Kvalitatīvi platjoslu interneta sakari kļūst pieejami 75% Latvijas teritorijas

Īstenojot projektu "Platjoslu sakaru infrastruktūras attīstība lauku apvidos", šā gada septembrī platjoslu sakaru infrastruktūra un datu pārraides pakalpojumi pieejami jau 75% Latvijas teritorijas. Tas nozīmē, ka arī reģionu iedzīvotājiem drīz būs pieejams ātrs un kvalitatīvs internets. Par projektu, tā īstenošanas posmiem un, galvenais, ieguvumiem ceturtdien, 20. septembrī preses konferencē mediju pārstāvjus informēja Satiksmes ministrijas (SM) Sakaru departamenta direktors Raimonds Bergmanis, AS "Telekom Baltija" izpilddirektors Mārtiņš Klēvers un Tukuma rajona padomes Reģionālā attīstības centra projektu administratore Lita Kovaļonoka.

 

"Jau šobrīd varam teikt, ka reģionu iedzīvotājs vairs nav atkarīgs tikai un vienīgi no "lielā" elektroniskā sakaru komersanta, kurš parasti uz lūgumu sniegt interneta pakalpojumus, sniedz atbildi, ka tas tehniski nav iespējams. Izbūvējot šo platjoslu infrastruktūru, iedzīvotāji var vērsties pie interneta pakalpojumu sniedzējiem, kuriem būs jānodrošina vairs tikai tā sauktā "pēdējā jūdze" – ""no bāzes stacijas (jeb torņa) līdz mājām". Šī projekta īstenošana kopumā veicinās arī uzņēmējdarbības attīstību attālos reģionos", norāda SM Sakaru departamenta direktors R.Bergmanis.

 

AS ''Telekom Baltija" izpilddirektors M.Klēvers: "Pēc projekta īstenošanas katram Latvijas reģionu iedzīvotājam būs pieeja globālajiem informācijas resursiem, turklāt izmantojot augstākas kvalitātes datu pārraides līmeni nekā, piemēram, Norvēģijā un Zviedrijā, jo tur EV-DO1 tehnoloģijas attīstība vēl ir sākuma stadijā." Kā atzina Tukuma rajona padomes Reģionālā attīstības centra projektu administratore L.Kovaļonoka, būtisks rajona attīstības rādītājs ir datorizācijas apjoms un iedzīvotāju pieeja internetam, kas raksturo gan privātu, gan juridisku personu pieeju internetam. "Tas veicina uzņēmējdarbības sabalansētu teritoriālu attīstību.

 

Salīdzinājumā ar citiem Latvijas rajoniem, interneta lietotāju īpatsvars Tukuma rajonā ir vidējā līmenī", norāda L.Kovaļonoka.

 

SM izstrādātais projekts "Platjoslas sakaru infrastruktūras attīstība lauku apvidos" paredz līdz 2008. gada jūlijam nodrošināt piekļuvi platjoslu sakariem līdz 95% Latvijas teritorijas. Šo projektu tehniski īsteno elektronisko sakaru komersants AS "Telekom Baltija" (strādā ar preču zīmi "Triatel"), kas šādas tiesības ieguva SM izsludinātā atklātajā konkursā šā gada 2007. gada martā. Minētais projekts garantē datu pārraides lejupielādes ātrumu vismaz 256 Kb/s, bet augšupielādes ātrumu – 128 Kb/s.

 

Projekts tiek īstenots kā valsts un privātās partnerības projekts, ieguldot gan valsts, gan Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF), gan AS "Telekom Baltija" līdzekļus. SM un AS "Telekom Baltija" projekta īstenošanas līguma kopsumma ir 15 miljoni latu, no kuriem 3.9 miljonus latu finansē ERAF un valsts budžets. Pievienotās vērtības nodokli sedz valsts budžets.

 

Platjoslu datu pārraide nozīmē ne tikai ātrāku internetu, kā to pieņemts uzskatīt. Tai ir izšķiroša nozīme informācijas sabiedrības potenciālo iespēju īstenošanā: e-pārvaldē, e–izglītībā, e-veselībā, interaktīvo pakalpojumu sniegšanā un izmantošanā. Platjoslu piekļuves iespēju attīstība ir viens no nosacījumiem, lai nodrošinātu valsts ekonomikas un kultūras attīstību un konkurētspēju starptautiskajos tirgos. Šī piekļuve arī veicina valsts pārvaldes iestāžu darbības efektivitātes uzlabošanu, e–sabiedrības attīstību. Tāpat, nodrošinot platjoslas piekļuvi, sabiedrības locekļu iespējas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanā būtu līdzīgas neatkarīgi no sociālā stāvokļa vai teritorijas, kurā tie atrodas. Tās ir arī jaunas iespējas nodarbinātības veicināšanā.

 

Īstenojot projektu tiek sasniegts būtisks progress ES Struktūrfondu Nacionālās programmas ''Augstas kvalitātes platjoslu tīklu attīstība ģeogrāfiski attālinātās teritorijās" īstenošanā.

 

Papildu informācija: Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā, zvanot uz tālruņa numuriem 67028261 vai 67028390.

 

1 EV-DO tehnoloģija – Evolution Data-Optimized – 3G jeb trešās paaudzes mobilo sakaru tīkla bezvadu pārraides standarts.

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.09.2024 - 18.10.2024 Piedalies īpašajā fotokonkursā! Bauskas TIC
Svinot Bauskas TIC jubileju, 13.09.-18.10. iesūti kādu Bauskas, Iecavas, Rundāles vai Vecumnieku un apkārtnes pastkartes cienīgu objektu vai ainavu! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu rudens ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Jelgavas TIC ir sagatavojis skolēnu rudens ceļvedi, kur idejas izzinošai dienas pavadīšanai Jelgavā un Jelgavas novadā atradīs kā klases, tā ģimenes | Skatīt vairāk
Rudens baudĒŠANAS dienas Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 14. līdz 20. oktobrim, Jelgavā un tās apkārtnē norisināsies gardēžu svētki - “baudĒŠANA Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.09.2024 - 12.10.2024 Izmēģini izjādi ar zirgu Bauskas novadā Bauskas TIC
Izbaudi nesteidzīgu pastaigu zirga mugurā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.30226421sec.