Šī gada 6. un 7.septembrī Rīgā noritēs konkursi ''Latvijas 2007. gada pavārs'' un ''Latvijas 2007. gada konditors''. Profesionāļu sacensības izstādes ''Riga Food 2007'' ietvaros rīko Pavāru klubs sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību ''BT1''.
Pavāru konkurss notiks š.g. 7.septembrī. Dalībnieki sacentīsies par goda titulu ''Latvijas 2007. gada pavārs''. Uzvarētājs saņems galvenās balvas – ceļojošo balvu ''Reaton Zelta pavārnīca'' un ''Electrolux'' dāvāto mācību ceļojumu uz uzņēmuma rūpnīcu Itālijā.
Par veiksmīgu konkursa norisi rūpēsies ģenerālsponsori SIA ''Reaton'', SIA ''Electrolux Latvia'' un SIA ''Nesse-Baltija'', kā arī citi sponsori un atbalstītāji.
Latvijā šis ir vienīgais profesionālais pavāru konkurss, kas ir kļuvis par īpašu izaicinājumu tiem jaunajiem pavāriem, kas vēlas pierādīt savu meistarību. Kā uzsver nozares speciālisti, konkursa mērķis ir sekmēt pavārmākslas attīstību, kā arī atklāt patērētājiem tās neapgūtās rezerves.
Dalībai konkursā ''Latvijas 2007. gada pavārs'' pieteicās 20 pavāri, iesūtot iepriekš noteiktā mājas darba uzdevuma recepti un fotogrāfiju. Pēc pretendentu iesūtīto mājas darbu atlases kārtas tiesības piedalīties konkursa finālā izcīnīja astoņi Latvijas restorānu pavāri.
Konkursa norises laikā finālistiem būs jāpagatavo abi mājas uzdevuma ēdieni – aukstā uzkoda no zandarta un meža sēnēm, kā arī pamatēdiens no cūkgaļas filejas un ķirbjiem, izmantojot kaņepes.
Pagatavotie ēdieni tiks vērtēti pēc trim galvenajiem kritērijiem ar maksimālo novērtējumu 80 punkti. Žūrija izvērtēs ēdiena noformējumu, tā kompozicionālo krāsu un formu vienotību; garšas un produktu saderību – smaržas, garšas un konsistences atbilstību; tehnisko meistarību un darba organizāciju – darba tehniku un vietu, kā arī jaunradi un mūsdienīgumu.
Savukārt 6.septembrī ar SIA ''Gemoss'' atbalstu notiks konkurss ''Latvijas 2007. gada konditors''. Lai piedalītos atlases kārtā, pretendentiem bija jāiesūta konkursa darba – kāzu tortes – fotogrāfija un apraksts. Par labākā konditora titulu sacentīsies astoņi pretendenti, pierādot savu meistarību tortes gatavošanā konkursa norises vietā.
Konkursa fināla sacensības vērtēs neatkarīga starptautiska šefpavāru žūrija: žūrijas priekšsēdētājs Andrus Lāniste (Andrus Laaniste, Igaunija), Jarmo Huhtanens (Jarmo Huuhtanen, Somija), Romēns Kamos (Romain Camos, Anglija), Staņislavs Kizinevičs (Stanislavas Kizinevič, Lietuva), Igors Praščenko (Krievija).
Jau otro gadu labākajam Latvijas pavāram tiks pasniegta ceļojošā balva ''Reaton Zelta pavārnīca''. Kā izsakās Tatjana Voitenko, SIA ''Reaton'' mārketinga direktore: ''Gan mēs, gan Latvijas Pavāru klubs šo konkursu vērtējam kā nozīmīgu soli, kas veicina izpratni par ēšanas kultūru kā svarīgu dzīvesstila sastāvdaļu sabiedrībā. Tādēļ SIA ''Reaton'' izjūt īpašu lepnumu, ka pasniedz nozares galveno balvu un cer, ka ar laiku cilvēki izvēlēsies tieši tos restorānus, kuros strādā pavāri, kas ir saņēmuši Reaton Zelta pavārnīcu.''
Pavāru konkursa nozīmi uzsver arī Mārtiņš Roze, LR Zemkopības ministrs: ''Mūsu sabiedrība sāk mainīties, uzlabojas tās dzīves līmenis un tas atspoguļojas arī ēšanas paradumos. Cilvēki blakus ikdienišķai ēšanai arvien vairāk sāk izvēlēties kvalitatīvo un atraktīvo, jo labi pagatavots ēdiens, tā izskats un pasniegšanas veids sniedz daudz lielāku baudījumu organismam. Pavāru konkurss ir veids, kā popularizēt kvalitatīvu ēdiena pagatavošanu. Es pievēršu lielu nozīmi ēdiena baudīšanai un pavārmākslai kā īpašam mākslas veidam un kultūras sastāvdaļai. Latvijas pavāru līmenis droši var konkurēt ar pasaules profesionāļiem un es uzskatu, ka mēs varam runāt par Latvijas pavāru skolu, pat par vairākām skolām.''
Taču izstādes ''Riga Food 2007'' ietvaros sacentīsies ne tikai profesionāļi. Šogad sacensību garam veselīgu ēdienu gatavošanā Ģimenes dienā 8. septembrī ļausies vairākas Latvijas ģimenes. Kopā ar www.receptes.lv un Pavāru klubu tiks noteikta tā uzvarētāju komanda, kas saņems SIA ''Spilva'' dāvanu grozu.
Konkursā ''Latvijas 2007. gada pavārs'' piedalīsies:
Jānis Čereškēvičs (''Kaļķu vārti'', Rīga),
Egīls Grīnfelds ( ''Hotel Bergs'', Rīga),
Salvis Putāns (''Vincents'', Rīga),
Igors Šambars (''Valdemārs'', Rīga),
Jānis Sproģis (''Hotel Tigra'', Priekuļi),
Vasīlijs Strelkovs (''Aquarius'', Jūrmala),
Artūrs Taškāns (''La Boheme'', Rīga),
Raimonds Zommers (''Kaļķu vārti'', Rīga).
Konkursā ''Latvijas 2007. gada konditors'' piedalīsies:
Alise Griķe (''Ademona'', Rīga)
Sigita Beķere (''Vidners'', Liepāja)
Laila Magina (''Meduslācis'', Aizkraukle)
Jeļena Morozova (''Bekšu konditoreja'', Rēzekne)
Regīna Nolberga (''Moora'', Rīga)
Andrejs Novickis (''Kviteks'', Rīga)
Marika Bērziņa (''Ogres prestižs'', Ogre)
Oksana Kokina (''Nata I.S.'', Daugavpils).