Baltijas valstu militārais mantojums tiks apvienots kopīgā tūrisma piedāvājumā

Baltijas valstu militārais mantojums tiks apvienots kopīgā tūrisma piedāvājumā

Militārā mantojuma tūrisma piedāvājums stāsta kopīgo Baltijas valstu neatkarības stāstu. Līdz šim vietnē militaryheritagetourism.info ir vairāk kā 600 vietu Igaunijā un Latvijā, kurās iepazīstama mūsu brīvības vēsture vairāk kā simt gadu laikā no valstu neatkarības iegūšanas līdz mūsdienām. Ekspozīcijās tiks ieviestas īpašas programmas skolu jauniešu iesaistei un uzrunāšanai, kā arī vides pieejamības risinājumi, lai militārā mantojuma tūrisma pieredzi varētu baudīt ikviens.

Baltijas kopīgais neatkarības stāsts

Par laiku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarības iegūšanas līdz visu trīs Baltijas valstu neatkarības atjaunošanai saglabājušās daudzas liecības – kauju vietas, militāras būves, vēsturiski foto, atmiņas. Tās veido kopīgu militārā mantojuma stāstu par to, kā Pirmā pasaules kara beigās radās mūsu valstis, kā tās nosargāja savu pastāvēšanu Neatkarības karos, kā visas trīs valstis sagrāva Otrais pasaules karš, kādēļ vairāk kā desmit gadus pēc kara nacionālie partizāni pretojās padomju okupācijas varai, un kā pēc gadu desmitiem ilgušās okupācijas neatkarība tika atjaunota.

Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, ir jauns posms sācies arī mūsu neatkarības vēsturē, ko iekļausim arī militārā mantojuma tūrismā. Tagad ir svarīgi stāstīt arī par notikumiem Baltijā kopš kara sākuma, piemēram, saistībā ar atbrīvošanos no padomju ēru slavinošiem pieminekļiem. Krievijas Federācijas veiktie kara noziegumi bija iemesls Baltijas valstīs un citur Eiropā paust attieksmi pret Otrajam Pasaules karam veltītiem un padomju valsti kā totalitāru un noziedzīgu režīmu slavinošiem objektiem, pieminekļiem un piemiņas vietām, demontējot tos, vai atsevišķos gadījumos - pārvietojot uz muzejiem. Daudzus no šiem, nu jau bijušajiem objektiem, līdz ar stāstiem par to nojaukšanu, esam iekļāvuši militārā mantojuma tūrisma vietnē.  

Militārā mantojuma tūrisms Baltijas mērogā

Militārā mantojuma tēmu tūrismā, ar tālāku mērķi veidot kopīgu Baltijas piedāvājumu, Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” aizsāka pirms pieciem gadiem. Pateicoties ES Interreg Igaunijas-Latvijas programmas 2014.-2020. gadam atbalstam, tika apzināti militārā mantojuma objekti, izveidota interneta platforma, uzsākta sadarbība ar vēsturniekiem. Projekta partneri veica investīcijas 36 militārā mantojuma objektos, lai tos uzlabotu un iekļautu tūrisma piedāvājumā.  Militārā mantojuma tūrisma vietnē www.militaryheritagetourism.info iekļauti 668 militārā mantojuma objekti Latvijā un Igaunijā, 60 ekskursiju programmas, 15 maršruti 66 ceļojuma dienām. Laika līnijā sakārtoti vēsturisko tēmu, notikumu un personību apraksti, kas veidoti sadarbībā ar vēsturniekiem un palīdz izprast kontekstu.

Šogad, ar ES Interreg VI-A Latvijas – Lietuvas programmas 2021. – 2027.gadam atbalstu, Baltijas militārā mantojuma tūrisma vietnē tiek iekļauta arī Lietuva un paplašināta informācija par Latgali, Sēliju un Zemgali. Kopīgajam piedāvājumam tiks pievienoti ap 300 jauni militārā mantojuma tūrisma objekti Dienvidlatvijā un Lietuvā, 10 jauni tūrisma maršruti, atsevišķiem objektiem tiks izveidoti audio gidi. Tiks veiktas investīcijas ekspozīciju uzlabošanai Latgales Kultūrvēstures muzejā, Viļakas muzejā, Militārā mantojuma pārgājienu takā Līvānu novadā, Aukstā kara laika ekspozīcijā Plokštinē (Lietuvā), vairākiem objektiem Latgalē, Zemgalē un Lietuvā tiks izveidoti audiogidi.

Līdz ar sadarbību starp atsevišķiem projektiem un balstot jaunas projektu iniciatīvas iepriekš paveiktajā, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgo neatkarības stāstu tagad ir iespējams izstāstīt pilnvērtīgi, visas Baltijas mērogā.

Apgūt vēsturi caur tūrisma pieredzi

Ja vēsture nav mīļākais mācību priekšmets skolā, militārā mantojuma tūrisms palīdz to iepazīt taustāmā veidā un caur pieredzi: izstaigāt nocietinājumus un ierakumus kauju vietās, pabūt partizānu bunkurā vai čekas ieslodzījuma kamerā, klausīties stāstus par notikumiem vietās, kur tie risinājušies. Caur tūrisma pieredzi var uzzināt vēstures faktus un arī iztēloties vēsturisko realitāti: tā bija, tas ir noticis ar mums.

Īpaši svarīgi ir, lai vēsturi izprot un zina jaunieši. Esam uzsākuši arī jaunu ES Interreg VI-A Igaunijas-Latvijas programmas 2021.-2027. gadam atbalstītu projektu, kurā veidosim programmas, kas aizrautu un uzrunātu skolas vecuma jauniešus. Piemēram, Liepājas Karostas cietumā un Liepājas Redanā, kur 1919. gadā notika Liepājas aizstāvēšanas cīņas pret Bermonta karaspēku, tiks izveidoti teatralizēti audio gidi ar skaņu ierakstiem, attēlojot autentisku atmosfēru. Līgatnes Slepenajā Bunkurā tiks izveidota interaktīva spēle, kur jaunieši izmantos skārienjutīgu ekrānu, saņemot un izpildot dažādus uzdevumus no vēsturiskiem personāžiem, kas saistīti ar šo vietu un laiku. Militārās vēstures muzejiem un objektiem programmas palīdzēs veidot Latvijas Okupācijas muzeja speciālisti, kam ir ievērojama pieredze un prasmes stāstīt vēsturi jauniešiem saprotamā veidā.

Aicinām iesaistīties militārā mantojuma apzināšanā

•    Viens no militārā mantojuma tūrisma mērķiem ir saglabāt vēstures liecības, kas pamazām zūd. Taču tās var nepazaudēt, iesaistot tūrismā. Viens no piemēriem ir tilts pār Daugavu, kas būvēts 2. Pasaules kara laikā, nodrošinot vācu armijas atkāpšanos. Mūsdienās no tā saglabājušies tikai balsti, taču tā ir interesanta vēstures liecība par kara notikumiem Ķeguma apkaimē. Ir saglabājušās vēsturiskas fotogrāfijas, stāsti par tilta būvniecību, kas ļauj izveidot militārā mantojuma tūrisma apskates vietu. Iespējams, vēl ir daudz šādu neapzinātu un neizpētītu vietu, kuras varētu iekļaut tūrisma piedāvājumā, sadarbojoties vietējās vēstures entuziastiem, tūrisma un vēstures speciālistiem. Iedvesmas video:  https://youtu.be/y6dmt2tJU_w

•    Militārā mantojuma tūrisma vietnē, papildus vēsturiskiem faktiem, iekļauti arī 293 atmiņu stāsti, ko iesūtījuši vai stāstījuši cilvēki, atsaucoties projekta komandas aicinājumam. Cilvēku personiskās pieredzes ir daļa no mūsu kopīgās vēstures un pašapziņas. Laikam ejot, arvien mazāk ir cilvēku, kuri spēj atcerēties un pastāstīt par konkrētiem, senākiem notikumiem. Tādēļ aicinām dokumentēt – pierakstīt vai ierakstīt viedierīcē stāstīto, mudināt rakstīt atmiņas. Aicinām dalīties ar sev zināmiem vēsturiskiem stāstiem, rakstot uz military@celotajs.lv. Atmiņu stāstus publicēsim militārā mantojuma tūrisma vietnē un sociālajos tīklos. Bieži saņemam arī tūristu komentārus par objektiem un stāstiem, ko publicējam vietnē - nu jau to ir vairāk kā 100.

Informācija militārā mantojuma tūrisma ceļojumiem

•    Vietnē  www.militaryheritagetourism.info

•    Sociālajos tīklos Facebook un Instagram @militaryheritagetourism

•    Militārā mantojuma tūrisma ceļvežos un kartēs:  https://militaryheritagetourism.info/lv/info/publications

Stipri vakar – brīvi šodien! Šī joprojām ir devīze un mērķis mūsu stāstam par Baltijas kopīgo militāro mantojumu un neatkarību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.08.2024 - 10.08.2024 Ekskursija pa Karostas cietumu Liepājas reģiona TIB
Karostas cietums ir vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā, kas atzīts par pārsteidzošāko un neparastāko viesnīcu pasaulē. | Skatīt vairāk
Vasaras - rudens Ziemeļeiropas kruīzi ar M Estravel Latvia
kuģis MSC Virtuosa /7 naktis/ 31.08.-07.09.2024. / no Sauthemptonas | Skatīt vairāk
no 733 EUR
Garais Ziemeļeiropas un Vidusjūras kruīzs  Estravel Latvia
Kopenhāgena - Kristiānsanda - Havra - Karuna - Kadisa - Malaga - Barselona - Marseļa - Savona // 12 naktis // 21.09.2024. | Skatīt vairāk
no 879 EUR
Speciālais piedāvājums Foto mīļiem! Estravel Latvia
Somijas daba // 9 naktis naktsmītnē atbilstoši izvēlētajam, pilna pansija, transfēri un piekļuve skatu torņiem un slēpņiem | Skatīt vairāk
no 3480 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27037001sec.