dažādas
ir Latgales garšas. Bet tās visas vieno kas kopīgs – ja reiz ir laimējies
nogaršot kādu Latgales tradicionālo ēdienu vai dzērienu, ir grūti palikt
vienaldzīgam. Pateicoties latgaļu saimniecēm, zemnieku saimniecībām,
mājražotājiem, tūrisma mītnēm, kā arī vairākiem restorāniem un kafejnīcām,
Latgales tradicionālais kulinārais mantojums ir baudāms arī mūsdienās.
Reklāma
Asuškas jeb kļockas
Ja maltīti ir
ierasts noslēgt ar desertu, tad latgaliešu tradicionālais saldais ēdiens asuškas
jeb kļockas ir tik fantastisks, lai ar to būtu vērts sākt stāstu par Latgales
spilgtākajām garšām. To gatavo no rauga mīklas, veidojot nelielus pīrādziņus,
un pildījumam izmanto saldinātu biezpienu (saldina ar cukuru un/vai iebiezināto
pienu). Asuškas sākotnēji cep krāsnī līdz zeltainam brūnumam un pēc tam nedaudz
pavāra iepriekš uzkarsētā pienā. Treknās, saldās, sulīgās un ļoti garšīgās
kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus.
Guļbešnieki, guļbešnīki, buļbešnīki
Vēl viens no zīmīgākajiem
Latgales kulinārā mantojuma ēdieniem ir guļbešņīki – arī guļbešnieki,
guļbešnīki, buļbešnīki – Latgales vecmāmiņu recepte, ko gatavo no vārītu
kartupeļu masas (guļbiem). Tas ir gana sātīgs ēdiens, ko var baudīt arī
ikdienā. Guļbešņīki ir ar kūpinātu cūkgaļu pildīti veltnīši, ko gatavo no
vārītiem kartupeļiem, pēc tam tos apvārot eļļā. Lai gan šim ēdienam ir zināmas
līdzības ar tā “kaimiņu” – cepelīnu, cepšanas dēļ guļbešņīkam veidojas zeltaina
un nedaudz kraukšķīga ārpuse. Tradicionāli guļbešņīkus ēd ar skābu krējumu vai
sēņu mērci.
Krupņiks
ar guļbim
Latgales kulināro
mantojumu raksturo arī ēdienu sātīgums. Viens no ēdieniem, kas noteikti radīs
sāta sajūtu ir krupņiks ar guļbim jeb kartupeļiem. Tā ir miežu putra ar pienu
un kartupeļiem. Pamata garšai izmanto gaļas buljonu, kam pievieno putraimus,
kartupeļus un zaļumus. Pirms baudīšanas pievieno arī kārtīgu karoti krējuma.
Gavēņa
laika murcovka
Marts tradicionāli ir
gavēņa laiks un Latgales kulinārajā mantojumā ir neskaitāmi ēdieni, ko var
baudīt arī šajā laikā. Viens no tiem ir murcovka – uzkoda, ko gatavo no
gabaliņos sagrieztas rudzu maizes, sakapāta sīpola, ūdens, linsēklu eļļas un
garšvielām. Šis ēdiens derēs arī tiem, kuri vēlas izgaršot Latgali, bet
vienlaikus ļoti rūpīgi skaita kalorijas.
Batviņi
jeb jauno biešu lapiņu zupa
Tuvojoties pavasarim,
aizvien vairāk kārojas vieglāki ēdieni, kas palīdzētu uzņemt pēc iespējas
vairāk vitamīnu. Latgaļu kulinārā mantojuma pūra lādē sastopami arī šādi
ēdieni, piemēram, batviņi jeb jauno biešu lapiņu zupa. Šo zupu var ēst gan
siltu, gan atdzesētu. Zupa Latgalē tiek vārīta arī mūsdienās, to pagatavo no
jauno biešu lapām, kātiem un grūbām.
Leģendārais
dzēriens – šmakovka
Latgales kulinārais
mantojums nav iedomājas arī bez stingra un tumīga siera, spēcinošas rudzu
maizes, lauku biezpiena, aromātiskām tējām, kas baudāmas pirts dienā vai garas
darba dienas vakarā, kā arī stiprā dzēriena – šmakovkas. To darina no pašu
dārzos un tīrumos audzētām dabas veltēm un šim dzērienam par godu ir atvērts
arī muzejs.
Baudīt
un iemācīties pagatavot
Latgaļi ir izslavēti ar
savu viesmīlību un to var just arī kulinārajā mantojumā. Ēdieni ir gardi,
visbiežāk sātīgi un spēcinoši. Pie īstu Latgales saimnieču klātā galda sev
tīkamo atradīs ikviens – gan saldumu mīļotājs, gan asāku un spēcinošu ēdienu
cienītājs, gan mūsdienās aktuālā vegānisma vai veģetārisma piekritēji.
Neatkarīgi no tā, kuru ēdienu izvēlēsieties, jāņem vērā būtisks brīdinājums –
iepazīstot Latgales garšas, radīsies vēlme tās baudīt
vēl un vēl. Par laimi, Latgales saimnieces nereti piedāvā iespēju ne tikai
nogaršot šos ēdienus, bet arī iemācīties gatavot.
Latgales kulinārā
mantojuma ēdienu gatavošana ir aizraujoša un baudāma nodarbe. Recepšu klāsts ir
tik plašs, ka katra saimniece atradīs kādu sev piemērotu ēdienu gan ikdienai,
gan svētku galdam. Latgalei raksturīgākās receptes ir apkopotas izdevumā
“Latgales pavārgrāmata”. Starp vairāk nekā 200 receptēm ir atrodamas uzkodas,
zupas, otrie ēdieni, saldie ēdieni un dzērieni. “Latgales pavārgrāmatu”
digitālajā formātā vari lasīt ŠEIT
Informācija par Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībniekiem meklējama portālā www.kulinaraismantojums.lv (sadaļā "Biedri").
Šīs publikācijas sagatavošanu un
izvietošanu plašsaziņas līdzekļos finansē Latvijas, Lietuvas un
Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību
instrumenta ietvaros 2014.-2020. gadam projekta Nr. ENI-LLB-1-016
“Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un
popularizēšana” (BELLA CULTURE) ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir
792 657,69 EUR, ES atbalsts (90%) - 713 391,92 EUR. Par šīs publikācijas
saturu pilnībā atbild Krāslavas novada dome un tas nekādos apstākļos
nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.