Arheoloģiskās izpētes laikā Valmierā atrod senlietas

Arheoloģiskās izpētes laikā Valmieras centrā pie Hanzas sienas atsegtas 15.-16.gs. ēku paliekas un atrastas 14.-16.gs. senlietas.

Arheoloģe Tatjana Berga informē, ka izrakumi notikuši līdz 3 metru dziļumam. „Necerējām, ka šovasar atradīsim tik daudz vērtīgu senlietu - izpētes laikā ieguvām pat 14.gs.beigu monētas – feniņus, kas ļauj precīzi datēt atsegto kultūrslāni. Atradām arī 15.-16.gs.celtņu paliekas un vairākus pagrabus,” stāsta Tatjana Berga, piebilstot, ka arheoloģiskās izpētes laikā atrasti arī 20.gs. vēstures liecības, piemēram, augstas temperatūras ietekmē deformējušās pudeles. „Esam ieguvuši pārliecinošus pierādījumus tam, kā 1944.gadā nodega Valmiera,” saka Tatjana Berga.

Arheoloģiskās izpētes laikā iegūtas vairākas 15.-16.gs. senlietas – krāsns podiņi, kaula priekšmeti, eļļas lampas fragments, monētas, vairoggredzens, kā arī sadzīves priekšmeti – adata, svečturis, trauku fragmenti un citi.

Valmieras Novadpētniecības muzeja galvenā krājumu glabātāja Indra Vīlistere pastāstīja, ka atrastās senlietas un 20.gs.vēstures liecības pēc to restaurācijas tiks izmantotas muzeja vajadzībām. „Muzejā top pastāvīgā ekspozīcija par Valmieras vēsturi. Atrastie priekšmeti ir pārliecinoša zinātniska un emocionāla vēstures liecība, tādēļ vairumu atrasto senlietu un 1940.-to gadu traģisko notikumu liecību izmantosim ekspozīcijas vajadzībām,” informē Indra Vīlistere.

Arheoloģiskās izpētes darbi Valmieras centrā turpināsies arī nākamajā gadā.

Jau ziņots, ka Valmieras pilsētas centra arheoloģiskā izpēte notiek kopš 2005.gada. Pagājušajā gadā pilsētas vēsturiskā centra rekonstrukcijas laikā pie ēkas Bastiona ielā 24 atsegta 16.gs. bruģēta iela un šaujamlūka, kā arī ar 14.gs.datējama senpilsētas aizsargmūra daļa 25 metru garumā. Mūra fragments bija 2005.gadā atsegtā aizsargmūra turpinājums. Tāpat iepriekšējos gados atrasti vairāki simti senlietu, kas datējamas ar 14.-17.gs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atslodzes diena veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Izbaudiet vienu vērtīgu dienu, kas nāks par labu Jūsu veselībai. Ārsta konsultācija, dūņu aplikācijas, minerālūdens vanna, masāža. Programmas | Skatīt vairāk
50 EUR
Seniora veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Aicinām seniorus atrast laiku, lai parūpētos par savu veselību, atjaunotu spēkus un enerģiju medicīniskā personāla uzraudzībā. Gaidīsim Jūs KRC | Skatīt vairāk
no 480 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.09.2024 - 18.10.2024 Vasaras sezonas 2025 ceļojumi! Latvia Tours
🔥 Vasaras sezonas 2025 ceļojumu AGRĀ REZERVĒŠANA ir sākusies! 👉 Sāc plānot savu neaizmirstamo 2025.gada ceļojumu, jo labākās viesnīcas izķer | Skatīt vairāk
no 399 EUR
Bēdziet no pelēcības un plānojiet atpūtu! 1Travel
Latvijā tuvojas garās, tumšās dienas, taču jums ir iespēja aizbēgt uz saulaino ĒĢIPTI! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.18870091sec.