Fotokonkursā aicina iemūžināt latviešu vēsturisko zemju robežu un vietvārdu norādes latgaliski un lībiski

Fotokonkursā aicina iemūžināt latviešu vēsturisko zemju robežu un vietvārdu norādes latgaliski un lībiski

Latgaliešu kultūras kustība “Volūda”, Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūts izsludina fotokonkursu “PieZīmes/PīZeimis/JūrõTǟtõkst”, kurā interesenti, apceļojot Latviju, aicināti iemūžināt jaunās latviešu vēsturisko zemju robežu un latgaliešu rakstu un lībiešu valodā izvietotās vietvārdu zīmes. Fotokonkursā, kurš norisināsies līdz 30. septembrim, var iesūtīt mākslas foto, pašbildes, fotokolāžas, tāpat atzinību izpelnīsies arī dalībnieki, kas spēs iemūžināt visvairāk norāžu.

Fotokonkursa nosaukumā “PīZeimis/PieZīmes/JūrõTǟtõkst” simboliski savijas vārdi “piezīmes” un “pie zīmes” (latgaliski “pīzeimis” un “pī zeimis” (pī – Ziemeļlatgales izloksnēs), lībiski – “piezīmes”), aicinot konkursa dalībniekus fotografēties pašiem un radoši izpausties, iemūžinot latviešu vēsturisko zemju robežu un vietvārdu norādes. Konkursa mērķis ir popularizēt latviešu vēsturiskās zemes un jo īpaši latgaliešu rakstu valodā un lībiešu valodā uzstādītos apdzīvoto vietu nosaukumus, kā arī izglītot sabiedrību par lībiešu kā Latvijas pamatiedzīvotāju valodu un latviešu valodas dažādību caur latgaliešu rakstu valodu.

Latviešu vēsturisko zemju robežu un apdzīvoto vietu norādes lībiešu un latgaliešu rakstu valodā atbilstoši Latviešu vēsturisko zemju likumā noteiktajam gar valsts autoceļiem sāka uzstādīt pērnā gada rudenī. Izvietotās zīmes sabiedrībā saņēmušas gan prieku un atbalstu, gan neizpratni un nosodījumu par zīmju novietojumu un tajās parādītajām valodām. Tādēļ fotokonkursu rīkotāji cer, ka šāds aicinājums pievērsīs sabiedrības uzmanību zīmēm un reizē rosinās izzināt Latvijas nemateriālo kultūras mantojumu, vietējo iedzīvotāju valodu un Latvijas identitātes elementus. Kā daudzi jau pamanījuši, šobrīd uz valsts lielākajiem ceļiem ir izvietotas vairāk nekā 50 vēsturisko zemju robežu norādes (Latgale, Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Sēlija), kā arī vairāk nekā 300 vietvārdu norādes latgaliešu rakstu valodā Latgalē un vairāk nekā 30 – Lībiešu krastā lībiešu valodā. Septembra beigās gaidāma arī norāžu parādīšanās Vidzemes lībiešu valodā.

“Norādes, kurās līdztekus latviešu valodai redzama arī lībiešu un latgaliešu valoda, nav tikai cieņas izrādīšana Latvijas daudzpusīgajam valodas un kultūras mantojumam – tās ir sarunas sākums par Latvijas valodas un kultūras bagātību šodien un rīt, par visu to interesanto un aizraujošo, ko Latvijas novadu savdabīgā valodas un kultūras telpa var piedāvāt gan pašu lepnumam par savām saknēm, gan viesu cieņpilnas attieksmes un intereses veidošanā,” saka LU Lībiešu institūta direktors Valts Ernštreits. Savukārt Latvijas Nacionālā kultūras centra Vēsturisko zemju un nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Jana Vērdiņa norāda: “Sāktā norāžu uzstādīšana lībiešu un latgaliešu rakstu valodās ir būtiska, padarot redzamu Latvijas dažādību, aicinot pievērst uzmanību konkrēto vietu vēsturei, tagadnei un nākotnei. Latvijas Nacionālais kultūras centrs aicina iesaistīties konkursā, lai kopīgi akcentētu valodu vērtības.”

Fotokonkursā aicināti piedalīties dalībnieki bez vecuma un ģeogrāfiskā ierobežojuma, aizpildot vienu (vai vairākus) no konkursa uzdevumiem:

●    radoša bilde ar zīmi vai pašbilde/portrets/grupas foto pie kādas no latviešu vēsturisko zemju robežzīmēm, vietvārdu zīmēm latgaliešu rakstu valodā vai lībiešu valodā;

●    pašbilžu/portretu/grupas fotogrāfiju kolāža – ar pēc iespējas vairāk iemūžinātajām vietu zīmēm;

●    fotomontāža, izmantojot jebkādā tehnikā un izdomas spektrā radītus elementus, kurā iekļauta kāda latviešu vēsturisko zemju robežzīme, vietvārdu zīme latgaliešu rakstu valodā vai lībiešu valodā.

Fotodarbi kādā (vai vairākās) konkursa kategorijās jāiesūta līdz 2024. gada 30. septembrim ar norādi: “PīZeimis” (PieZīmes vai JūrõTǟtõkst), rakstot vasals@voluda.lv (norādot, kurā no fotokonkursa kategorijām dalībnieks vēlas piedalīties, darbam jāpievieno 1–2 teikumu piezīme par norādes (norāžu) izvēli, tapšanu, autoru) vai iesūtot tiešsaistes anketā te: https://ej.uz/PiZeimis. Viens dalībnieks var iesniegt neierobežotu konkursa darbu skaitu (jpg, png vai pdf formātā). Fotogrāfijas/kolāžas ar latviešu vēsturisko zemju robežzīmēm un vietvārdu norādēm latgaliešu rakstu valodā vai lībiešu valodā droši publicēt arī savos sociālajos tīklos, pievienojot atzīmes #piezimes #pizeimis #jurotatokst. Veidojot fotogrāfijas, konkursa rīkotāji lūdz saudzīgi izturēties pret norādēm, būt uzmanīgiem, ievērot ceļu satiksmes noteikumus, kā arī neradīt draudus savai un citu satiksmes dalībnieku drošībai.

Konkursa uzvarētāji tiks noskaidroti žūrijas vērtējumā un publikas simpātiju balsojumā (sociālajā tīklā Facebook no 7. līdz  13. oktobrim latgaliešu kultūras ziņu portāla kontā facebook.com/lakuga.lv), bet galveno balvu saņēmēji tiks paziņoti 15. oktobrī, kad tiek svinēta Valsts valodas diena. Katrs uzvarētājs saņems konkursa rīkotāju sarūpētas dāvanas – vēsturiskajās zemēs radītu gardumu grozus, izdevumus un citus labumus.

Iemūžināt latviešu vēsturisko zemju robežu un vietvārdu norādes latgaliski un lībiski aicina fotokonkursa rīkotāji latgaliešu kultūras kustība “Volūda”, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Universitātes Lībiešu institūts, kā arī atbalstītāji Latgales tūrisma asociācija un latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv. Aktivitāti finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta piešķirtajiem Kultūras ministrijas līdzekļiem projektā “Latgaliskās kultūrvides stiprināšana: sadarbība, izpratne un iesaiste”.

Plašāka informācija par fotokonkursu atrodama konkursa rīkotāju mājaslapās un latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv, kā arī https://ej.uz/PiZeimis.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.07.2024 - 30.07.2024 Iepazīsti Zemgali - Aizkraukles novadu!  Zemgales Tūrisma asociācija
Iepazīsti Aizkraukles novada daudzveidīgo piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.07.2024 - 27.07.2024 Iedvesmojies Latvijas-Lietuvas apceļošanai Bauskas TIC
Iedvesmojies no Gardānu ģimenes brīvdienu ceļojuma ģimenēm ar bērniem Bauskas, Biržu, Pasvales, Pakrojas un Jonišķu apkārtnē! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52887702sec.