Vētrā visvairāk skartas aizsargājamās dabas teritorijas Pierīgā un Vidzemē

Vētrā visvairāk skartas aizsargājamās dabas teritorijas Pierīgā un Vidzemē

Šīs nedēļas sākuma spēcīgā vētra un lietusgāzes ir nodarījušas būtiskus bojājumus dabas tūrisma infrastruktūrai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un visvairāk skartas teritorijas Pierīgā un Vidzemē, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) aicina pašlaik izvairīties no dabas taku apmeklējuma.

Īpaši stipri bojājumi nodarīti infrastruktūrai Ķemeru Nacionālajā parkā, kur daudzviet lauzti koki vai tie izgāzti ar visām saknēm. Tāpat būtiski postījumi radušies Gaujas Nacionālajā parkā, kur vējš un pat virpuļviesulis plosījās jau pirms vairākām nedēļām, vietām pilnībā nopostot mežu platības.

“Šobrīd visas vētras skartās teritorijas nav vēl apsekotas un visi postījumi nav apzināti. Darbi rit lēnām, jo paralēli seku apzināšanai rit arī seku likvidēšana kritiskākajos un tūristu iecienītākajos punktos,” pauž pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas direktora vietnieks Artūrs Jansons.

Daudzviet ir konstatēti necaurejami koku sagāzumi, bojāta vai pat pilnībā salauzta koka infrastruktūra – kāpnes, laipas, tilti, margas, arī tualetes un nojumes. Ir izskaloti piebraucamie ceļi un takas.

Pārvalde aicina šobrīd tūristus atturēties no dabas taku apmeklēšanas, īpaši Ķemeru un Gaujas nacionālajos parkos.

Līdz šim apkopotā informācija liecina, ka vislielākie postījumi nodarīti Cēsīs pie Niniera ezera un Līču-Laņģu pastaigu takā, Siguldā pie Raganu katla un Vikmestes takā, kā arī Ķemeru Nacionālā parka Dumbrāja takā ap Meža māju, Kaņiera pilskalna takā un Slokas ezera takā. Savukārt ceļš uz Lielā Ķemeru tīreļa laipu no koku sagāzumiem jau ir atbrīvots.

Pārvalde uzsver, ka apmeklējot dabas takas, jāņem vērā, ka bīstamība saglabājas arī kādu laiku pēc vētras, jo koki var būt aizlauzti un lūzt arī bez stipra vēja. Aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem un pacietīgiem, jo seku likvidēšana notiek pakāpeniski sākot ar kritiskākajiem vai vairāk apmeklētajiem punktiem.

“Aicinām arī ziņot par vētras skartajām vietām un bojāto infrastruktūru īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās, jo tas mums palīdzēs raitāk apzināt visus postījumus,” pauž Jansons.

Pēc vētras seku novēršanas galamērķu izvēli un atpūtu dabā plānot būs ērti ar pārvaldes izveidotās mobilās lietotnes Dabas Tūrisms, kā arī tīmekļvietnes www.tiekamiesdaba.lv palīdzību. Šie resursi sniedz iespēju īsā laikā saplānot dienu skaistai pastaigai vai izbraucienam dabā jebkurā Latvijas vietā. Šajā lietotnē ir apkopoti vairāk nekā 700 dažādi dabas tūrisma galamērķi – dabas takas, skatu vietas, torņi, laipas, velo un laivu maršruti putnu un dzīvnieku vērošanas vietas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.07.2024 - 03.08.2024 Jūgendstils Jaunjelgavas vecpilsētā Aizkraukles novada TIC
Apskati Jaunjelgavas, ko dēvē par vārtiem uz Sēliju, pilsētas vēsturisko centru – Vecpilsētas parku. | Skatīt vairāk
Latvija
Mūzikas festivāls “Rimbenieks” Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Ar 13 koncertiem augustā Dienvidkurzemi apceļos Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes nov. pašvaldības rīkotais mūzikas festivāls. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 04.08.2024 Mājas kafejnīcu dienas Dienvidkurzemē Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Jau šajā nedēļas nogalē turpinām gastronomisko ceļojumu pa Dienvidkurzemi. Šoreiz "Leišmalītē" - Priekules apkārtnē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 03.08.2024 Glezniecības plenērs Slampē  Tukuma TIC
2. - 3. augustā Glezniecības plenērs Slampē "Sirds pieskāriens Slampei"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69158912sec.